RaS píše:Cjuz píše:Síla plechu není až tak moc rozhodující co se týká pevnosti šroubového spoje pokud je k ní odpovídající šroub. Na 5mm by byla M16 už trochu moc, M12 už jde a pod M8 je to OK./quote]
že s těma svejma názorama nejdeš někam učit, nebo do nějaké výroby se divím, lámeš několik desetitiletí, století zaběhnuté praktiky a mohl bys na tom těžce vydělat, proč nikdo nemontuje 12ky šrouby do 5ky pásoviny? přitom by tím ušetřily takovejch peněz v ušetřeném materiálu, dopravě obrábění atd.. když už máš takové strojařské nadání tak si třeba prolistuj strojnické tabulky jestli jsi třeba něco už nezapomněl..
šrouby.JPG
Moc se omlouvám že jsem tak rozohnil tvoje strojařské srdce
Jsem spíše praktik a nikoliv tabulkář a z tohoto pohledu k tomu přistupuji. V dnešní době se vše přispůsobuje účelu a zrovna moc často jsem neviděl ža by měl šroub závit v délce svého průměru. Často je to jen tak do plechu a když už chce být výrobce cool tak tam protlačí výstupek aby byl závit delší. Ovšem běžně se dělají závity do M6 v 1,5mm plechu s cca 1,5mm výstupkem. Kde je tedy pravda?
Vydělávají na tom všichni už dávno a podřizují vše účelu a předpokládanému použití. Co taková zůžená matice M8 kerá má cca 5mm, používá se normálně a drží to co má dobře. Taky je to potupa pro všechny tabulky?
Asi jsem měl větu formulovat takto: Síla plechu není až tak moc rozhodující co se týká pevnosti šroubového spoje pokud je k ní odpovídající šroub na předpokládané zatížení a provoz
Jinak řečeno když šroubuji lineární vedení k jeklu 5mm/stěna rozhodně nebude mít pevnost šroubového spoje vliv na přesnost a už vůbec né na pevnost při zatížení. Nebude se na tom přece obrábět ocel, nebo jezdit desítky metrů za minutu.
Samozřejmě neopracovaný jekl v takové délce a ještě svařovaný si vedení "přispůsobí" pro sebe. Tím chci říct že si nedovedu představit jak toto srovnat alespoň trochu.
Já vařil rám 750x500mm z 100x60x3, na úhelník vše sedělo a pak při seřizování 20mm vedení jsem koukal jak to je zkroucené. Seřizoval jsem to pomocí strojní vodováhy kdy položená na každé vedení na střed a u konců přes dvě vedení (kolmo na ně) muselo být vše rovné. Nevím jak to napsat - asi aby každé vedení bylo rovné a zároveň nebylo jedno níž / výš než druhé.
Bez možnosti seřizovat libovolně každý konec uložení vedení by toto řešení nebylo možné použít, tedy svařovaný rám bez následného opracování.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.