Problém s heat bedem - zkrat na MK2a ?

http://www.reprap.org/wiki/Main_Page" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět
elda3

30. 8. 2013, 3:28

Dobrý den, mám problém se svou vyhřívanou podložkou MK2a, koupil jsem ji z Číny takže je to možná kopie a pak bych se ani nedivil že mám teď tenhle problém. Když připojím k MK2a přímo zdroj od PC 350W 12V 18A nebo přes elektroniku Sanguinololu a spustím v Pronterface HeatBed (na jakoukoliv teplotu) tak se vypne zdroj a asi 5 minut nejde zapnout, je to asi ochrana proti zkratu. Zkusil jsem proto proměřit kablíky a pak i samotnou MK2a, kabely jsou OK ale MK2a je asi ve zkratu, nenaměřím žádný odpor. Prohlédl jsem celou desku z vrchu (tam je tištěný spoj) ale nic jsem nenašel tak jsem se podíval i dole a je tam také tištěný spoj a to skoro přes celou spodní část (je to oboustraný PCB), kromě kolem děr pro šroubky a kolem děr pro led a rezistor. Všiml jsem si ale že kolem děr pro napájecí kablíky není odleptané nic a tak si myslím že se tam napětí 12V dotýká té velké spodní vrstvy PCB a tím se zkratuje. Prosím někoho kdo má tuto MK2a a zkušenost s ní i další dobré lidi o rady.
Naposledy upravil(a) elda3 dne 30. 6. 2015, 1:07, celkem upraveno 1 x.
packa

30. 8. 2013, 6:27

ten zdroj máš nějak upravený nebo tak jak jsi jej vytáhl z PC ?
tyhle zdroje mají problém dát větší proud když není nijak zatížena 5V větev zdroje , skus dát nějaké žárovky nebo nějakou odporovou zátěž na 5V větev jestly to pomůže ,
rollfree

30. 8. 2013, 8:30

Z tech fotek neni nic rozumneho poznat.
Deska musi mit nejaky primereny odpor, pokud je delana na 12V, tak urcite nejmin 1 ohm. Pokud tam nameris vyrazne mene, tak to vubec na zdroj nepripojuj a nepokousej stestenu.

Tvymi dobrymi kamarady by se mely stat poradna lupa a ostre hroty k meraku, nejlepe z ocelovych jehel, napr. beznych pro siti.
Merak pripoj jednim hrotem na privodni kabel a druhym propichnes nepajivou masku ve stredu meandru. Pokud pak nameris stejny odpor mezi tim stredem proti jednomu i druhemu napajecimu kabelu, tak hledej zkrat skutecne uprostred mezi napajecimi kabely. Pokud bude odpor proti jednomu a druhemu ruzny, tak je zkrat nekde po ceste.

Pokud je ale celkovy odpor nekde nad 1 ohmem a zdroj vypadava, tak je problem ze zdroji (moc velka nebo prilis nesymetricka zatez).
Soustruh Noell E0177 (Sandra), jenom kličky
Frézka 3040z (Fiona), LinuxCNC
elda3

30. 8. 2013, 9:46

Tak na jiném foru to už prý někdo řešil vypadá to opravdu na chybu v konstrukci té PCB, doporučili mi vygravírovat Dremelkou domeček kolem jednoho kontaktu napájení na spodní straně té desky, asi to zítra zkusím a dám sem vědět.

Zdroj budu řešit pak, až vyřeším ten kraťas.

Na té třetí fotce je dobře vidět že zespod desky jsou vyleptané okraje kolem kontaktů led i rezistoru ale u kontaktů napájení ne.
drk222

31. 8. 2013, 12:53

To pcb by mělo mít 1,4ohmu zhruba +-, pokud má nula je tam zkrat a zdroj se přetíží... Jinak sám jsem přešel na Al vyhřívaný stůl (ten anglickej zkomolenej výraz zní hrozně) a rozhodně je to výrazně lepší volba.
elda3

31. 8. 2013, 3:16

Tak je to tak jak mě poradili na foru RepRap, vybrousil jsem tu ohrádku na PCB kolem přívodu pro + vodič a už to jede supr. Takže resume zní prostě, co by jste chtěli od Číňanů že jo. Jinak Všem co mi sem písli díkec. :wink:
zz912

15. 9. 2013, 8:11

Taky jsem ji měl zkratlou. Nebýt tohohle vlákna, tak bych tu chybu hledal věčnost.
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
Odpovědět

Zpět na „Rapid prototyping - stereolitografie - 3D tisk - 3D skenery - RepRap a související projekty“