21. 7. 2013, 11:57
Ja jsem si pred nedavnem poridil jeji trochu vetsi sestru, model 3040z. Kupoval jsem ji primo z Ciny. Protoze jsem ted byl totalne mimo s volnym casem, tak jsem se k tomu dostal vpodstate az ted.
Mechanicke provedeni se mi docela libi. Jen skoda, ze tam nedali podeprene tyce.
Elektronika je podle me docela slusna, jsou to klasicke TB6560AHQ. Drivery jsou oddelene rychlymi optrony (6n137), casovaci kondenzatory pro vnitrni hodiny jsou pouzite minimalni (100pF), takze dobre. Ma to snizovani proudu pri stojici ose, jen je to mozna snizeno az moc (na 20% max. proudu). U trapezu to asi nevadi, u svych kulickovych sroubu to mozna zvednu na 50%.
Jezdi to slusne rychle, 3000 mm/min je spolehlive (mam stoupani sroubu 4mm).
Jedinou zasadni vyhradu mam k uchyceni vretene, ktere je udelane tak, ze cely vozik osy Z vcetne objimky pro motor je z jednoho kusu duralu. Tedy ze tam neni zadna montazni deska, na ktere by teprve bylo upevneno vreteno. Takze nelze snadno vymenit vreteno za jine.
To vreteno, ktere je soucasti, je DC se vsemi vlastnostmi, ktere z toho plynou. Tedy provoz na nizsich otackach je dost problematicky. Kdyz se to reguluje tim potenciometrem, co je na bedne elektroniky, tak to jeste docela jde. Ale pomoci PWM regulace z PC je to docela spatne. Ta interni PWM jede na 15 kHz, takze to nepisti, regulace je hladka a pomerne linearni. Pri pouziti PWM o vyrazne nizsi frekvenci pri rizeni z PC to jednak dela randal, pri hodne nizke frekvenci PWM (kolem 100 Hz) to reguluje uplne blbe, a navic je to vyrazne nelinearni. Protoze to ridim pomoci LinuxCNC jen pres LPT porty, tak moc vysokou frekvenci PWM nemuzu pouzit.
Tak tam chci strcit malicky modulek s ATtiny13, ktery na jedne strane bude brat PWM z PC na 100Hz, a na vystupu bude produkovat PWM na 15 kHz, u ktereho soucasne zlinearizuje prubeh. Zrovna na to naluju tistak. Nicmene pokud bych mel tohle DC vreteno provozovat dlouhodobe, tak asi udelam dalsi verzi se zpetnou vazbou (tj. s merenim otacek), protoze pri nizsich otackach to ma maly kroutici moment.
Ale mozna k tomu uz nedojde, protoze mym snem je tam namontovat poradne AC vreteno. Bud Atas, nebo mozna nejake to cinske vodou chlazene. Sice to bude trochu srandovni mit na tak malem strojku 2.2 kW vodou chlazene vreteno, ale kdyz je to z Ciny za stejne nebo lepsi prachy nez zdejsi Atas, tak proc ne. Ta osa Z to zrejme uveze.
Docela bojuju s CADem/CAMem. Takze podobne jako pro Tebe je i pro me primocarejsi to ridit nejak uplne jinak - bud nejakym vlastnim HW (tj. nejakym MCU, v mem pripade STM32F4), pripadne zatim pisu G-kod rucne. Ale to je samozrejme jen mezistupen, ve finale je treba tu cestu CAD->CAM->frezka->spokojeny oblicej dostat do ruky.
Soustruh Noell E0177 (Sandra), jenom kličky
Frézka 3040z (Fiona), LinuxCNC