PlugMa V2 95%

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

23. 4. 2013, 1:26

Ono to bude asi tím že jsem elektrikář asi teda trochu číňan a rozhodně né strojař :)
Celý život montuji zařízení na plech a závitů do materiálu s tloušťkou 1d jsem udělal podstatně míň.

A abych navázal
Výš jak pračka dokáže skákat a jaké má za svoji životnost podmínky? Když jsem rozdělával naši 7 letou INDESITKU která jela každý den alespoň 1x, divil jsem se jak to mají všechno perfektně spočítané. Žádné prachy na víc a přitom se nic nepovolí. Inkriminované šrouby pro tlumiče a buben byly lepené na loctie, jinak nic.
A pointa. Pochybuji že takové zatížení bude mít hoby CNC na nějaké gravírování a šolíchání duralu. Opravdu bych tohle nesrovnával s profi stroji a frézkami které jsou v úplně jiné kategorii.

Opravdu si myslíte že by mělo vliv na funkční pevnost spojení z podkladem přivařit na jekl plocháč 20mm a udělat v celé tloušťce závit? Ano bude to pevnější, bude se to míň kroutit ale ne protože by tam byl delší závit.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Josef
Sponzor fora

23. 4. 2013, 1:31

Ševče, drž se svého kopyta....
Taky ti tu netvrdíme, že trafo když vydrží špičky proudu 4 A na mm2 drátu vinutí, tak to zvládne trvale....
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

23. 4. 2013, 2:28

Josef píše:Ševče, drž se svého kopyta....
Taky ti tu netvrdíme, že trafo když vydrží špičky proudu 4 A na mm2 drátu vinutí, tak to zvládne trvale....
Tak jo, končím.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
pavlaxy

23. 4. 2013, 4:34

Ahojky všichni ,
nějak jsem měla představu že strojařina je o životnosti a kvalitě kdy přesně spočítaná životnost stroje je nejen na výrobu jediné zakázky a součásti a pak se jednoduše vyhodí a koupí se zase takový v podstatě šmejd a komerce na jinou součást a stále tak dokola .
Pokud se někdy podíváte do vnitřností takových "strojů" nestačíte se divit právě jak jsou odfláknuté s opravami se ani nepočítá - jsou drahé protože vyžadují odborné znalosti a technické vzdělání v USA i obecné upadá .
Tenhle trend jsem zaznamenala u "amerických" výrobců pokud tedy ještě nějací jsou a nevozí to z Číny .
Kam to vede vidíme na neodvratném krachu US ne-ekonomiky . :D :P
Kvako1
Sponzor fora

23. 4. 2013, 6:01

Cjuz píše:
Opravdu si myslíte že by mělo vliv na funkční pevnost spojení z podkladem přivařit na jekl plocháč 20mm a udělat v celé tloušťce závit? Ano bude to pevnější, bude se to míň kroutit ale ne protože by tam byl delší závit.
tady jsi to zas trošku nepochopil. ten plocháč tam byl myšlen proto , aby to bylo zčeho ofrezovat a zrovnat plochu...a aby se to trošku spevnilo.. na tu delku se to samotnou váhou prohne... nejenom kůli závitu :wink:
danodpp

23. 4. 2013, 6:23

ojojoj :D za jeden den 2 strany kritiky :D

je jasne ze taka dlzka takeho tenkeho profilu nebude rovna nikdy, bude tam musiet dat aspon 4 nohy pod kazdu stranu aby to mohol "dostelovat"
pretoze aj kolajnica (bez podvalov) 2,2m dlha sa casom ohne

a tie zavity... no, v mojej oblasti sa bezne pouzivaju skrutky M14*1,5 pevnosti 12.9, ktore sa zatahuju na cca 90Nm - a ako matica je naboj kolesa ktory v niektorych pripadoch
nema ani 10mm...co je postacujuce pretoze je to z podstatne pevnejsieho materialu (co urcite tento jakel nieje :-p )

ale nech sa s tym potrapi, na drevo mu to hadam pojde pekne...no ten hlinik (nedaj Boze dural) - neviem neviem
danodpp

23. 4. 2013, 6:30

este by som dodal, ze neviem preco niekt zrovnava pracku a cnc stroj :D

bubon pracky sa kruti hadam na +- 5cm, v porovnani s lin.vedenim trochu rozdiel
a cely agregat je zaveseny na pruzinach... tie skrutkovane tlmice len tlmia rychly pohyb, nedrzia vahu agregatu s beton.zavazim a mokre pradlo
v novsich prackach je vsetko celoplastove, aj uchyt tlmicov je na plastove "klipy"
a v tych starych boli skrutky, ale nie v plechu, ale mali hadam matice

a lepidlo na skrutky tiez nema nic s pevnostou

tot, uz sa k podobnym veciam nebudem vyjadrovat...zbytocne sa to tu komplikuje a povodna tema mizne :D
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

23. 4. 2013, 11:25

Naši předci při návrhu strojů neměli k dispozici výkoné počítače ani simulační programy, metoda výpočtu pomocí konečných prvků byla sice známá, ale pracná, navrhovalo se s technickým citem, základními výpočty, zkušenostmi a srozumem. Kombinace těchto znalostí oddělovala průměrné a podprůměrné stroje od špičkových nad kterými tu sliníte po podlaze, Aciera, Schaublin, Oerlikon..... Domnívám se že i při stavbě kopie jakéhokoliv stroje vede ignorování základních technických pouček do (_._) Přitom stačí základní náčrt konstrukce ukázat statikovi, aby i jen pohledem odhalil problematické uzly. Představa že na stroji s rozjezdem 2krát metr a půl při váze odhadem max tři metráky, budu obrábět jakékoli kovy bez toho, aby se tupily či lámaly nástroje a bylo dosaženo alespoň elementární přesnosti a opakovatelnosti je velice úsměvná. Ono není od věci si třeba v téhle velikosti prohlédnout při práci profi stroj, na kterém se jede na jednu šponu truhlářská překližka18mm frézou 1,6mm pro výrobu vysekávacích nožů. Ten nástroj samozřejmě vyrobí plánovaný počet desítek či stovek metrů a neupadne v první zatáčce a taky okamžitě nezmění barvu a vůni.
Per aspera ad astra
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

24. 4. 2013, 7:05

Záludný dotaz pro profíky

Včera jsem ustavoval na jeklovém rámu osu Y (délka 550mm), možnost veškeré konce seřídit +/-2mm a i tak mi to dává zabrat.
Ze zajímavosti jsem se díval na výrobní tolerance jäklu podle normy a dost mě překvapilo že jsou uvedeny i minimální úchylky. Tedy že jäkl má různý rozměr na m délky, ovalitu, vypuklost, vrtulovitost nepravoůhlé strany apod jsem věděl ale že tam lítají desetiny jako spodní výrobní tolerance mě trochu překvapilo. Ale co bych čekal od hutí, že :)

A teď k tomu dotazu.
Pokud je zde rám 2x1m s lineárem na jeklu který je křivý a bez frézování jej nelze srovat jak vůbec v domácích podmínkách zjistit rovinnost/kolmost vedení?
Napadá mě jenom dát na jeden vozík držák pro hodinky a jezdit po povrchu druhého vedení, ale když jsou obě křivé tak to asi nebude fungovat.

Druhý dotaz
Pokud bude rám vyroben co nejlépe s možností ruční výroby a dejme tomu se podaří udržet vše kolmé/kovné/nezkroucené +/-0,1mm je to stejně na lineár obrovská zátěž kterou bude muset pnutím vyrovnávat.
Jak dlouho to může vydržet?
RaS

24. 4. 2013, 7:29

asi nakupuješ ve špatnejch hutích :D existujou hutě pro CNC fórum, kde vyrábějí jakly skutečně rovné a teplem od svářečky nepohnutelné.. s takových se tady staví.. pak tě nemusí zajímat nějaké hloupé měření, na které stejně nemá většina uživatelů vybavení, takže se spokojí s tímto kvalitním profilem a řekne že je to OK, rovné.. :D
ono nejen hutě, podívej se třeba na tolerance těch hliníkovejch taženejch profilů ty jsou na tom obdobně.. prostě jakl je na vrata a ne na stroj, pokud se z toho stroj dělá, musí se pak ta výsledná přesnost ve finále nějak nahonit..přece bys nechtěl aby hutě válcovali profily na setiny?
mimochodem to navaření pásoviny na ten jakl není jen pro to, aby byl závit v "mase" ale aby taky mohla vzniknout hrana o kterou se ten lineár srovná, neboť musíš srovnat roviny dvě...
abys mohl něco měřit tak se musíš odrazit od něčeho co už rovné je, pokud je všechno křivé tak naměříš leda tak houby..
životnost ti takhle nikdo neřekne.. on se ten vozík podá a vykurví a akorád to nebude mít tu danou přesnost, ale nějak jezdit to bude "pořád"
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Patres.I
Kontaktovat uživatele:

24. 4. 2013, 7:31

Cjuz píše:Záludný dotaz pro profíky

Včera jsem ustavoval na jeklovém rámu osu Y (délka 550mm), možnost veškeré konce seřídit +/-2mm a i tak mi to dává zabrat.
Ze zajímavosti jsem se díval na výrobní tolerance jäklu podle normy a dost mě překvapilo že jsou uvedeny i minimální úchylky. Tedy že jäkl má různý rozměr na m délky, ovalitu, vypuklost, vrtulovitost nepravoůhlé strany apod jsem věděl ale že tam lítají desetiny jako spodní výrobní tolerance mě trochu překvapilo. Ale co bych čekal od hutí, že :)

A teď k tomu dotazu.
Pokud je zde rám 2x1m s lineárem na jeklu který je křivý a bez frézování jej nelze srovat jak vůbec v domácích podmínkách zjistit rovinnost/kolmost vedení?
Napadá mě jenom dát na jeden vozík držák pro hodinky a jezdit po povrchu druhého vedení, ale když jsou obě křivé tak to asi nebude fungovat.

Druhý dotaz
Pokud bude rám vyroben co nejlépe s možností ruční výroby a dejme tomu se podaří udržet vše kolmé/kovné/nezkroucené +/-0,1mm je to stejně na lineár obrovská zátěž kterou bude muset pnutím vyrovnávat.
Jak dlouho to může vydržet?

Ofrézovať 2,2m dlhý jokel je trochu problém?! , Celý stôl bude stavitelný ,kde sa bude dať vo finále presne doladiť pripadny rozdiel medzi osami ,plocha pod jaklami osi X bude ofrézovaná ,
Ani ZAMI na svojej mašine nefrezoval povrch na Y a ma to OK .
RaS

24. 4. 2013, 7:38

jakej problém je ofrézovat 2,2m dlouhej jakl? snad jen ten, že takovou frézku nemaj uplně všude a tedy mi to neudělá známej melouchem, ale musím někam zajít a zaplatit to, což budou tisíce možná i desetitisíce.. a to je ten jedinej a pravej důvod proč to nikdo nedělá, a teď se do mě pusťte, že to není pravda..
nicméně aby to mělo smysl frézovat musí ta konstrukce být tuhá natolik, aby když se to pak zase někam přenese to tak zůstalo a ne mít 2m slabej jakl a řešit to tak že mu dám na jednu stranu 3 stavitelný nohy a budu si s nima hejbat tak jak potřebuju ten jakl přihnout, takže přišteluju prostřední a mám uprostřed kopec..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Patres.I
Kontaktovat uživatele:

24. 4. 2013, 7:44

RaS píše: mít 2m slabej jakl a řešit to tak že mu dám na jednu stranu 3 stavitelný nohy a budu si s nima hejbat tak jak potřebuju ten jakl přihnout, takže přišteluju prostřední a mám uprostřed kopec..
Je to jedno z riešení a myslím že sa to bude dat pekne dorovnat kolko bude treba .

Jokle na ktorých bude X lineári bude ofrezovany ,dufam že sa podarí to spravit.
RaS

24. 4. 2013, 7:48

pokud to budeš frézovat tak tam ještě přivař nějakej ten plocháč, to už tě nezruinuje..
Patres.I
Kontaktovat uživatele:

24. 4. 2013, 7:50

RaS píše:pokud to budeš frézovat tak tam ještě přivař nějakej ten plocháč, to už tě nezruinuje..
Navarím tam 6mm pásovinu jokel to bude asi 40x70mm síly 5mm čo si myslíte o pevnosti? Myslím že to bude OK

Váhovo to bude riadne tazke :evil:
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“