Ozubené kolečko na 3D tiskárně.

http://www.reprap.org/wiki/Main_Page" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět
polmen61

29. 5. 2013, 4:32

Dobrý den, chci se zeptat z jakou přesností umí 3D tiskárny tisknout. Potřeboval bych vyrobit maličké ozubené kolo viz. http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=66&t=11459" onclick="window.open(this.href);return false;. V tom tématu píšu že by to chtělo nějaký pevný a lehký kov ale to na 3D tiskárně asi těžko :) . Takže by to chtělo pevný plast. Moje otázka zní, kolik by stála výroba jednoho takového kolečka ?
Berte mně s rezervou! Jsem začátečník. :D
testone
Sponzor fora

29. 5. 2013, 7:27

cena......
to je strašně ošemetná věc, jedno zda při obrábění nebo tisku
pokud to někdo vezme jako zakázku, nedostaneš se při kusové výrobě níže než na těch +- 160,-/kus při 10 ks co ti nabízel Engineer, prostě a jednoduše proto, že si do té ceny musí započítat svou mzdu atd, stroje, dílnu, nástroje, software, stráví spoustu času už jen přípravou a konfigurací a nastavením stroje, komunikací se zákazníkem, zpracováním nějaké dokumentace - a to je i náčrt od ruky na pytlíku od mouky, i ten zabere nějaký čas ....., nemluvě o daních
nelze hledět jen na to že 1 kus je hned hotovej (když už to jede)
může taky nastat druhá varianta - někdo to vezme ne jako zakázku ale jako pomoc bližnímu a udělá to bez ohledu na náklady a čas který tím stráví
nezdá se to, ale jen psaní tohoto příspěvku trvá minimálně 10 minut..........
opravdu nelze uvažovat tak, že když celá helikoptéra stojí 1000,- a je v ní hromada koleček, jedno kolečko bude stát desetikorunu
představ si kolik času bys strávil jen zabalením a odnesením na poštu
p.s. až budeš to kolečko odlévat - mimochodem to je osvědčená technologie, dá se laborovat i s různými plnivy atd - zkus si jen tak pro srandu udělat kalkulaci, za kolik by se ti to vyplatilo prodat
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
polmen61

29. 5. 2013, 8:43

Já jen myslel jestli by to někdo nezkusil jako "domácí kutil" který to dělá protože ho to baví, a né někdo kdo to bere jako požadavek od zákazníka. Vím že se nad tím musí strávit spoustu času, ale když to někoho baví tak si s tím vyhraje a je rád že to může udělat. Odlévat to nebudu protože už jsem našel firmu!! která dělá od 1 kusu a udělá mi to za 58 Kč.

PS: Kdyby helikoptéra stála 1000 Kč tak to neřeším a koupím novou.
Berte mně s rezervou! Jsem začátečník. :D
Engineer
Kontaktovat uživatele:

29. 5. 2013, 8:51

polmen61 píše:Já jen myslel jestli by to někdo nezkusil jako "domácí kutil" který to dělá protože ho to baví, a né někdo kdo to bere jako požadavek od zákazníka. Vím že se nad tím musí strávit spoustu času, ale když to někoho baví tak si s tím vyhraje a je rád že to může udělat. Odlévat to nebudu protože už jsem našel firmu!! která dělá od 1 kusu a udělá mi to za 58 Kč.

PS: Kdyby helikoptéra stála 1000 Kč tak to neřeším a koupím novou.
Hodně štěstí v experimentech a doufej, že je Tvoje helina přežije.
A neodpustím si jednu poznámku ... kdyby jsi si měl těch tisíc korun vydělat sám prací rukama, tak bys tu poslední větu hodně promýšlel než bys ji sem napsal.... :!:
drk222

30. 5. 2013, 12:16

Vytisknout by to šlo jen by se musela ta středová díra ještě projet nejlépe na soustruhu a zoubky se dají zaběhat s kovovým (proti)kolečkem pro lepší chod (pokud ho máš). nebo se to dá taky doladit v acetonové páře. Pár takových jsem tu už vzráběl, nicméně většinou to nějakou tu hodinku zabere, takže jsem si "na kšeft" vždy řekl o 100kč. Jinak studentům to tisknu zdarma.
packa

30. 5. 2013, 12:36

můžu vědět jen tak pro zajím avost co je to za helinu ? třeba jen foto nebo typ ??
ledvinap

30. 5. 2013, 1:07

drk222 píše:Vytisknout by to šlo jen by se musela ta středová díra ještě projet nejlépe na soustruhu a zoubky se dají zaběhat s kovovým (proti)kolečkem pro lepší chod (pokud ho máš). nebo se to dá taky doladit v acetonové páře. Pár takových jsem tu už vzráběl, nicméně většinou to nějakou tu hodinku zabere, takže jsem si "na kšeft" vždy řekl o 100kč. Jinak studentům to tisknu zdarma.
Vazne jde na Reprapu vytisknout modul 0.5? Jakou hlavou?
Engineer
Kontaktovat uživatele:

30. 5. 2013, 2:43

drk222 píše:Vytisknout by to šlo jen by se musela ta středová díra ještě projet nejlépe na soustruhu a zoubky se dají zaběhat s kovovým (proti)kolečkem pro lepší chod (pokud ho máš). nebo se to dá taky doladit v acetonové páře. Pár takových jsem tu už vzráběl, nicméně většinou to nějakou tu hodinku zabere, takže jsem si "na kšeft" vždy řekl o 100kč. Jinak studentům to tisknu zdarma.
A jakou má prosímtě ozubený kolo z plastu co jde naleptat acetonem životnost??? Můžeš upřesnit z čeho jsi to dělal? :wink:
rollfree

30. 5. 2013, 4:18

V acetonovych parach se upravuje povrch veci, tistenych z ABS.
drk222

30. 5. 2013, 6:41

0,5mm modul je víc jak 1mm výška zubu, samozřejmě že to jde, jen je to docela pomalé, alespoň u mojí hlavy a na mé tiskárně. A acetonem se "sleje" povrch a ten je zásadní.
Engineer
Kontaktovat uživatele:

30. 5. 2013, 7:18

V jaký toleranci rozměru a s jakou geometrickou přesností dokážete ozubený kola tisknout?
Nemáte nějaký fotky vytištěných koleček téhle velikosti a tohoto modulu, rád bych se podívál jaký to dává výsledky. Zatím jsem viděl jen spíše díly trochu rozměrnější. :wink:
drk222

30. 5. 2013, 9:18

No tisknul jsem tu jednomu studentovi kolečka o průměru asi 15mm kolik byl modul nevím (nekontroloval jsme to a měl jsem rovnou stl modely), ale odhadoval bych to právě na 0,5-0,75mm. Co se týká přesnosti tak pro představu na kalíšku s průměrem asi 8cm s kruhovým vnějším povrchem jsem po vytištění na povrchu viděl nádherné moaré, jak cam aplikace kruhy nahradila přímkami a ten cam to počítal na setiny..... Stejně tak jsem zkoušel zmenšenou figurku lovkyně, s toulcem šípů a mečem na zádech. figurka je vysoká asi 3 cm a ty šípy na zádech mají průměr kolem 1mm a jsou skoro cm vysoké a drží po kopě (sám je tomu nechtěl věřit).

Podotýkám, že nemám normální reprap, ale vlastní daleko tužší verzi s kalenými tyčemi a lineárními ložisky, trapez na ose z. (viz reprap sinuhed). Stejně tak mám vlastní hlavu, kterou jsem postupně vyvíjel asi rok.
Odpovědět

Zpět na „Rapid prototyping - stereolitografie - 3D tisk - 3D skenery - RepRap a související projekty“