co takhle najít první vzoreček na výpočet ozubenejch kol?
třeba že roztečná kružnice : D =m x z t
pak je ještě hlavová a patní kružnice..
ozubena kola
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Jako že ten plugin sketchupu umí evolventu? není to spíš křivka zubu tvořená rádiusem? Např. v solidworksu je to tak, že ta evolventa se vytvoří pomocí parametrických rovnic, ořeže se na hodnoty patní a hlavové kružnice, které uvádí ras, odvozené od základní roztečné D= m x z a pak jen kruhovým polem podle počtu zubů ojede kolem dokola, není to nic těžkého.Cjuz píše: Plugin ve Sketchupu umí nakreslit ozubené kolo (zadává se počet zubů, roztečná kružnice a úhel)
Tímto způsobem se dají tvořit velmi přesné výrobní modely např. převodovek s několika sadami různých modulů na hřídelích převodovky včetně korekcí aby to opravdu sedělo tak jak má

v těch parametrických rovnicích je počítáno s roztečnou kružnicí a je tedy zřejmé, že každá ta evolventa při určitém počtu zubů je jiná
Pokud ty boky zubů dělá ten program podle rádiusu, tak ti to, už dle výše popsaného, sedět určitě nebude....myšleno samozřejmě jako podklad pro výrobuCjuz píše:............ různé průměry ale seděli mě zuby.

.... systémem co jsi napsal na konci v excel tabulce to je otázka 5 minut
Jinak v té tabulce co jsi vyfotil "pressure angle" je úhel záběru, v našich končinách většinou 20st.

http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Zda je zub vytvořen správně nevím. Rozhodně se nějaké korekce provádí, viz kolečka 40z x 8z vedle sebe.
Jo a dík za info s tím úhlem. Nevěděl jsem co s tím, přenastavil jsem to na 20°(jde tam 14.5, 20 a 25)
Jo a dík za info s tím úhlem. Nevěděl jsem co s tím, přenastavil jsem to na 20°(jde tam 14.5, 20 a 25)
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
užitečný prográmek nejen na ozub kola : http://www.instaluj.cz/strojarka" onclick="window.open(this.href);return false;
- WatchManiac
- Kontaktovat uživatele:
40z a 15z so všetkým podstatným...
„Když něčemu věnuješ dostatek času, budeš v tom mistr. Pokud nejsi blb.“
watchmania.sk
Amateur Watchmaking
YouTube kanál

Prográmek vypadá zajímavě díky prozkoumám.
No a některé rozměry dle obrázku jsem poměřil a sedí to, takže plugin zdá se funguje.
No a některé rozměry dle obrázku jsem poměřil a sedí to, takže plugin zdá se funguje.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
jen takovej dotaz k čemu potřebuješ ozubená kola s modulem 5? to jsou zuby jak hovado..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
To teda jsou
, to už jsem taky zjistil.
Začínám si pohrávat s myšlenkou dřevěných hodin, ale s tou pětkou jsem to trochu přepísk (orloj budu dělat příště)

Začínám si pohrávat s myšlenkou dřevěných hodin, ale s tou pětkou jsem to trochu přepísk (orloj budu dělat příště)