Ozubené kolečko na 3D tiskárně.
Dobrý den, chci se zeptat z jakou přesností umí 3D tiskárny tisknout. Potřeboval bych vyrobit maličké ozubené kolo viz. http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=66&t=11459" onclick="window.open(this.href);return false;. V tom tématu píšu že by to chtělo nějaký pevný a lehký kov ale to na 3D tiskárně asi těžko
. Takže by to chtělo pevný plast. Moje otázka zní, kolik by stála výroba jednoho takového kolečka ?

Berte mně s rezervou! Jsem začátečník. 

cena......
to je strašně ošemetná věc, jedno zda při obrábění nebo tisku
pokud to někdo vezme jako zakázku, nedostaneš se při kusové výrobě níže než na těch +- 160,-/kus při 10 ks co ti nabízel Engineer, prostě a jednoduše proto, že si do té ceny musí započítat svou mzdu atd, stroje, dílnu, nástroje, software, stráví spoustu času už jen přípravou a konfigurací a nastavením stroje, komunikací se zákazníkem, zpracováním nějaké dokumentace - a to je i náčrt od ruky na pytlíku od mouky, i ten zabere nějaký čas ....., nemluvě o daních
nelze hledět jen na to že 1 kus je hned hotovej (když už to jede)
může taky nastat druhá varianta - někdo to vezme ne jako zakázku ale jako pomoc bližnímu a udělá to bez ohledu na náklady a čas který tím stráví
nezdá se to, ale jen psaní tohoto příspěvku trvá minimálně 10 minut..........
opravdu nelze uvažovat tak, že když celá helikoptéra stojí 1000,- a je v ní hromada koleček, jedno kolečko bude stát desetikorunu
představ si kolik času bys strávil jen zabalením a odnesením na poštu
p.s. až budeš to kolečko odlévat - mimochodem to je osvědčená technologie, dá se laborovat i s různými plnivy atd - zkus si jen tak pro srandu udělat kalkulaci, za kolik by se ti to vyplatilo prodat
to je strašně ošemetná věc, jedno zda při obrábění nebo tisku
pokud to někdo vezme jako zakázku, nedostaneš se při kusové výrobě níže než na těch +- 160,-/kus při 10 ks co ti nabízel Engineer, prostě a jednoduše proto, že si do té ceny musí započítat svou mzdu atd, stroje, dílnu, nástroje, software, stráví spoustu času už jen přípravou a konfigurací a nastavením stroje, komunikací se zákazníkem, zpracováním nějaké dokumentace - a to je i náčrt od ruky na pytlíku od mouky, i ten zabere nějaký čas ....., nemluvě o daních
nelze hledět jen na to že 1 kus je hned hotovej (když už to jede)
může taky nastat druhá varianta - někdo to vezme ne jako zakázku ale jako pomoc bližnímu a udělá to bez ohledu na náklady a čas který tím stráví
nezdá se to, ale jen psaní tohoto příspěvku trvá minimálně 10 minut..........
opravdu nelze uvažovat tak, že když celá helikoptéra stojí 1000,- a je v ní hromada koleček, jedno kolečko bude stát desetikorunu
představ si kolik času bys strávil jen zabalením a odnesením na poštu
p.s. až budeš to kolečko odlévat - mimochodem to je osvědčená technologie, dá se laborovat i s různými plnivy atd - zkus si jen tak pro srandu udělat kalkulaci, za kolik by se ti to vyplatilo prodat
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Já jen myslel jestli by to někdo nezkusil jako "domácí kutil" který to dělá protože ho to baví, a né někdo kdo to bere jako požadavek od zákazníka. Vím že se nad tím musí strávit spoustu času, ale když to někoho baví tak si s tím vyhraje a je rád že to může udělat. Odlévat to nebudu protože už jsem našel firmu!! která dělá od 1 kusu a udělá mi to za 58 Kč.
PS: Kdyby helikoptéra stála 1000 Kč tak to neřeším a koupím novou.
Berte mně s rezervou! Jsem začátečník. 

Hodně štěstí v experimentech a doufej, že je Tvoje helina přežije.polmen61 píše:Já jen myslel jestli by to někdo nezkusil jako "domácí kutil" který to dělá protože ho to baví, a né někdo kdo to bere jako požadavek od zákazníka. Vím že se nad tím musí strávit spoustu času, ale když to někoho baví tak si s tím vyhraje a je rád že to může udělat. Odlévat to nebudu protože už jsem našel firmu!! která dělá od 1 kusu a udělá mi to za 58 Kč.
A neodpustím si jednu poznámku ... kdyby jsi si měl těch tisíc korun vydělat sám prací rukama, tak bys tu poslední větu hodně promýšlel než bys ji sem napsal....

Vytisknout by to šlo jen by se musela ta středová díra ještě projet nejlépe na soustruhu a zoubky se dají zaběhat s kovovým (proti)kolečkem pro lepší chod (pokud ho máš). nebo se to dá taky doladit v acetonové páře. Pár takových jsem tu už vzráběl, nicméně většinou to nějakou tu hodinku zabere, takže jsem si "na kšeft" vždy řekl o 100kč. Jinak studentům to tisknu zdarma.
Vazne jde na Reprapu vytisknout modul 0.5? Jakou hlavou?drk222 píše:Vytisknout by to šlo jen by se musela ta středová díra ještě projet nejlépe na soustruhu a zoubky se dají zaběhat s kovovým (proti)kolečkem pro lepší chod (pokud ho máš). nebo se to dá taky doladit v acetonové páře. Pár takových jsem tu už vzráběl, nicméně většinou to nějakou tu hodinku zabere, takže jsem si "na kšeft" vždy řekl o 100kč. Jinak studentům to tisknu zdarma.
A jakou má prosímtě ozubený kolo z plastu co jde naleptat acetonem životnost??? Můžeš upřesnit z čeho jsi to dělal?drk222 píše:Vytisknout by to šlo jen by se musela ta středová díra ještě projet nejlépe na soustruhu a zoubky se dají zaběhat s kovovým (proti)kolečkem pro lepší chod (pokud ho máš). nebo se to dá taky doladit v acetonové páře. Pár takových jsem tu už vzráběl, nicméně většinou to nějakou tu hodinku zabere, takže jsem si "na kšeft" vždy řekl o 100kč. Jinak studentům to tisknu zdarma.

V jaký toleranci rozměru a s jakou geometrickou přesností dokážete ozubený kola tisknout?
Nemáte nějaký fotky vytištěných koleček téhle velikosti a tohoto modulu, rád bych se podívál jaký to dává výsledky. Zatím jsem viděl jen spíše díly trochu rozměrnější.
Nemáte nějaký fotky vytištěných koleček téhle velikosti a tohoto modulu, rád bych se podívál jaký to dává výsledky. Zatím jsem viděl jen spíše díly trochu rozměrnější.

No tisknul jsem tu jednomu studentovi kolečka o průměru asi 15mm kolik byl modul nevím (nekontroloval jsme to a měl jsem rovnou stl modely), ale odhadoval bych to právě na 0,5-0,75mm. Co se týká přesnosti tak pro představu na kalíšku s průměrem asi 8cm s kruhovým vnějším povrchem jsem po vytištění na povrchu viděl nádherné moaré, jak cam aplikace kruhy nahradila přímkami a ten cam to počítal na setiny..... Stejně tak jsem zkoušel zmenšenou figurku lovkyně, s toulcem šípů a mečem na zádech. figurka je vysoká asi 3 cm a ty šípy na zádech mají průměr kolem 1mm a jsou skoro cm vysoké a drží po kopě (sám je tomu nechtěl věřit).
Podotýkám, že nemám normální reprap, ale vlastní daleko tužší verzi s kalenými tyčemi a lineárními ložisky, trapez na ose z. (viz reprap sinuhed). Stejně tak mám vlastní hlavu, kterou jsem postupně vyvíjel asi rok.
Podotýkám, že nemám normální reprap, ale vlastní daleko tužší verzi s kalenými tyčemi a lineárními ložisky, trapez na ose z. (viz reprap sinuhed). Stejně tak mám vlastní hlavu, kterou jsem postupně vyvíjel asi rok.