CNCB-3020 - Stolní frézka 300x200x65mm

Stroje zahranicni produkce, napr. z ciny a podobne, pouze podlozene informace o kvalite a potrebnych upravach takoveho stroje aby byl pouzitelny
Odpovědět
rollfree

22. 7. 2013, 10:05

davidjk píše:Nevim co tam přesně je, protože tam je malý trafo s usměrněním a dva výkonový asi tranzistory. Přijde mi že je to stavebnicový systém, protože pod deskama je docela výkoný zdroj ze kterého by se dalo řízení vřetene napájet. Příležitostně to třeba nafotím znalci jistě poznají odkud by se dalo vyvést ovládání z externího PC.
Na počáteční pokusy mi zatím ruční zapínání a regulace potenciometrem stačí.
Regulace potenciometrem opravdu asi staci. Ale chtelo by to mit moznost ten motor aspon zapinat/vypinat z PC. Jde mimo jine i o to, aby nouzovy stop zastavil nejen posuny, ale i motor. Mam tu frezku chvilku, ale uz jsem jednu takovou krizovku mel, a tehdy jsem jeste nemel zprovoznene PWM a ridil jsem to jenom vypinacem a potenciometrem na bedne. Tehdy bych to vypnuti z PC _hodne_ ocenil.

Dodelat tam to ovladani pomoci PWM z PC bude snadne, bude to par soucastek, celkem tak za 20 Kc (optron, 3-4 odpory, pro parnoiky pripadne jeste tranzistor).
Soustruh Noell E0177 (Sandra), jenom kličky
Frézka 3040z (Fiona), LinuxCNC
Thomeeque

23. 7. 2013, 9:43

davidjk píše:
Thomeeque píše:Co ti na to řek prodejce?
Tak jsem jim napsal,jsem zvědav jak se k tomu postaví, ale moc nadějí tomu nedávám. :(
Takovejdle úlet na základnim (a jednom z mála deklarovaných) parametru je myslim už docela silnej argument, držim palce.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
davidjk

23. 7. 2013, 3:29

Tak jsem nafotil desku řízení vřetene. Co se týká vypínání a zapínání vřetene tak to by nemusel být tak velkej problém,
ale co se týká regulace otáček tak opravdu nevím kam to na tu desku napasovat?
3020_Rizeni_Vretene_01
3020_Rizeni_Vretene_01
3020_Rizeni_Vretene_02
3020_Rizeni_Vretene_02
3020_Rizeni_Vretene_vyk_TR
3020_Rizeni_Vretene_vyk_TR
3020_Rizeni_Vretene_prip_Pot
3020_Rizeni_Vretene_prip_Pot
3020_Rizeni_Vretene_Svorkovnice
3020_Rizeni_Vretene_Svorkovnice
3020_Rizeni_Cele
3020_Rizeni_Cele
3020_Napajeci_Zdroj
3020_Napajeci_Zdroj
rollfree

24. 7. 2013, 2:06

Desku driveru mas stejnou jako ja. Vystup PWM z PC je na tom 3-pinovem pin-headeru, ktery je umisteny mezi vystupem pro motor osy X a dvema integraci 74HC14.
Tvoje deska rizeni motoru je uplne jina nez moje. Na te moji se dela PWM pomoci 555, na te Tvoji je tranzistorovy multivibrator. Tak to bude chtit bud najit nekde na webu schema, nebo ho omalovat z toho tistaku. Je to na jednostrance a je tam toho minimum, tak to pujde snadno a rychle.
Pripadne je moznost obslehnout zapojeni z te moji desky a z te Tve pak pouzit jen koncovy spinaci tranzistor. Byly by to soucastky za par kacek (555, optron, 4 odpory, 3 konzenzatory, 2 diody), cele by se to veslo na malicky tistak treba 20x20mm.

V souvislosti s tim me napadlo, ze si do te sve elektroniky dodelam moznost rizeni motoru on/off, kdy otacky se budou nastavovat potenciometrem.
Takze tam budou 3 rezimy:
- plne autonomni, spinani vretene i rychlost jen vypinacem a potenciometrem na bedne (ten rezim uz tam je)
- PC bude ridit ON/OFF motoru, otacky se budou nastavovat potenciometrem na bedne (tenhle rezim dodelam)
- spinani i rychlost bude ridit PC pomoci PWM (ten rezim uz tam je)
davidjk

24. 7. 2013, 8:13

Díky za cenné nápady.
Trochu jsem měřil co z té regulace vřetene leze a docela mě překvapilo, že naplno to dává 87V (DC).
Pak jsem zkusil roztočit to 12V a 24V, sice se to točilo, ale o poznání menší otáčky.
Lze také vřeteno přepólovat, aby se točilo obráceně. (Třeba levotočivý vrták :) )
Ulozeni_Osa_Z.jpg
Nafotil jsem tu osu Z a zjistil jsem, že přesahuje ložisko kdyby se zapustilo dovnitř mohlo by to zvětšit zdvih o 5mm.
Také by se dal celý vozíček zkrátit, takže nakonec by zdvih to těch 65 mm mohl být.
Jak tu ale již někdo zmínil je otázka zda tím neutrpí tuhost protože se zmenší páka mezi ložisky. :?:

Měl bych dotaz zda někdo neví o nějakých fontech písma v X,Y souřadnicích ?
Naposledy upravil(a) davidjk dne 25. 7. 2013, 12:15, celkem upraveno 1 x.
rollfree

24. 7. 2013, 9:42

davidjk píše:Nafotil jsem tu osu Z a zjistil jsem, že přesahuje ložisko kdyby se zapustilo dovnitř mohlo by to zvětšit zdvih o 5mm.
Uplne presne stejne vycuhuji ta loziska u me.
davidjk píše:Další zklamání je, že zdvih osy Z je pouhých 48mm.
U me to vychazi na 58mm.
Pepa z depa

25. 7. 2013, 9:07

Čau, napiš si nápis jakýmkoli písmem třeba v Corelu, pak klikni pravým tlačítkem a dej Převést do křivek, pak jen Uložit jako a vyber formát který papá tvůj CAM a seš hotovej za 30sekund :D měj se pěkně Pepa
P.S. Pokud používáš jiný program než Corel tak no problem, ale pozor, musí to být "Vektorový kreslící program", ne třeba Photoshop, ten je bitmapový a nevhodný
Žiju abych tvořil, tvořím abych žil. www.PePeSysel.cz
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
davidjk

25. 7. 2013, 12:47

Díky za informace ohledně fontů písma.
Jelikož nejsem zdatnej v CAM tak jsem měl namysli nějaký textový vypis se souřanicemi jednotlivých čar.
Jediný s čím mi ta frézka komunikuje je Mach3(demo) je tam nějaký LazyCam, ale z toho nejsem moc chytrej.
Jak vlastně funguje převod z LazyCam do Mach3?
Původní nápad byl jak jsem četl v časopisech RC revue - ovládat frézku přes mikrokontrolér PICAXE,
do kterého bych posílal (třeba z USB flash paměti) data pro frézované dráhy.
No je to běh na delší trasu.
Pepa z depa

25. 7. 2013, 1:10

čau tady http://www.cncshop.cz/sw-mach3" onclick="window.open(this.href);return false; je k Machu3 manuál v češtine ke stažení a píšou v kapitole 8. že importuje a sám tvoří dráhy ze souborů DXF a HPGL (to umí skoro každý vektorový program, nebo free CADy) plus je tam komplet nastavení, demo je omezeno 500 řádky programu a hodnotou 25kHz u impulsního generátoru, to ti bude zatím na zkoušku stačit, plná licence je za 3.900Kč což je slušná cena na to jak jsou ostatní programy v tomhle odvětví nechutně drahé. Nebo vyzkoušej LinuxCNC stáhneš zde http://linuxcnc.org/" onclick="window.open(this.href);return false; je zdarma a pokud si jej odladíš, hravě překoná výkonem a spolehlivostí Mach. Tak asi tak :)
Žiju abych tvořil, tvořím abych žil. www.PePeSysel.cz
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
davidjk

25. 7. 2013, 5:27

Díky za nasměrování na řídící software, určitě se tomu podívám na zoubek :)

Kontaktoval jsem prodejce a poradil mi také ty podložky na vymezení 2mm vůle v ose Z viz obr.
Docela mě pobavilo jak je zajištěné horní ložisko osy Z, opravdu se nepočítá s velkými silami.
Dva šroubky drží okrajema hlavičky, vnější kroužek ložiska.
Osa_Z_vymezeni_vule_podlozky.jpg
Osa_Z_zajisteni_loziska.jpg
Tak teď už jen vyzkoušet :D
davidjk

27. 7. 2013, 11:35

Tak už prodejce změnil popis a toto vlákno by se mělo jmenovat "CNCB-3020 - Stolní frézka 300x200x48mm" :)

Zkoušel jsem s fixou kreslit dráhy, které jsem naprogramoval a spustil přes Mach3.
Rozměry a tvary jsou celkem v pořádku na modelářskou frézku.
Co mě docela štve a nevím jak to odstranit je interpolace delších úseků viz obr.
Interpolace: Co s tím?
Interpolace: Co s tím?
Mám dojem, že ten software Mach3 je dělaný pro stroje s interpolátorem, který dlouhé useky skládá z kratších.
Problém, že tento stroj takový interpolátor nemá. Prostě jezdí podle pulzú posílaných do krokových motorů.
Takže na konci každého interpolačního úseku se zastaví a pak znovu rozjede.
Otázka zní: neví někdo jak toto interpolování odstranit?
Podle mě je to softwarová záležitost.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

27. 7. 2013, 8:15

Hledej zde na foru g61 a g64
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
kamilpetrjansta
Kontaktovat uživatele:

28. 7. 2013, 8:50

Robokop má pravdu G61 nebo G64, také jsem to řešil.
Druhá věc je proč to vlastně hledat? Pokud někdo prodává stroj se softwarem byť jen demo verzí
tak bych směřoval otázky na něj. Pokud přece něco prodávám, tak bych měl o tom něco vědět, alespoň
nějaké základy. A jak jsi psal tak hotový stroj jsi kupoval, protože máš málo času.
Ten prodejce bude mít ze mě radost :D
RaS

28. 7. 2013, 10:39

já se obávám, že ten prodejce nebude tušit co je G-kód :D
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
davidjk

30. 7. 2013, 4:46

Zkoušel jsem kódy G64 (konstantni rychlost) i G61(přesné dojíždění souřadnic) a chová se to pořád stejně.
Mám takový pocit, že Mach 3 demo verze je omezena i tímto interpolováním, tedy zastavováním po určitém počtu odeslaných pulzů :?:
Pro ukázku vkládám odkaz na video jak mi to běhá.
http://youtu.be/nG4E4KE6BC4" onclick="window.open(this.href);return false;

Jinak omezení Mach3 demo :
Without a license, Mach3 will operate in Demo mode. While in Demo mode, the software has the following limitations:
· Mill & Plasma: 500 line gcode limit (10,000,000 limit after licensing)
· Turn: 50 line gcode limit (10,000,000 limit after licensing)
· Kernel Frequency locked at 25kHz (only applicable if using the parallel port driver)
· Set Next Line function disabled – zakázaná funkce následujicí řádek(nelze než od prvního řádku)
· Run From Here function disabled –zákázano spuštění z jiného řádku
· Turn: Threading disabled – závitování zakázáno
· Plasma: THC functions disabled – zakázána funkce THC
Odpovědět

Zpět na „zahranicni produkce“