Sháním základ na CNC soustruh

Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

31. 7. 2013, 10:04

Právě že chci přesnou mašinku, proto jsem se rozhodl, že to bude na lineárech. Protože já prostě nejsem schopnej vychytat rybiny tak, aby to nevaklalo ani nedrhlo. Když dorvu rybiny, musím dát silnější pohony, a jdou mi nahoru náklady. A domnívám se, že soustruhy na lineárech se za pár desítek tisíc už tak snadno neseženou. Taky chci šikmé lože, mám plný zuby vymetání špon. Včera jsem koupil za 16 tisíc nové 30ky lineáry na saně a koníka (Hiwin, 4x kolejnice, 8 x vozík) a 20ky lineáry na příčnou osu (Rexroth, také nové). Když se takto podaří i kuličkové šrouby, myslím že ten rozpočet není nereálný. Ale počítám jen s 3f KM, ne se servy, to se přiznám hned.

Taky přiznávám, že do rozpočtu nepočítám spoustu drobných věcí, který vím, že mám doma. Ložiska, motory, mraky železa a hliníku, spojovací materiál, taky tu mám frekvenční měnič atd. atd. Prostě věci, co někde vyšetřím, nebo pořídím do zásoby jako výhodné koupě, aniž bych přesně věděl, na jaký projekt se to použije. Uznávám, že správně bych to měl všechno počítat, ale nemusím, když už je to doma. Ale když půjdu koupit starší stroj, musím ho prostě zacvakat celej, i s dopravou, a pak se modlit, že tam nebude nějakej průšvih, na kterém vykrvácím.

No a samozřejmě, že nepočítám cenu své práce, protože mě to baví. Odmítám celých 24 hodin denně přepočítávat na nějakou hodinovou sazbu.

Každopádně díky každému, kdo nevěří, že to dám, protože to zvyšuje mou motivaci. Udělal jsem výjimku ze své nové zásady, a hned se ukázalo, že ta zásada byla správná. Totiž že už tu nebudu psát o tom, co chci postavit, ale jen o tom, co už jsem postavil, a co jsem na tom realizoval za zakázku. Někdo tu dá video, jak se mu pohnuly proti sobě 2 MDF desky, já si radši počkám, až budu mít video, jak lítaj špony. Mám postavenou CNC frézku, už normálně fachčí a vydělává, ale zatím jedou jen 2 osy, Zko je ručně, takže to tu zatím nechci prezentovat, když to není hotové. Fakt bych se nechtěl zařadit mezi ty, co nic pořádného nepostavili, ale básní tu o stavbě profi CNC strojů.
Petr Spáčil
Engineer
Kontaktovat uživatele:

31. 7. 2013, 1:43

Vidím, že jsi se do toho pustil opravdu zostra.... :)
Jen drobný dotaz, jakou máš představu či požadavek, že dosáhneš opakovanou přesnost obrábění?
Neber to prosím jako prudění, jen mně zajímá jak moc se Ti to ve finále podaří dodržet. Prostě člověk má nějaký představy a požadavky a pak přijde realita .... tak mně zajímá nakolik se strefíš. :wink:
rollfree

31. 7. 2013, 2:47

Krutor píše:Každopádně díky každému, kdo nevěří, že to dám, protože to zvyšuje mou motivaci.
Nojo, tak to ja prijdu zkratka. Mne nepodekujes, protoze ja Ti rozhodne verim (po tom, cos predvedl se svym "Puvodneasistem").
Moc Ti drzim palce a tesim se na kolaudacni videa.
Soustruh Noell E0177 (Sandra), jenom kličky
Frézka 3040z (Fiona), LinuxCNC
RaS

31. 7. 2013, 6:00

podle mě taky není problém postavit stroj, ale podle mě je problém postavit stroj takovej aby uměl to co stará komerční mašina a vyšel levněji..
já si takhle hrál s přestavbou S28ky.. měl jsem nový šikmý lože na lineárech novej kuličkovej šroub Zka, nový serva, systém, chybělo jen mazání a krytování, pak jsem našel za 40000,- hotovou CNC mašinu bez systému a mě se vyplatilo tu S28ku hodit do šrotu, prodat komponenty a začít v podstatě znova.. ve finále to je mnohem lepší a levnější... a hlavně podstatně méně práce..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
garulus
Kontaktovat uživatele:

31. 7. 2013, 8:04

Som rad že sa ti dary a môžeš uvažovať nad rozširovaním strojového parku. Je super že si ten cnc sústruh chceš postaviť. Našťastie neexistuje univerzálny prístup k takémuto zadaniu a o to je to zaujímavejšie. A rozumiem že nemáš záujem prezentovať nedokončenú pracú. :(
Myslím že keby niekto začal tým že chce dať lineári na „drevo“ ,tak ho tu zadupú do zeme, a hľa....hotová mašinka a všetci ho chvália :o)
Serv sa neboj(viem že sa nebojíš :) ) a nejaké vyskúšaj.
Stále chceš používať vlastný systém?
Keby som mohol nejako pomôcť, tak sa kľudne ozvi.
trnkav

2. 8. 2013, 9:10

Mam tu nevyuzite loze z R 12 i horni rameno z vetsi frezy. Bylo to tu inzerovano. Oboji je stale na prodej.
MN 80, R 12, Mazak QT8, VR2, V20, LR2, UME 200-2x, KV-250,
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

6. 8. 2013, 8:51

Engineer píše:Jen drobný dotaz, jakou máš představu či požadavek, že dosáhneš opakovanou přesnost obrábění?
Považuju za nezbytné, aby to chodilo aspoň na příčné ose do +-0,01 mm na průměru, aby bylo možné dělat tolerované průměry. Podélná osa není tak kritická, ale cíl je také +-0,01 mm. Myslím, že s dobře uloženým předepjatým kuličkovým šroubem by to neměl být problém. Jako výzvu vidím konstrukci a výrobu revolveru na nože, tam si myslím, že drobnou chybkou při návrhu nebo při výrobě, se dá snadno způsobit výsledná nepřesnost obrábění v řádnu několika setin.
Petr Spáčil
RaS

6. 8. 2013, 11:57

pokud chceš mám tady nadbytečnej novej šroub v přesnosti C2 průměr 32/8 délka cca 250(chod) na takové Xko soustruhu ideální..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

7. 8. 2013, 8:50

RaS píše:pokud chceš mám tady nadbytečnej novej šroub v přesnosti C2 průměr 32/8 délka cca 250(chod) na takové Xko soustruhu ideální..
Díky, můžeš mi prosím poslat cenu na petr.spacil@krutor.cz ? Právě zvažuju, jak velký tam dát šroub, mé úvahy se pohybují od 20 do 30 mm :) Lineáry jsou 20 mm, posuv bude do 250 mm. Uvítám názory zkušených, díky.
Petr Spáčil
Odpovědět

Zpět na „Nákup“