Cjuz píše:Nic jsem nezpochybňoval ani nahaněl.
Prostě v porovnání se soustruhy za zhruba dvonásobek ceny je toto hodně slabé a nevyváží to žádný bonus domácí výroby. Poctivá práce mě soustruh nevylepší, každý ví že stroje dělané na koleně nikdo nedělá pro zisk ale pro získání zkušeností či zábavu a to stejné od tohoto soustruhu můžu očekávat. Když pominu pracovní rozsah, že neudělám závity, kužel, nemám automatický posuv tak jednoznačně zásadní je že zhoršující se přesnost a vůle na vedení jsou zde na pořád - nic neseřídím.
Cena za kus poctivý práce odpovídá ale soustruh si kupuji abych něco udělal a né abych měl doma poctivý kus železa na dívání. Pokud je někdo tak zásadně limitován financemi že je pro něj 5000,- horní hranice tak ano, ale jak si psal o rodiném nákupu když dám dva můžu mít mnohem víc než dvakrát tolik.
Sorry, ale tuhle koncepci používaly i švýcarský firmy. Podobně jsou řešený hodinářský soustruhy ... prostě není to tak bídný jak se snažíš říci.
Možná že to chodí i líp než třikrát tak drahej odfláknutej číňan s posuvama. Jak někdo psal, tohle by se muselo vidět a hlavně je to o tom, že ne každý potřebuje na soustruhu to co Ty uvádíš výše jak důležitý základ. Já Ti chtěl jen tím příspěvkem říci že užitná hodnota je velmi relativní pojem. Mám třeba takovej malej soustruh bez posuvů, bez závitování, dokonce bez noniusů, kterej ty bys nebral ani zadarmo (podle Tvých hodnotících kritérií nepoužitelná věc s minimální užitnou hodnotou) no a představ si, já za něj dal před lety 25K a v klidu mohu říci, že mi za cca deset let vydělal na Fehlmanna, takže asi tak je to s tou užitnou hodnotou....