Ako by sa tato konstrukcia dala vylepsit? - "lowcost"

Engineer
Kontaktovat uživatele:

24. 5. 2013, 11:15

Cobalt píše:No pruser je, ze na poriadny stroj nemam - prostriedky, schopnosti, dielnu, nastroje...
Toto mi prislo este zvladnutelne v mojich podmienkach...
Sorry ... budu tvrdej ... jdi někam na brigádu abys na to měl aspoň ty prostředky a pokud nemáš schopnosti, dílnu, nástroje tak si nějakou menší mašinu kup a na ni se něco nauč, získej schopnosti, pořiď nějakou základní výbavu nářadím a třeba si i něco přivyděláš.
Jinak jsi vyhodil svoje eura oknem, to bys měl opravdu lepší koupit ten pilník jak tu někdo radí. :lol:
Jestli nemáš žádný vybavení tak si za ty svoje eura kup raději pořádnou stolní vrtačku, (za cca 5-6 tisíc to už bude na bazoši určitě něco lepšího než čína) a bude to Tvoje nejlepší a nejrozumnější momentální investice. Pak něco vydělej nebo našetři a kup si nějaký menší stolní soustruh. No a pak se třeba pusť do vymýšlení "levnýho" CNC. :wink:
Věř mi, já kdysi začínal s krabicí od bot ve který jsem měl svidřík, kladívko, tři šroubováky, dvoje kleště a pár vrtáků. Tátovi jsem "jako k vánocům" s mámou koupil narexku ruční vrtačku a další vánoce stojánek na ni. Když jsem si po revoluci koupil v železářství za tehdy šílených 2390 Kč první "opravdický" stroj, kterým byla "německočínská" stolní vrtačka tak to byl neuvěřitelnej pokrok a pomohlo mi to slušně vydělat na dílny a vybavení co dnes mám, tomu věř!!! :)
Jinak jak píšou ostatní, Tvoje rozměrová představa je naprosto mimo .... cenově i konstrukčně. Doporučuju malej a tuhej strojek, pro začátek maximálně A5 .... nějaký vhodný matroš se dá celkem levně pomalu sehnat na šrotištích. :wink:
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

25. 5. 2013, 6:41

na tom stroji zminenem navrchu jsou napriklad misto hridelovych spojek pouzity hadicky
uz to je samo o sobe dost priserne ale oni nejsou ani nijak sevrene kolem te hridelky a sroubu
jsem si jisty ze tahle kombinace kdyz uz nic jineho bude pekne nespolehliva a to i pri jezdeni ve vzduchu
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Cobalt

25. 5. 2013, 2:21

Pani dakujem za vase reakcie, aj tie kde mi davate "do tela"... - aspon som si uvedomil uskalia a technicke vyzvy pri stavbe stroja... Budem sa teda musiet rozhodnut medzi mensim strojom, alebo inym rozpoctom a konstrukciou... Trochu nadeje vkladam do navstevy srotoviska - mozno nejaky kvalitny material na konstrukciu tam padne z neba a dovoli urobit nieco robustnejsie - no uvidim... Kazdopadne bez nastrojov si "nevrznem", tak sa zacnem najprv obzerat po vybaveni...
Engineer
Kontaktovat uživatele:

26. 5. 2013, 2:45

Cobalt píše:Pani dakujem za vase reakcie, aj tie kde mi davate "do tela"... - aspon som si uvedomil uskalia a technicke vyzvy pri stavbe stroja... Budem sa teda musiet rozhodnut medzi mensim strojom, alebo inym rozpoctom a konstrukciou... Trochu nadeje vkladam do navstevy srotoviska - mozno nejaky kvalitny material na konstrukciu tam padne z neba a dovoli urobit nieco robustnejsie - no uvidim... Kazdopadne bez nastrojov si "nevrznem", tak sa zacnem najprv obzerat po vybaveni...
Není zač ... :D
Šrotiště z vlastních bohatých a letitých zkušeností doporučuju navštěvovat pravidelně a případně se blíže seznámit s obsluhou nejlépe osobním zavedením nějakého průběžného motivačního programu lidských zdrojů se zpětnou mobilní komunikační vazbou. :lol:
.....To proto aby jsi třeba krokáče nebo pěknej kus litinový mašiny nenabíral z kontejneru lopatkou do sáčku protože byl rozbitej kladivem na kousky nebo prohnanej drtičkou. Popřípadě abys nehledal jednotlivý díly v různých kontejnerech podle druhu suroviny :(
lapa
medaile za lepsi forum

28. 5. 2013, 8:59

Cjuz píše:...
Trapéz třeba 12x2 (mám já) a stojí cca 1m/100kč.
...
Kde se da sehnat? Na webu neumim najit.
Kvako1
Sponzor fora

29. 5. 2013, 8:34

třeba ve feroně v Holešovicích.
nedá najit??
http://search.seznam.cz/?q=trap%C3%A9zo ... P&thru=sug" onclick="window.open(this.href);return false;
že ty si snás utahuješ ??
lapa
medaile za lepsi forum

29. 5. 2013, 8:46

Kvako1 píše:třeba ve feroně v Holešovicích.
nedá najit??
http://search.seznam.cz/?q=trap%C3%A9zo ... P&thru=sug" onclick="window.open(this.href);return false;
Mily Kvako1, najdi mi tam 12x2. Ja to neumim ... Pak se rad necham poucit od borce.
Jestli jsi nebyl prilis rychle prilis spravedlive rozhorcen a neprehledl 12x2.
Zvlaste ve Ferone jsem ji nikdy nevidel, mozna ji maji jako novinku.
lapa
medaile za lepsi forum

1. 6. 2013, 11:03

Zdravim vespolek.
Protoze Kvako1 i pres mou vyzvu mi neukazal, kde na webu (je to tak snadne, napr. ve Ferone) je trapez 12x2, prosim ostatni (pripadne i autora puvodniho prispevku Cjuze), zda mi doporuci, kde se da Tr 12x2 sehnat, resp. kde ho skutecne maji.

Diky.
testone
Sponzor fora

1. 6. 2013, 1:37

Tr 12x2 existuje, je v normě, nicméně asi to není moc bežné, i přímo výrobce Valenta nabízí standardně je 12x3
zkus ho poptat, za to nic nedáš, max. se s Tebou kvůli jedné tyči nebudou bavit nebo Ti daj´ nepřijatelnou cenu
http://www.valentazt.cz/poptavka.html" onclick="window.open(this.href);return false;
třeba maj´něco ve skladu a jen to neinzerujou nebo jim nebude dělat problém to udělat
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
picom

1. 6. 2013, 2:14

TR12x2 a jiné šrouby včetně závitníků nabízí třeba YORK
http://www.york.cz/info.jsp?show=soucast1" onclick="window.open(this.href);return false;

zkus jim zavolat
Kvako1
Sponzor fora

1. 6. 2013, 2:55

lapa píše:
Kvako1 píše:třeba ve feroně v Holešovicích.
nedá najit??
Mily Kvako1, najdi mi tam 12x2. Ja to neumim ... Pak se rad necham poucit od borce.
Jestli jsi nebyl prilis rychle prilis spravedlive rozhorcen a neprehledl 12x2.
Zvlaste ve Ferone jsem ji nikdy nevidel, mozna ji maji jako novinku.
ahoj,
nějak jsem pak nesledoval to vlákno.
Rozhořčen nejsem :wink: to jsem si jenom tak rejpl, byl jsi vtěch holešovicích?
naposled jsem kupoval cca před měsícem tak jestli je tam neměli tak se možná vyprodali. mají běžně skladem skoro všechny rozměry. kupoval jsem tam i 14x3 i 12x2 oboje jsou tak trochu nezvyklé rozměry , nicmeně je tam měli. mají i matice ale jenom železne..
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

1. 6. 2013, 3:30

lapa píše:
Cjuz píše:...
Trapéz třeba 12x2 (mám já) a stojí cca 1m/100kč.
...
Kde se da sehnat? Na webu neumim najit.
zámečnictví klimeš
na netu často 12x2 není ale zde na to válcovačku mají, vše bylo OK
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Cobalt

14. 6. 2013, 5:44

No, tak po dlhom uvazovani som sa pustil do nakupu naradia a skusim ako prvy stroj postavit "drevacika" (MDF) s pojazdom na korculovych loziskach a 10cm ocelovej pasovine montovanej naplocho na boky zakladovej dosky/bedne vystuzenej rebrami... - sam som zvedavy, ako to bude fungovat...
Nemate nahodou niekto zdokumentovanu nejaku stavbu z MDF (resp. neviete o nejakej na nete), kde by som sa mohol poucit o vyzvach a moznych problemoch s tymto materialom?
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

14. 6. 2013, 6:25

Já od MDF upustil hlavně ze dvou důvodů.
Prvně se nedá použít chlazení (voda-emulze) při obrábění a dále spoje nezvládají dobře vibrace.
První věc se vyřešit nedá a druhá pečlivým lepením vrutů nebo používáním kovových matic do dřeva a klasických šroubů trochu ano.

Jinak je ještě někdy komplikace s řezem desek. Nedají dobře opracovávat doma (přesně a rovně) a v různých marketech kde pilu mají udělají často dvojí řez takže dvě desky ze stejným rozměrem nejsou potom úplně stejné. Můžou se lišit až o 1mm což není přípustné takže si člověk musí domlouvat i způsob řezu z obsluhou.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Cobalt

14. 6. 2013, 6:56

Nad tym som uz premyslal a vymyslel som zatial nieco, co sa zatial javi ako mozne riesenie, ale az realna stavba ukaze, ci to bude dostatocne - a teda:
- Co sa tyka presnosti, tak planujem diely rezat sam - hornou frezkou s kopirovacou/zarovnavacou nasadou podla sablon (ktore najprv budem musiet co najdokonalejsie vyrobit s uholnikmi, voditkami, a pod, kym nebudu uhly OK, a potom sablonu k buducemu dielu priskrutkovat pomocnymi otvormi - nasledne vyrezem kopirovacou frezkou) - tak by som mal dostat vsetky diely rovnake (sablonu neplanujem pouzit na stroj, aby som vylucil mozne odchylky medzi sablonou a vyrobkom, takze vsetky parove diely by mali byt rovnake - teoreticky :? ).
- S tou tuhostou som pripraveny popracovat - plan A je vsetky diely (zakladnu, ramena portalu, rahno portalu) stavat ako "skrine" (predna a zadna strana + bocnice) - teda nie ako jednoduche dosky. Tym by som chcel vylucit krutenie a ohyby... a ak to nebude dostatocne tak plan B je "vyliat" kuty, kde sa spajaju diely, epoxidom/epoxy-betonom (nie komplet odliatok portalu, ale len vystuzenie spojov)... trochu dufam, ze plan A bude stacit, ale aj tak skusim konstrukciu navrhnut tak, aby bolo kam naliat epoxid...

Myslis, ze by to mohlo fungovat? - teoreticky? - prakticky?
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“