porovnani camu
mimochodem, kolik lidí se bude účastnit této akce? zatím mě to tak připadá jako jeden až dva, tak aby bylo co porovnávat 

věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
No taky čekám na to, kdo se ještě přihlásí. Ve vláknu NEJLEPŠÍ CAD/CAM V ROCE 2013-ŽIVĚ bylo hodně "odborníků" co chválili jeden CAM. Snad se nezalekli výzvy. 

SolidWorks 2014 + HSMWorks (Last development version)
Neznám slovo NEJDE. Buď to neumím nebo se mi nechce

Koukám, že se zatím nic neděje. Já bych mohl případně se připojit s HSMworksem, ale nejsme tolik zkušený uživatel, jako jiní tady, tak to nechám na jiné.
Případně bych mohl zkusit kolegu, který dělá v Surfcamu, jenže v dost staré verzi velosity 2 ( to je asi starý 8 let ) Takže práce je v něm trochu zdlouhavá.
Jaké camy tady ještě lidi mají? Docela by mě zajímal i Solidcam a Delcam. Nebo ted hodně se objevuje pod solidworksem "camworks" http://www.camworks.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Případně bych mohl zkusit kolegu, který dělá v Surfcamu, jenže v dost staré verzi velosity 2 ( to je asi starý 8 let ) Takže práce je v něm trochu zdlouhavá.
Jaké camy tady ještě lidi mají? Docela by mě zajímal i Solidcam a Delcam. Nebo ted hodně se objevuje pod solidworksem "camworks" http://www.camworks.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Ja ten kus spravim len momentalne nemam cas mam tolko prace ze neviem co skor.
dodo
dodo
CNC programátor
CAD: Pro/E 2001 - PTC Creo 6.0
CAM: EdgeCam 7.75 - EdgeCam 2020
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Já měl jen chvilku, tak jsem to udělal zatím dost narychlo a vychází mi něco přes 20 minut (zatím bez tvarové plochy). Což je asi ok, protože to bylo navržené tak, aby ty časy vyšly trochu delší.
Aleš Procháska
Surfcam od SV2 neudělal ve 2D takřka žádný pokrok, tam si myslím že by to za pokus stálo. V SV6 to bude trvat naprogramovat úplně stejně rychle(nebo spíše pomaleji, protože je tam verifikace jakomaca píše:Případně bych mohl zkusit kolegu, který dělá v Surfcamu, jenže v dost staré verzi velosity 2 ( to je asi starý 8 let ) Takže práce je v něm trochu zdlouhavá.
další aplikace a spuštění trvá dost dlouho-pravda na starším PC.)
Já zatím balancuju kolem 30 minut bez 3D plochy. Noťas mi už jede týden nonstop, protože FC v demu nepovoluje ukládání 

Ja mam hrubovanie, dohrubovanie + dna a cas cca 18min treba to vsak este zoptimalizovat + dokoncit na hotovo plochy.
dodo
dodo
CNC programátor
Hoja, jako uživatel MasterCamu, přilévám do ohně, zkuste jak jste na tom:
Velmi jednoduchý až banální případ.
Zadání:
Material: 11600
Polotovar: předhrubovaný, zůhlovaný, drsnost 3,2Ra
Rozměry : 188x50x20 (rozměry 20 a 50 se neobrábí !)
Nástroje :
1. vrták pro M16-6H
2. fréza pr. 10
3. další nástroje dle libosti
Cíl je navrhnout obrobení:
1. nejlaciněji - ceny nástrojů
2. nejrychleji - čas obrábění (výsledek s CAMu)
--------------------------------------------------------
Můj výsledek pošlu v pátek

Velmi jednoduchý až banální případ.
Zadání:
Material: 11600
Polotovar: předhrubovaný, zůhlovaný, drsnost 3,2Ra
Rozměry : 188x50x20 (rozměry 20 a 50 se neobrábí !)
Nástroje :
1. vrták pro M16-6H
2. fréza pr. 10
3. další nástroje dle libosti
Cíl je navrhnout obrobení:
1. nejlaciněji - ceny nástrojů
2. nejrychleji - čas obrábění (výsledek s CAMu)
--------------------------------------------------------
Můj výsledek pošlu v pátek

CNC: frézování 4-osy, Heidenhain iTNC530, soustruhy Heidenhain 4110, Fanuc Oi TC, 3x drátové řezačky, až Z+400, (+9let praxe)
CAD/CAM: SolidWorks 2015, HSMWorks 2016, MasterCam X5, X6, Kovoprog
-
Hoja..hoja.
Co to je za termin nejlacineji - ceny nastroju, nejrychleji - cas obrabeni.
Vse je totiz relativni.
Pro mne chybi pocet kusu v davce, jak casto by se vyroba opakovala. Mas CNC stroj se zasobnikem nastroju? Nastroje menis do vretena rucne. Postupnym ukladanim do zasobniku, nove natocenim zasobniku nastroju na pozadovany nastroj a zalozeni nastroje do vretene. Nebo mas zasobnik nastroju s otocnym ramenem, kde se nastroj meni za druhy do plovouciho mista v zasobniku nastroju.
Mas vnitrni vodu?
A hlavne cena nastroju - nejlevnejsi je udajne nastroj , ktery nemusim kupuvat.
Pro 10 ks obrobku neresim plnou ekonomiku.
Pro opakovatelnou vyrobu bych nevim jestli pouzil CAM , nekdy se mi stava, ze rucni programovani je ve vysledku produktivnejsi.
Takze bych tvuj dotaz rozsiril na:
1.) obrobit 1-20 ks jednorazove
2.) obrobit 1-20 ks kazdy mesic
3.) 20-100 ks
4.) min.100 ks mesicne
Mozna bys neveril, ale kusovy cas obrabeni se lisi.

Co to je za termin nejlacineji - ceny nastroju, nejrychleji - cas obrabeni.
Vse je totiz relativni.
Pro mne chybi pocet kusu v davce, jak casto by se vyroba opakovala. Mas CNC stroj se zasobnikem nastroju? Nastroje menis do vretena rucne. Postupnym ukladanim do zasobniku, nove natocenim zasobniku nastroju na pozadovany nastroj a zalozeni nastroje do vretene. Nebo mas zasobnik nastroju s otocnym ramenem, kde se nastroj meni za druhy do plovouciho mista v zasobniku nastroju.
Mas vnitrni vodu?
A hlavne cena nastroju - nejlevnejsi je udajne nastroj , ktery nemusim kupuvat.
Pro 10 ks obrobku neresim plnou ekonomiku.
Pro opakovatelnou vyrobu bych nevim jestli pouzil CAM , nekdy se mi stava, ze rucni programovani je ve vysledku produktivnejsi.

Takze bych tvuj dotaz rozsiril na:
1.) obrobit 1-20 ks jednorazove
2.) obrobit 1-20 ks kazdy mesic
3.) 20-100 ks
4.) min.100 ks mesicne
Mozna bys neveril, ale kusovy cas obrabeni se lisi.

Jasné, ale přece tu jde jen o porovnání schopností CAMu, provedení už nechám ve fantazii ostatních.
Dělám to na menší CNC frézce/centru, s výměníkem. Vždy to jde rychleji, zajímalo by mě jen porovnání v CAMu - hrubování kapes atp..
Je to jen hrubé porovnání to je mi jasné.
Můžem dát třeba konkrétní frézu a řezné podmínky s tím se netajím 0,055/zub, 4břity, pr.10
P.S. vyrábím tuto součást pravidelně takže jen zlepšuju a zlepšuju. A nejvíc času prodrbe sám člověk.
Tak dobře, abych vás navnadil tak v MasterCamu _ 1min. 30s (4 nástroje).
Dělám to na menší CNC frézce/centru, s výměníkem. Vždy to jde rychleji, zajímalo by mě jen porovnání v CAMu - hrubování kapes atp..
Je to jen hrubé porovnání to je mi jasné.
Můžem dát třeba konkrétní frézu a řezné podmínky s tím se netajím 0,055/zub, 4břity, pr.10
P.S. vyrábím tuto součást pravidelně takže jen zlepšuju a zlepšuju. A nejvíc času prodrbe sám člověk.
Tak dobře, abych vás navnadil tak v MasterCamu _ 1min. 30s (4 nástroje).
CNC: frézování 4-osy, Heidenhain iTNC530, soustruhy Heidenhain 4110, Fanuc Oi TC, 3x drátové řezačky, až Z+400, (+9let praxe)
To máš nějaký kouzelný CAM 
Když vezmu, tak výměna nástroje u stroje s ATC je 5-15s podle toho, jestli umí přednačítat nástroje.
Dále nechápu, proč to tlačit na 4 nástroje, když 3 bohatě stačí, protože podle výkresu není třeba dokončovat.
A ta 1:30 je čas CAMu nebo realita?

Když vezmu, tak výměna nástroje u stroje s ATC je 5-15s podle toho, jestli umí přednačítat nástroje.
Dále nechápu, proč to tlačit na 4 nástroje, když 3 bohatě stačí, protože podle výkresu není třeba dokončovat.
A ta 1:30 je čas CAMu nebo realita?