Už nemusím kupovat ozubené řemenice HTD

řemenové převody a pohony linearizace pohybu pomocí řemenu
Odpovědět
RaS

11. 5. 2013, 8:32

z toho moudrej nejsem, resp nevidím tam odpověď na to jestli je to po vyhrubování je vzaný celý dokola na celou vejšku frézy na jeden zátah poslední špona třeba 0,05mm? tím by se ti výrazně zlepšil povrch.. takhle mě to připadá že je to jen vyhrubovaný po nějakým kroku bez finiše a nebo se ta mašinka celá u toho klepe.. tak mě jen zajímalo jak je to dělaný?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Thomeeque

11. 5. 2013, 8:59

Mašinka se nepochybně trochu (možná i hodně) klepe, je to hodně tvrdej materiál a hodně měkká mašinka, bohužel.

Obvod předsazení pro druhý díl, vnější obvod ozubení (ještě 2mm frézou; ta rozmazaná část videa) a pak zuby jsou jako jediné brané nadvakrát: nejdřív nahrubo s odstupem 0,1mm a pak načisto, ale jak nahrubo tak načisto to bylo děláno po hladinách (krok 1mm nebo méně). Ten jeden zátah někdy opatrně testnu, děkuju.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

11. 5. 2013, 9:09

nevim jestli to mezitim nekdo nepsal ale na ten povrch by take pomohlo zasunout nastroj co nejvic do klestiny
pripadne pouzit co nejkratsi brit nezbytny pro hloubku obrabeni
nastroj mit vysunuty napr max o 2mm vic nez je treba pro hloubku v Z
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
vruboun

12. 5. 2013, 10:03

taky podle videa jezdí fréza protu zubu- nesousledně, zkusil bych to pustit po zubu - sousledně, měla by mít klidnější chod, to by ale znamenalo překopat celý program. Nevím jestli to bude mít nějaký vliv na takhle malé mašince, sám jse dosud dělal jen na velkých mašinách, a tam většinou jezdím po prdeli ( sousledně ), minimálně v hliníku dělá fréza lepší povrch - špona se nenalepuje na obrobenou plochu
- tak jo pročítal jsem to tu včera, dnes jsem se nepodíval na předchozí stránku, až po napsání příspěvku a vidím, že se sousledně řešilo - sorry
jinak mám velký respekt - velmi hezká práce
Thomeeque

12. 5. 2013, 10:48

robokop píše:nevim jestli to mezitim nekdo nepsal ale na ten povrch by take pomohlo zasunout nastroj co nejvic do klestiny
pripadne pouzit co nejkratsi brit nezbytny pro hloubku obrabeni
nastroj mit vysunuty napr max o 2mm vic nez je treba pro hloubku v Z
Rozumim. Ale zasunout maximálně po místo, kde se dřík začíná zužovat a ztrácel by s kleštionou kontakt.. nebo můžu i hloubš?
vruboun píše:taky podle videa jezdí fréza protu zubu- nesousledně, zkusil bych to pustit po zubu - sousledně, měla by mít klidnější chod, to by ale znamenalo překopat celý program. Nevím jestli to bude mít nějaký vliv na takhle malé mašince, sám jse dosud dělal jen na velkých mašinách, a tam většinou jezdím po prdeli ( sousledně ), minimálně v hliníku dělá fréza lepší povrch - špona se nenalepuje na obrobenou plochu
- tak jo pročítal jsem to tu včera, dnes jsem se nepodíval na předchozí stránku, až po napsání příspěvku a vidím, že se sousledně řešilo - sorry
Jj, na to už se tu káplo, příště to taky zkusim po prdeli :) Překopat program nebude velký problém (generuju to vlastním pseudo CAMem, v podstatě se tam změní pár znamínek), dá se to říct i tak, že je pro mě mnohem vetší problém upnout další kousek materiálu :roll:
vruboun píše:jinak mám velký respekt - velmi hezká práce
Tak to mockrát díky, to opravdu potěší :)

Hezkou neděli všem, T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Kvako1
Sponzor fora

12. 5. 2013, 10:50

vruboun píše:taky podle videa jezdí fréza protu zubu- nesousledně, zkusil bych to pustit po zubu - sousledně, měla by mít klidnější chod, to by ale znamenalo překopat celý program. Nevím jestli to bude mít nějaký vliv na takhle malé mašince, sám jse dosud dělal jen na velkých mašinách, a tam většinou jezdím po prdeli ( sousledně ), minimálně v hliníku dělá fréza lepší povrch - špona se nenalepuje na obrobenou plochu
jinak mám velký respekt - velmi hezká práce

tohle mi tvrdí učebnice
Při nesousledném frézování se obrobek posouvá proti směru otáčení frézy. Tříska se tvoří postupně od nulové tloušťky na začátku řezu až po její maximální tloušťku při vyjetí zubu ze záběru. Frézování je proto klidnější, plynulejší.

a teť abo raď, jak to tedy je, ty píšeš přesně naopak
přesně kůli tady tomu dělam pokaždé programy nesousledě.. skusím tedy taky to sousledné a uvidím. nicmeně ja mam povrch celkem slušnej i tak.
na finiš dávam ale min 0,3 max 0,5 podle toho co dělám. tak nějak se mi to osvěčilo. nevím proč ale při 0,1 se mi občas rozdrnčel nastroj... otačky mam max 6400 asi to bude tím...
RaS

12. 5. 2013, 11:32

já teda frézuju většinu věcí sousledně, tzn že tříska vznikne od maxima po minimum a v 90% případů pokud mám držet nějakej rozměr a kvalitu povrchu tak finální šponu..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

12. 5. 2013, 5:14

zasunout az po zuzeni vic nema prilis smysl
brity co nejkratsi (zase to snizuje tuhost nastroje)

sousledne je narocnejsi na masinu, asi to na tyhle nepujde pouzit
nesmi byt vule nastroj si pritahuje material
vruboun

13. 5. 2013, 5:57

je pravda, že sousledné frézování je náročnější na mašinu. Tím jak jde fréza do řezu ji vlastně popohání a když jsou vůle na šroubu a ve vedení, nebo slabý pohon, tak začne fréza pobírat víc a mašina poposkakuje a může dojít k poškození nástroje. V tom případě bych vyhruboval nesousledně, nechal přídavek pár setin a dokončil sousledným frézováním. Pokud tohle mašina neustojí, pak jezdit jen nesousledně. Samo jak píše robokop mít nástroj co nejkratší, případně pokud je Z osa nepříliš pevná, raději obrobek při upnutí vypodložit, aby zetko nemuselo jezdit příliš vysunuté. Prostě najít co to snese, vždycky se musí vyhovět tomu co je k dispozici, aby to kněčemu bylo.
RaS

13. 5. 2013, 6:33

já jsem teda vždycky četl tak nějak opak, tím že fréza jde hned do záběru tak ten obrobek neuskakuje narozdíl od toho když fréza začne vnikat do materiálu od nuly a než zabere tak ten materiál odtlačí až tam kam mu vůle povolí a až pak teprve začne řezat, čímž dostává i víc zabrat jak se pořád tře o materiál ..tak babo raď.. třeba plátková fréza na ocel v hliníku dělá dokonalej povrch sousledně, jakmile se s ní jede nesousledně tak ten povrch je o poznání horší.. plátkové fréze na hliník která je ostrá stejně tak jako TK fréze je to jedno to dělá povrch pořád stejnej sousledně nesousledně.. to jestli vydrží víc nebo méně neumím posoudit, nicméně výrobci fréz a plátků doporučujou většinou sousledně a i v Camech je to tak většinou přednatavený.. tak schválně napište jestli někdo obrábíte nesousledně (kovy, ocel hliníkové slitiny)
jova
Kontaktovat uživatele:

13. 5. 2013, 7:16

Za sebe mohu říct že stolní frézka PROMA FP-25 sousledné frézování nezvládá. Je to hlavně díky vůlím na posuvech. Ale ona je to spíše taková vrtačka, tak se tomu ani nedivím :D
Přílohy
3389.jpg
3389.jpg (8.02 KiB) Zobrazeno 8619 x
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

13. 5. 2013, 7:44

Na konvencnich masinach je ta vule vpodstate vzdy
Ja kdyz frezoval sousledne tak s prituzenym vedenim a velmi malou sponu
Vzdy ta sila pro odloupnuti materialu musi byt mensi nez treni toho vedeni aby si to nepritahlo material v ramci te vule
Pak nastroj se spravnou delkou, vysunuty jen kolik je nezbytne nutne a v neposledni rade dobre upnuti
Uspech se dostavi
Kvako1
Sponzor fora

18. 7. 2013, 8:56

zdar,
mam problem z řemenicí 72 z HTD5M.
nemate někdo model který je 100% vpořádku ?
mam 3 modely z netu a ani jeden nesedí dobře. ty zuby jsou divné , jak tady psal i Tomík že mu nesedí ten profil.. u male řemenice není problem ale u vědších už ten rozdíl dělá hodně.
stačila bi mi kontura zub.
díík moc
Kvako1
Sponzor fora

22. 7. 2013, 10:55

Ahoj. tak tady jsem našel modely ktere sedí . po registraci se tam da stahnout model skoro čehokoliv..
přímo odkaz na htd
http://www.tracepartsonline.net/%28S%28 ... entWriter=" onclick="window.open(this.href);return false;
je tam spousta modelu kol a ruznej jinejch věcí, doporučuji skouknout.
Thomeeque

22. 7. 2013, 11:02

Paráda, dík za link! (a ten preview appletík, moc pěkný)
Odpovědět

Zpět na „řemenové převody a pohony“