rollfree píše:A nechces zkusit to LinuxCNC ?
Staci stahnout image a nasypat to na na USB flash. Z te to nabootujes a spustis bez instalace.
Problem asi bude pamet, tech 256 MiB je trochu malo. Nemuzes si aspon na chvili pujcit z nejakeho jineho PC kousek pameti?
A mimochodem nedela Ti ta mala pamet problemy i pod temi Windows s Machem? Nejsou ty vypadky rytmu krokacu doprovazeny treba bliknutim LED od HDD, kdy system treba neco swapuje?
Pokud bys to LinuxCNC pak nabootoval, tak Ti muzu poslat hotovy konfiguracni soubor pro svou frezku, ktery bude predpokladam krome rozsahu os stejny i pro Tebe (samozrejme rozmer os muzu taky zmenit, ale pro pokus je to jedno).
No a pokud to pojede, tak se Ti to treba zalibi a nemusis resit nejake licence.
Pokud bys nekde nevedel jak dal, tak Ti ja nebo spousta dalsich lidi asi snadno a rychle poradi.
Aby mu to chodilo tak minimálně 1Gb paměti tam musí být!!! Zkoušel jsem to taky (instalovat či spustit Ubuntu), když mi nešel Mach na tom výše zmiňovaným PC než jsem začal shánět výkonější mašinu a i když jsem měl víc paměti tak se tomu moc nechtělo.... Hlavní problém ale bude v tom, že pokud není kolega znalý trochu hlubší práce s PC (to já taky nejsem), tak to asi bude hůře rozbíhat. Obecně mi EMC přijde jako velmi syrové řešení, které není tak snadné rozchodit (což dle mého soudu tady na DF potvrzuje poměrně rozsáhlá diskuse). A nejsem si úplně jistý, že těch opravdu znalých Linuxu a EMC co pomohou tady na Df je tolik jak píšeš.

O velmi chudém uživatelském prostředí EMC, které je opět nutno dotvořit ani nemluvě.....
Nemám nic proti EMC, mám i v plánu jej na nějaký mašince (asi soustruh) v brzké době použít, ale nemyslím že by to bez těch karet do ISA slotů byla nějaká super výhra. Mach pokud se najde PC na kterým jede chodí prakticky okamžitě po nastavení portů, o EMC bych se to neodvažoval prohlásit, ale třeba mně někdo poučí že se pletu.