Sestavení dělícího přístroje na výrobu šikmého ozubení

obrabeni na klasice
tralalacz

28. 3. 2013, 4:46

Esperant píše:Chyba způsobená tím špatným dosazením to nebude.

Dělil jsem dobře.Dokonce jsem i nanečisto testoval děličku jestli dělí dobře a vyšlo mi že jo.
Pro mě tedy je otázkou jestli tyto nepřesnosti jsou způsobené špatným najetím na osu obrobku a nebo nesouososti části obrobku které je upnutá v děličce a části na které je frézované ozubení.(když jsem proměřoval to ozubení nezjistil jsem žádnou velkou nesouosost ale možná že i nepatrná nesouosost se může takto moc projevit.)

Mám nachystaný ještě jeden polotovar.Trochu jsem změnil výrobní postup polotovaru abych předešel jakýmkoliv nepřesnostem.Najedu si tu výšku jak jste mi poradil a pokud to nevyjde ani na popáté tak se na to už asi .... :D
jinak moc děkuji za ten návod na sin pravítko vyzkouším a případně dám vědět jak to dopadlo.
Jasne spatne deleni :roll: . Delicku musis nastavit presne podle poctu zubu a to bez ohledu zda frezujes sikme zuby , rovne nebo ve sroubovici. Deleni je stejne a na prvni pohled jsi to nastavil spatne :!:

Tak trochu teorie. Delicka je prevod 1:40 plus jemnejsi deleni nakole s ruznymi pocty direk. Nastaveni pro urcity pocet direk se pouzivaji vydlicky mezi ktere nastavis prislusny pocet direk podle tabulek(nebo dopocitas se zlomky), ale POZOR :!: :!: :!: Prvni dirka-kde mas zapichnutou klicku se nepocita :!: :!: :!: Je to tradicni chyba zacatecniku. Dalsi chyba byva, ze musis vymezovat vuli u otaceni klickou - dotahujes stale jednim smerem. Kdyz prejedes, tak se vratis a znovu vymezis vuli ve smeru ostatnich zubu. Vidlicky musi byt redne dotahnute aby se nerozeviraly nebo naopak.

Zpravne nastaveni prekontrolujes, ze si do delicky upnes treba kus dreva, zariznes frezou. Poodjedes a nadelis pozadovany pocet zubu - presneji pocet drazek kolik chces frezovat + 1 drazku. A musis se dostat na na stejne musto kde jsi zacal. :wink:
Proste kus dreva (vetve ze stromu) a vyzkousej si to na necisto.
Esperant

28. 3. 2013, 10:24

V dělení určitě chyba není to mám vychytané.
Udělám ještě jedno ozubení a případně dám vědět.
Ale osobně si myslím že to bude v té nesouososti. No uvidime
mirek42

29. 3. 2013, 3:25

Esperant píše:V dělení určitě chyba není to mám vychytané.
Zdravím,náhodou jsem se dostal na toto forum,takže chybu máš v dělení,jiným způsobem nemůže vzniknout.
Hardmesr

29. 3. 2013, 7:44

Tak bych řekl, že starý harcer tumlík na to přišel, hned jak se na to podíval. Jde o tu jednu dírku, která chybí. To byla hned moje prvný chyba v praxi, když jsem sestavoval děličku. I když mně to starší parťáci vysvětlily správně, měli jistotu, že tu chybu i já udělám. Ještě pozor na správný chud rafiček, aby napadaly samy a dávat pozor, ať nebrnknete kolíkem o rafičku, někdy stačí dotknout se šikminy na rafičce, ta se posune a nevíte, kde jste. Jak jednoduché pro tumlíka, když to dělá snad denně. V tom je ale ta praxe a ta dělá mistra mistrem..
NC soustruhy s ŘS Sinumerik 810T a 840D, YASNAC LX3. CAM KOVOPROG 2.7 až 4.13
Esperant

6. 4. 2013, 7:57

Zdravím

tak jsem to kolo frézoval a výsledek je skoro stejný jak minulý (viz předchozí příspěvek) až na to že poslední zub nevyšel tak velký jak na předchozím kole.

Pokusím se popsat problém který vznikl.

Frézuji první zub a ten je menší než by měl být.Frézuji druhý zub a ten je menší než by měl být ale o něco větší než první zub.Takhle to jde až asi po čtvrtý zub.Poté jsou už všechny zuby stejné a takové jaké by měli být.Nepřenost se nakonec projeví tím, že poslední zub je větší.

Problém není v dělení (jak už jsem psal) protože po dofrézování jsem skončil ve stejné dírce jak jsem začínal a při frézování jsem dával velký pozor na dělení.Klikou jsem dírky nepřejížděl takže nebylo třeba abych vymezoval vůle.rafiky nepoužívám takže tu není možnost chyby že by se mi posunuly.

obrobek nebyl nesouossý takže v tom taky chyba není.
zvětšil jsem nájezd aby se bezpečně vymezily vůle v děličce a v převodech.

Osu jsem najel (pul průměru a podle goniometrické funkce půl výšky frézy) a přičetl odhadem 1,5mm u DP9.Tím způsobem co jste mi psal jsem to nedělal protože jsem tomu nerozuměl.Nikdy jsem se v této oblasti nepohyboval takže se mi to těžko představovalo.Když jsem se zeptal učetele měřící laboratoře tak taky moc nevěděl :)

Opravdu nevím kde je chyba.Tento problém se mi stal i u předchozích dvou případech.Tento poslední pokus vyšel nejlíp i když princip problému je pořád stejný.
Při příštím posledním pokusu vyměním děličku.To je poslední možnost která mě napadá jinak už opravdu nevím.
tralalacz

6. 4. 2013, 8:45

Esperant píše:Zdravím

tak jsem to kolo frézoval a výsledek je skoro stejný jak minulý (viz předchozí příspěvek) až na to že poslední zub nevyšel tak velký jak na předchozím kole.

Pokusím se popsat problém který vznikl.

Frézuji první zub a ten je menší než by měl být.Frézuji druhý zub a ten je menší než by měl být ale o něco větší než první zub.Takhle to jde až asi po čtvrtý zub.Poté jsou už všechny zuby stejné a takové jaké by měli být.Nepřenost se nakonec projeví tím, že poslední zub je větší.

Problém není v dělení (jak už jsem psal) protože po dofrézování jsem skončil ve stejné dírce jak jsem začínal a při frézování jsem dával velký pozor na dělení.Klikou jsem dírky nepřejížděl takže nebylo třeba abych vymezoval vůle.rafiky nepoužívám takže tu není možnost chyby že by se mi posunuly.

obrobek nebyl nesouossý takže v tom taky chyba není.
zvětšil jsem nájezd aby se bezpečně vymezily vůle v děličce a v převodech.

Osu jsem najel (pul průměru a podle goniometrické funkce půl výšky frézy) a přičetl odhadem 1,5mm u DP9.Tím způsobem co jste mi psal jsem to nedělal protože jsem tomu nerozuměl.Nikdy jsem se v této oblasti nepohyboval takže se mi to těžko představovalo.Když jsem se zeptal učetele měřící laboratoře tak taky moc nevěděl :)

Opravdu nevím kde je chyba.Tento problém se mi stal i u předchozích dvou případech.Tento poslední pokus vyšel nejlíp i když princip problému je pořád stejný.
Při příštím posledním pokusu vyměním děličku.To je poslední možnost která mě napadá jinak už opravdu nevím.
To je fakt slozity, kdyz neumis delit na delicce :roll: . Mas vubec zapichnuty kolik na spravne roztecne kruznici (to jenom jestli nejses na sousedni).
Nejlepe, kdyz Ti to nekdo prekontroluje a vysvetli.
Pokud nepouzivas rafiky, tak jedes prime deleni s 24 dirkami? Nebo prepocitavas na 1:40.
Esperant

6. 4. 2013, 9:22

:D nevím jak to říct jinak ale dělím dobře.
tralalacz

7. 4. 2013, 8:20

Esperant píše::D nevím jak to říct jinak ale dělím dobře.
Nevim jak to rict jinak, ale delas chybu v deleni :!:

Proste si vem kus dreva a zkousej. Opravdu nekde delas chybu pri otaceni kusu na delicce.
Jinak napis od kad jses a urcite Ti nekdo z okoli poradi.
mirek42

15. 4. 2013, 9:19

Potom přichází v úvahu jen poškozené šnekové kolo v děličce.
tralalacz

16. 4. 2013, 5:41

mirek42 píše:
Potom přichází v úvahu jen poškozené šnekové kolo v děličce.
Jak jsem jiz drive psal:
Zpravne nastaveni prekontrolujes, ze si do delicky upnes treba kus dreva, zariznes frezou. Poodjedes a nadelis pozadovany pocet zubu - presneji pocet drazek kolik chces frezovat + 1 drazku. A musis se dostat na na stejne musto kde jsi zacal. :wink:
Proste kus dreva (vetve ze stromu) a vyzkousej si to na necisto.

Pokud se pri deleni na nacisto dodostanes do vychozi drazky Tak spatne delis nebo jak rika kolega je vychozene snekove kolo u delicky. Ovsem pokud neni castecne vyple pro prime deleni.
Jeste je moznost deleni na sousedni roztecne kruznici pokud jsi se spletl.
mirek42

17. 4. 2013, 11:25

Esperant píše:

Tak začni z jiného místa (20x otoč) a zkus znova.Pak by se ti měly dělat špatné zuby ke konci výroby.Souosost s tím nemá co dělat.
Esperant

19. 4. 2013, 1:30

Zdravím

tak jsem frézoval další kus.
Ten už mi vyšel v pořádku bez chyb.
Jediný rozdíl, který jsem udělal oproti minulým pokusům, byl ten, že jsem vyměnil děličku. Takže problém byl v té děličce.

Další kus už dělat nebudu protože za měsíc už mám maturitu.
Takže děkuju za všechny rady zvláště uživateli Tumlik , který mi velmi pomohl. :) :)
Odpovědět

Zpět na „konvencni obrabeni“