NPS - mazlík z Aukra

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
Thomeeque

1. 7. 2013, 2:47

No, s jednim zubem problém nemám, ale pokud se pokusim přidat druhej, už to "drhne", ale to je možná tim, že to ve skutečnosti nejsou kružnice, ale spirála.. přiznávám, že teď vlastně nevim a na lepší pokus nemám čas :(
oboustranna_pakna_pokus.gif
oboustranna_pakna_pokus.gif (6.06 KiB) Zobrazeno 8642 x
Edit: no, bodově by to u tý otočný bylo určitě v případě, že bych upínal "roztahovánim" paken v nějakym otvoru.. to jste mysleli?
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
chb

1. 7. 2013, 3:11

RaS píše:to musí být bodový jinak by to nefungovalo.. nakresli si dvě kružnice po kterejch to běhá, jednu zepředu druhou zezadu a představ si jak by to asi jinak mohlo běhat než v jednom bodě
už jsem chtěl napsat - proč ne, ten zub má radiusy proti sobě - takže se dotýká stejně i otočený
- no jo, radiusy - ale které, radius malého konce spirály - aby to šlo utáhnout se přeci musí bodově dotýkat velkého konce spirály při rozevřených čelistech.

Ony se neotočné pakny dotýkají jinak ?
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
testone
Sponzor fora

1. 7. 2013, 4:22

teď jste mě dostali
zase jednou jsem psal rychleji než jsem myslel
mám téma na přemýšlení :lol:
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Thomeeque

1. 7. 2013, 4:32

Neni to úplně triviální geometrická úloha :D

Tak jedna odpočinková, to dáte určitě levou zadní: toto je Morse 1, že?

Obrázek
( hi-res )

Podle wiki bych to měl určit z průměru nejširšího místa (MS1 = 12,065mm), což imho odpovídá (změřim doma), ale třeba je tam ještě nějaký chyták..? Jinak, moje pinola "nepodporuje" ten zámek na konci, ale to asi není zásadní, kužel se utáhne dostatečně i tak..? Chtěl bych poptat otočný hrot, tak abych nekoupil nějakou hloupost..

Díky, T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
testone
Sponzor fora

1. 7. 2013, 4:56

jo, těch +- 12 mm na tlustým konci odpovídá MK1
dutina koníka nemá unašeč ( to placatý) pokud vím na žádným soustruhu, alespoň jsem se s tím nesetkal
vyrážení z dutiny funguje tak, že se při zasunutí pinoly koníka (té pohyblivé části)dovnitř zadní část nástroje opře přímo o závit, kterým se pinola posunuje
tady to bude jinak, není mi moc jasný jak je ta modrá matice zajištěná axiálně, je to nezvyklá konstrukce
podle fotek odhaduju, že pinola (tady je to zároveň šroub) je dutá ( pr. 8 ??) a nástroje se vyráží tyčkou zezadu
bacha jestli je to tak, otočné hroty mívají zezadu jen takové tenké víčko ložiska, alespoň u MK2 a větších, pozor abys ho neprorazil
otočný hrot s MK1 jsem ještě neviděl
Naposledy upravil(a) testone dne 1. 7. 2013, 5:00, celkem upraveno 1 x.
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
j.p.m
Kontaktovat uživatele:

1. 7. 2013, 5:05

Otočné hroty s MK 1 běžně používám. Nejsou doufám nějaká rarita?

j.p.m
j.p.m
B.J.A.

1. 7. 2013, 5:21

Otočný hrot s MKI na MN80 sem nedávno kupoval nový z roku 89 polská výrobá ale vypadá dobře za 350,- Dokonce sem i pečeť trhal jako první. Tady je kontakt na prodejce má jich určitě víc. krystofsuchon@seznam.cz
soustružník

1. 7. 2013, 6:46

testone píše:dutina koníka nemá unašeč ( to placatý) pokud vím na žádným soustruhu, alespoň jsem se s tím nesetkal otočný hrot s MK1 jsem ještě neviděl
Některé soustruhy vybrání pro unašeč mají a mně se to celkem líbí, protože kužel je samosvorný jen v perfektním stavu. Maličká nepříjemnost je nutnost natočit při upínání nástroj do vhodné polohy.
Hroty s Mk 1 jsou zcela běžné. Otočné, pevné, pevné se slinutým karbidem, zploštělé od celé řady výrobců, jen si vybrat. Jediný co jsem v téhle velikosti neviděl je s výměnnými vložkami, ale možná, že někdo dělá i ten.
Thomeeque

1. 7. 2013, 7:05

Díky všem za hroto-info (on je MK1 i v pinole MN80, jsem si později přečetl u Tumlíka), za odměnu prozradím tajemství žlutého koníka :)

Obrázek

Obrázek

"Vyrážecí" díra v lunetě pinole (furt to pletu) má průměr cca 10mm..

T.
Naposledy upravil(a) Thomeeque dne 2. 7. 2013, 9:09, celkem upraveno 1 x.
Zdenek Valter

1. 7. 2013, 9:42

Thomeeque píše:Díky všem za hroto-info (on je MK1 i v pinole MN80, jsem si později přečetl u Tumlíka), za odměnu prozradím tajemství žlutého koníka :)

"Vyrážecí" díra v lunetě má průměr cca 10mm..

T.
Můžeš nafotik koně v ose rotace a to jak zepředu tak i zezadu?
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
Thomeeque

2. 7. 2013, 9:13

Včera už jsaem se k tomu nedostal, snad dnes (na co přesně mám ostřit? :))
jova
Kontaktovat uživatele:

2. 7. 2013, 9:29

Jako první ti doporučuji osoustružit konce závitů u šroubů na nožové hlavě co utahují nože. Za chvíli se ti omačkají a nepůjdou vyšroubovat.
soustružník

2. 7. 2013, 9:49

Jen mě napadlo, že u těch zubů na čelistech sklíčidel možná nejde jen o přesnost (stejně se zakřivení spirály mění a hlavně univerzála není určená na přesné upínání). Ale také o pevnost zubu, ty staré oboustranné "olivky" se rády lámaly. U těch nových se to snad ani nestává.
Thomeeque

2. 7. 2013, 10:36

jova píše:Jako první ti doporučuji osoustružit konce závitů u šroubů na nožové hlavě co utahují nože. Za chvíli se ti omačkají a nepůjdou vyšroubovat.
Šrouby na nožovce už nějaké ne úplně běžné zakončení mají (chtěl jsem je původně rovnou měnit za imbusové, ale díky tomuto jsem to zatím odložil), nicméně kouknu na ně (ve světle tvého doporučení :)) znova.
testone
Sponzor fora

2. 7. 2013, 11:52

testone píše:dutina koníka nemá unašeč ( to placatý) pokud vím na žádným soustruhu, alespoň jsem se s tím nesetkal
omlouvám se za mystifikaci, včera jsem nějak neměl den
z pěti soustruhů v mém dosahu 2 s dutinou MK2 unašeč nemají
3 (MK , MK4) v dutině unašeč mají, je to logické
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“