průvodce g-kódem,zetko

Diskuze o softvéru MACH od tvůrců Artsoft všech verzí: dotazy, programování, skripty, poznatky atd...
Odpovědět
karelsklo

4. 5. 2013, 9:16

Ahoj,neexistuje někde stručný průvodce základním použitím g-kódu?Jako naprostý začátečník musím i jednoduchý věci zjišťovat metodou pokus-omyl a přitom by mi zatím stačilo znát použití tak do g3 :) .Třeba nikde jsem nenašel že F dělá posuv,až podle cizího g-kódu jsem zjistil k čemu se to asi dá použít.A takových typů bych uvítal víc.Taky mi při obrábění nebo při zapnutém stroji nepravidelně padá osa x do plusu,je cítit že krokáč se mírně vlastní silou pootáčí.Přitom na monitoru v machu osa zetka neukazuje pohyb.Co vy na to?
RaS

5. 5. 2013, 7:13

o G kódech toho je napsáno všude spousta
takovej malej seznam je třeba tady http://linuxcnc.org/docs/html/gcode.html" onclick="window.open(this.href);return false; případně příručky třeba k haidenhainu to maj i rozkreslený pro uplně blbý.. (ten má ale kódu víc než Mach umí)
ty máš osu X kolmo, že ti padá vlastní vahou? co to máš za konstrukci? mach ti bude ukazovat změnu pozice, pouze pokud k tomu dá mach povel (resp uživatel dá machu povel) pokud se ti někde něco hne samo z jakéhokoliv důvodu nemůže o tom mach na krokáčích vědět..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
karelsklo

5. 5. 2013, 9:29

Dík za link a kdybys našel odkaz na to rozepsání od haidenhainu,taky by mi to pomohlo.Ta osa Z je shora dolů (čínská gravírka 6040) a pootáčí se ne vlastní vahou nebo vibracemi ale impulsy motoru.Tedy do motoru jdou občas impulsy(nepravidelně) ale ne z machu,ten o tom nic neví,do géček jsem to nepsal a na monitoru osa Z ukazuje nulu.Prošel jsem kabely a vypadají v pořádku,taky si myslím že náhodný zkrat by nevybudil impuls který má mít nějaký systém.To by se spíš ta osa zastavovala.Při frézování to sjede tak o 1 mm na 5 cm.Tak nevím...Zatím jse Ztko odpojil a dělám 2D.Jo a taky mám nějaké divné jednotky,ač mám nastaveny mm,osy se pohybují asi přibližněpřesně o 0,33 mm.,tedy třetinově.Napadá někoho něco ?
RaS

5. 5. 2013, 10:18

na začátku jsi psal že ti padá osa X proto jsem se ptal...
hledej, hledej za 3minuty hledání o G kódech můžeš hodiny číst.. je toho spousta..
ten posuv je v nastavení.. nastav to správně..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

5. 5. 2013, 11:16

karelsklo píše:Ta osa Z je shora dolů (čínská gravírka 6040) a pootáčí se ne vlastní vahou nebo vibracemi ale impulsy motoru.Tedy do motoru jdou občas impulsy(nepravidelně) ale ne z machu,ten o tom nic neví,do géček jsem to nepsal a na monitoru osa Z ukazuje nulu.
Mach neznám, tak střílím naslepo -- nemůže za to tabulka korekcí stroje? To by odpovídalo tomu, že monitor ukazuje furt nulu.
Aleš Procháska
karelsklo

7. 5. 2013, 7:44

Ono to bude složitější.Hýbe se (nechtěně) Z a taky X a to jen při spuštěném vřeteni.To je ale úplně oddělené (frekv.měnič a vřeteno dc 800 W) není nijak spojeno s PC.A dělá to i když je odpojené PC ( osy se samozřejmě nepohybují machem ale krokáče jsou ztuhlé pokud je zapnutá mašinka).Tedy jsou ztuhlé ale občas uskočí a to pouze na jednu stranu.Protože má vřeteno a krokáče spol.kabelový řetěz,nabízelo by se řešení že je tam někde prostřelená izolace.Jenže mi připadá že motory i bez puštěného vřetene stejně nedrží jak by měli.A to i při frézování.S osou která se při frézování zrovna nehýbe se dá přes ruční kolečko přes malý odpor krokáče docela lehce pootočit.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

7. 5. 2013, 8:57

to mas zarusene viz reseni ktere se ted probira ve vlakne s cnc plasmou
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
karelsklo

8. 5. 2013, 8:16

Mrknu,dík
Odpovědět

Zpět na „MACH všech verzí“