jednoduché vřeteno pro DPS

ostatní motory, vřetena, regulace, snímaní otáček a jiné
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

12. 4. 2013, 5:58

mám řemínek od uzimexu viz http://www.uzimex.cz/Sortiment/Remenove ... yflex.html
velikost 5M a poháním s dvěma vedle sebe kotouč 150mm na cirkulárku. Motor 350W/1500ot s převodem asi 1:3 do rychla.
řemínky jsou volné žádné zatížení hřídelí napínáním, průhyb řemene cca +/-1cm a řežu na tom lamino i plasty úplně v pohodě.
malá řemenička z duralu na hřídeli pilového kotouče má povrch 20mm (do něj jsou zápichy pro řemen)

zkusil bych jim napsat, spočítají a navrhnou převod zadarmo a jsou rozumní.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Thomeeque

12. 4. 2013, 7:00

Díky moc, proštuduju, to 3M by mohlo možná být akorát..
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
RaS

12. 4. 2013, 7:34

no jenže 1500otáček krát 3 dorychla a 50000otáček je sakra rozdíl :D, záleží na tom jak velká ta řemenice bude, nesmíš na tom řemenu překročit obvodovou rychlost na kterou je stavěnej, takže s 5M nejmenší řemenicí 12zubů s průměrem cca 20mm máš obvodovou rychlost při 50000otáčkách za minutu přes 50m/min a to je tak max hodnota na které jsou tyhle řemeny stavěný, udává se 35-50 podle typu až po nějaký rychlý speciálky který maj snad 60, takže s ozubeným řemenem pokud ještě zvětšíš řemeničku tak to prostě ten řemen dlouhodobě nedá.. nejrychlejší je plochej řemen ten je na 100m/s takže počítej a uvidíš...
a co se týká ložisek tak 50000 ot to je to samý, podívej se do katalogu, záleží na rozměrech,jaký chceš, ale to už je slušnej hukot a "normální" ložisko to nedá.. můžeš mít třeba kosouhlý s dírou 10 vřetenový v keramice to dá asi 140000otáček, ale levněji vyjde ty plošňáky nechat vyrábět dodavatelsky :D
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

12. 4. 2013, 7:53

RaS píše:no jenže 1500otáček krát 3 dorychla a 50000otáček je sakra rozdíl :D, záleží na tom jak velká ta řemenice bude, nesmíš na tom řemenu překročit obvodovou rychlost na kterou je stavěnej, takže s 5M nejmenší řemenicí 12zubů s průměrem cca 20mm máš obvodovou rychlost při 50000otáčkách za minutu přes 50m/min a to je tak max hodnota na které jsou tyhle řemeny stavěný, udává se 35-50 podle typu až po nějaký rychlý speciálky který maj snad 60, takže s ozubeným řemenem pokud ještě zvětšíš řemeničku tak to prostě ten řemen dlouhodobě nedá.. nejrychlejší je plochej řemen ten je na 100m/s takže počítej a uvidíš...
a co se týká ložisek tak 50000 ot to je to samý, podívej se do katalogu, záleží na rozměrech,jaký chceš, ale to už je slušnej hukot a "normální" ložisko to nedá.. můžeš mít třeba kosouhlý s dírou 10 vřetenový v keramice to dá asi 140000otáček, ale levněji vyjde ty plošňáky nechat vyrábět dodavatelsky :D
Chlape nemám zuby :D je to totiž klíňák. Já jsem měl 5M na 20mm řemenici projektovanou na 12.000ot při přenosu výkonu 1kw.
Ta cirkulka z toho vznikla tak nějak protože byly řemeny k dispozici, ale vzhledem že už běhají 4 roky bez viditelného opotřebení jsou určitě vhodné.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
RaS

12. 4. 2013, 9:01

věřím, že ti to chodí, jen jsem poukazoval na to co je vhodné pro tvoje podmínky nemusí být vhodné pro jeho, které jsou uplně jinde...
a mimochodem ten klíňák snese co se týká obvodové rychlosti ještě mnohem méně než ty ozubené..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Thomeeque

12. 4. 2013, 9:16

Nevim, jestli něco dělám špatně, ale kromě základního popisu a tabulky nabízených šířek a délek (btw. minimum u 3M je 180mm) k tomu POLYFLEX® Polyurethane V-beltu nemůžu najít žádnou specifikaci, netuším, jak určit mezní rychlost. Možná by to bylo v tom jejich softu, ale registrovat se mi tam moc nechce.

Ložisko má deklarovánu mezní frekvence otáčení pro mazání olejem: 42000RPM, čili to je momentální horní mez (za chvíli budu na těch 20ti :)).

EDIT: Teď jsem snad něco našel (stačilo si postěžovat :)): Vol_57_No08_Polyflex_V-Belts.pdf

EDIT2: Tak ani tam konkrétní čísla nevidím, kromě tohoto: This makes Polyflex belts an excellent solution for high-speed applications. Shaft speeds of 30,000 rpm and greater have been achieved with Polyflex belt drive systems., hmm..

Dík, T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Kvako1
Sponzor fora

13. 4. 2013, 8:01

soft jsem tu už daval na vypočet řemenu. pohledej tam snad něco použiješ.
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

13. 4. 2013, 8:37

RaS píše:věřím, že ti to chodí, jen jsem poukazoval na to co je vhodné pro tvoje podmínky nemusí být vhodné pro jeho, které jsou uplně jinde...
a mimochodem ten klíňák snese co se týká obvodové rychlosti ještě mnohem méně než ty ozubené..
Souhlas, beru to tak že co se týká rychlosti klíňák 5M končí někde u 30.000ot a zubové dovolí soft spočítat něco přes 40.000ot. Tedy ani jeden z řemenů pro to není spolehlivě určený.
Ale pokud se začnu dostávat mimo parametry kdy výrobce už říká ne, pořád mi spolehlivostí a jednoduchostí vychází lépe miniaturní klíňák. Dovolí si mnohem víc a hlavně nehrozí nějaké "chyby" při nabíhání zubů, středí se sám a hlučnost bude o řád menší.

edit: můžete se mrknout na výpočet softu, blbé je že ať mu nastavím jakoukoliv obvodovou rychlost kašle na to a vychází z povolených hodnot. Tedy můžu zadat 100m/s ale stejně to nespočítá.
Drive Design 2.pdf
(56.68 KiB) Staženo 396 x
Drive Design 1.pdf
(59.25 KiB) Staženo 362 x
RaS

13. 4. 2013, 9:30

pořád nevím z čeho vycházíš, když už nedáš na radu výrobců ,překročíš povolené parametry a příjmeš prostě fakt, že to pujde rychle do háje, tak třeba já si říkám že je něco lepší překročit o 25% než o 66%.. a opět nesouhlasím, spolehlivost bude podle mě větší právě u toho ozubeného protože bude překročen o méně a prostě je fakt, že je stavěnej na větší rychlosti, i větší zatížení než klíňák a co se týká jednoduchosti tak si taky myslím, že je na tom drážkovej řemen lépe, tam máš řemenici s bočním vedením s nějakou vůlí a stačí ty dvě řemenice dát proti sobě aby ten řemen byl v té vůli, takže konstrukčně nemusíš honit desetiny v rovinosti řemenic jako u klíňáku
prostě mám doma trabanta a mercedes, mercedes má větší výkon, méně žere je rychlejší, jednodušší, ale já budu jezdit trabantem?

nicméně celá tato debata je o ničem, pokud nejsou známé nějaké konstrukční parametry z čeho se má vycházet, např přenášenej výkon velikost celého zařízení, z toho vycházející velikost řemenic ložisek atd.. jen jsem na začátku řekl že není jednoduché říct ano či ne..
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

13. 4. 2013, 10:46

Jenže přenášený výkon bude "zanedbatelný", pro frézování 35um mědi drážkou 0,2mm žádnou sílu skoro nepotřebuji.
Z mých zkušeností zubový řemen v takových točkách řve jako ďas, a pokud není zatížený vůbec se mu to nelíbí.
Ano je to proti výrobcům i zásadám ale s ohledem na to co to bude dělat je to pořád výhodnější. Radši si doma vyměním každé dva roky řemínek než budu vytvářet speciání převod s životností 20let a zvukem vysavače.

S roviností řemenic nesouhlasím zase já :D
Pokud nebudu mít řemenice na ozubený řemen dokonale kolmé a bude se mi třít řemínek stranou o boční vedení myslím že se rychle upeče.

A teď mě asi sežerete ale možná by stálo za to použít otočený řemen z tiskárny. Ve výsledku ploché řemeny snesou absolutně největší rychlost, ale ty co jsou k dispozici mají dimenze pořád úplně jinde.
Udělat pro to hladkou řemeničku pro plochý řemen, bude to krásně tiché (v porovnání s motorem) a to zatížení přenese.
Thomeeque

13. 4. 2013, 11:14

RaS píše:nicméně celá tato debata je o ničem, pokud nejsou známé nějaké konstrukční parametry z čeho se má vycházet, např přenášenej výkon velikost celého zařízení, z toho vycházející velikost řemenic ložisek atd.. jen jsem na začátku řekl že není jednoduché říct ano či ne..
Zkusim:

Plánované zařízení viz. první post, cíl je vrtání 0,8mm karbidovým vrtáčkem a frézování 2mm dvoubřitou vroubkovanou frézou do sklolaminátu. Frézování (asi jediná skutečná zátěž, když nepočítám ztráty) bude minimum, pouze tím chci hotový spoj ve finále oříznout (gravírování cest neplánuju, to jsem asi na začátku měl zdůraznit).

Poměr otáček: 1,58 do rychla
Výkon motoru: 133W, účinnost 70% (93W)
Provozní faktor: ?
Konstr.výkon: ? (100W?)
Středová vzdálenost: rád bych cca 30mm (pokud je to vzdálenost os motoru a vřetena), ale to mám asi smůlu, pokud je nejkratší řemínek 180mm

RPM hnací: 26.500
RPM hnaný: 42.000 +-autobus
Max obvodová rychlost: 48,6m/s (35mm řemenička na motoru)

Průmeřy řemeniček bych rád max. cca 35mm (i s tloušťkou řemínku bych se rád vešel do 40mm), raději menší..

Ložiska musej stačit 608 2Z ZKL (kdyžtak půjdu s cílovými parametry dolů)

T.
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

13. 4. 2013, 11:31

Ještě bych se podíval na ložiska s C tedy keramická. Snesou i dvojnásobek otáček co ocelová a jsou celkově lepší.
Jako tip bych zkusil i inline keramická ložiska. Jsou opravdu dobrá a protože se prodej točí dá se koupit sada za dobrou cenu. Některá jsou uzavřená a mají jako mazivo něco mezi gelem a olejem, žádný tuk.

Kdysi jsem viděl i třecí převod viz obrázek. Výhoda - hnaná tyč je jen broušená, třecí element se odstředivou silou opírá do drážky a nevyskočí.
Ale nejsem schopen říct kolik to utočí :)
třecí.jpg
třecí.jpg (11.04 KiB) Zobrazeno 6733 x
Thomeeque

13. 4. 2013, 11:54

Dík, ale zůstal bych při zemi. Má to bejt jednoduchý a levný, konstukce zhruba taková, jaká je v prvnim postu. Rád z toho v těchto mezích zkusim vyždímat maximum, ale stále platí, že parametry toho proxxona mi bohatě stačej.

Btw. zubatý řemen by byl problém, protože to myslím komplikuje výrobu řemeniček (představa byla tak hodina max. dvě práce na obyč soustruhu, o což můžu poprosit souseda).

EDIT: Ještě teda koukám na HTD, co nabízí cncshop, tam bych pořídil řemen i řemeničky (a i oni se chlubí velkou rychlostí, up to 50m/s - ještě nevím, za jakých podmínek, tam je těch tabulek pro změnu zas nějak hodně :)), ale přijde mi to už takový nějaký předimenzovaný..

T.
RaS

13. 4. 2013, 12:30

třeba http://www.tyma.cz/eshop/produkty/15-03m-09-1f-9734/" onclick="window.open(this.href);return false; za ty peníze nekoupíš pomalu ani materiál.. a tady to máš hotový jen udělat díru jakou potřebuješ.. když vezmeš řemeničky 20 30 zubů máš převod cca co potřebuješ (a nebo si to napočítej přesně) a jseš v tom za stovku za obě...průměrově to bude menší než s čím jsi počítal takže obvodová rychlost menší a musí to fičet, co se týká výkonu tak tady nemám ten výpočtovej prográmek.. ale při těhle otáčkách to podle mě musí přenést malej 6mm řemínek.. nejkratší se dělá 90mm 03M-090-6mm a stojí taky asi 100 takže za 200 to máš komplet, pokud ti to připadá drahý tak pak už jedině gumička do vlasů a stočit prázdný špunty od šampáňa :D

a co se týká hluku, nemyslím si že by při pištícím motorku 26000ot byl případný hukot od řemenu nějakej problém..
Kvako1
Sponzor fora

13. 4. 2013, 12:42

Rasi ja se ti divím.. tady už to trošku smrdí pupakovinou :mrgreen:
spět k tematu
řemínky se dělají i menší zrovna jsem objednaval na osovku 65 cena pod stovku
řemenici si dokažu udělat , ale za tyhle prachy je to zbytečné, dělam si jenom ty vedší co stojí nad 150 korun..
mam modely na HTD M3 ,5,8 snad všechny velikosti

Tom.. pokud bys měl zajem tak mi písni diť si je můžeš taky freznout.. do hliníku už jsi koukam frezoval
nebo si je stahni, je tu o nich tema a je tam i odkaz na stažení těch modelů.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektromotory“