ozubena kola

obrabeni na klasice
RaS

26. 8. 2013, 2:15

co takhle najít první vzoreček na výpočet ozubenejch kol?
třeba že roztečná kružnice : D =m x z t

pak je ještě hlavová a patní kružnice..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

26. 8. 2013, 3:57

Cjuz píše: Plugin ve Sketchupu umí nakreslit ozubené kolo (zadává se počet zubů, roztečná kružnice a úhel)
Jako že ten plugin sketchupu umí evolventu? není to spíš křivka zubu tvořená rádiusem? Např. v solidworksu je to tak, že ta evolventa se vytvoří pomocí parametrických rovnic, ořeže se na hodnoty patní a hlavové kružnice, které uvádí ras, odvozené od základní roztečné D= m x z a pak jen kruhovým polem podle počtu zubů ojede kolem dokola, není to nic těžkého.
Tímto způsobem se dají tvořit velmi přesné výrobní modely např. převodovek s několika sadami různých modulů na hřídelích převodovky včetně korekcí aby to opravdu sedělo tak jak má :wink:
v těch parametrických rovnicích je počítáno s roztečnou kružnicí a je tedy zřejmé, že každá ta evolventa při určitém počtu zubů je jiná
Cjuz píše:............ různé průměry ale seděli mě zuby.
Pokud ty boky zubů dělá ten program podle rádiusu, tak ti to, už dle výše popsaného, sedět určitě nebude....myšleno samozřejmě jako podklad pro výrobu :) , v programu to po sobě chodit ve vazbách bude vždycky
.... systémem co jsi napsal na konci v excel tabulce to je otázka 5 minut

Jinak v té tabulce co jsi vyfotil "pressure angle" je úhel záběru, v našich končinách většinou 20st. :wink: 14,5 st., používají amíci na nějakém unifikovaném DPI ozubení
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

26. 8. 2013, 5:35

Zda je zub vytvořen správně nevím. Rozhodně se nějaké korekce provádí, viz kolečka 40z x 8z vedle sebe.
oz2.png
Jo a dík za info s tím úhlem. Nevěděl jsem co s tím, přenastavil jsem to na 20°(jde tam 14.5, 20 a 25)
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
packa

26. 8. 2013, 7:32

užitečný prográmek nejen na ozub kola : http://www.instaluj.cz/strojarka" onclick="window.open(this.href);return false;
WatchManiac
Kontaktovat uživatele:

26. 8. 2013, 8:53

40z a 15z so všetkým podstatným...
GM.jpg
„Když něčemu věnuješ dostatek času, budeš v tom mistr. Pokud nejsi blb.“
Obrázekwatchmania.skObrázekAmateur WatchmakingObrázekYouTube kanál
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

26. 8. 2013, 9:40

Prográmek vypadá zajímavě díky prozkoumám.
No a některé rozměry dle obrázku jsem poměřil a sedí to, takže plugin zdá se funguje.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
RaS

26. 8. 2013, 10:00

jen takovej dotaz k čemu potřebuješ ozubená kola s modulem 5? to jsou zuby jak hovado..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

26. 8. 2013, 11:30

To teda jsou :D , to už jsem taky zjistil.
Začínám si pohrávat s myšlenkou dřevěných hodin, ale s tou pětkou jsem to trochu přepísk (orloj budu dělat příště)
Odpovědět

Zpět na „konvencni obrabeni“