Sorry ... budu tvrdej ... jdi někam na brigádu abys na to měl aspoň ty prostředky a pokud nemáš schopnosti, dílnu, nástroje tak si nějakou menší mašinu kup a na ni se něco nauč, získej schopnosti, pořiď nějakou základní výbavu nářadím a třeba si i něco přivyděláš.Cobalt píše:No pruser je, ze na poriadny stroj nemam - prostriedky, schopnosti, dielnu, nastroje...
Toto mi prislo este zvladnutelne v mojich podmienkach...
Jinak jsi vyhodil svoje eura oknem, to bys měl opravdu lepší koupit ten pilník jak tu někdo radí.

Jestli nemáš žádný vybavení tak si za ty svoje eura kup raději pořádnou stolní vrtačku, (za cca 5-6 tisíc to už bude na bazoši určitě něco lepšího než čína) a bude to Tvoje nejlepší a nejrozumnější momentální investice. Pak něco vydělej nebo našetři a kup si nějaký menší stolní soustruh. No a pak se třeba pusť do vymýšlení "levnýho" CNC.

Věř mi, já kdysi začínal s krabicí od bot ve který jsem měl svidřík, kladívko, tři šroubováky, dvoje kleště a pár vrtáků. Tátovi jsem "jako k vánocům" s mámou koupil narexku ruční vrtačku a další vánoce stojánek na ni. Když jsem si po revoluci koupil v železářství za tehdy šílených 2390 Kč první "opravdický" stroj, kterým byla "německočínská" stolní vrtačka tak to byl neuvěřitelnej pokrok a pomohlo mi to slušně vydělat na dílny a vybavení co dnes mám, tomu věř!!!

Jinak jak píšou ostatní, Tvoje rozměrová představa je naprosto mimo .... cenově i konstrukčně. Doporučuju malej a tuhej strojek, pro začátek maximálně A5 .... nějaký vhodný matroš se dá celkem levně pomalu sehnat na šrotištích.