Emco Unimat 3

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
penguin

30. 10. 2012, 10:01

Dobrý den všem.

Chtěl bych se zeptat, jestli je tu někdo, kdo se trošku vyzná v tomhle trpasličím soustruhu a jeho příslušenství (výrobce Emco-Maier, Rakousko, od 70-tých do 90-tých let).
Úplně ideální by bylo, kdyby se našel někdo, kdo tyhle věcičky umí opravovat nebo ví o někom dalším, kdo to dělá. :)

Nemám dílničku, a tak všechno musím dělat v malém koutku u kuchyně. Tak jsem si z e-baye pořídil tuhle malou "hračku", abych se s ní vešel, a také nějaké další příslušenství.
Soustruh je celkem v pohodě, ale problém je se sólo dokoupeným frézovacím sloupkem... tedy konkrétně s vřetenem. Je v něm slušná vůle, zjistitelná už pouhým "zakvedláním" rukou (zatím jsem neměřil).
Vřeteno soustruhu je na dvou kuličkových ložiskách a celkem snadno by se dalo rozebrat. Ale nikde (ani v manuálu od firmy) jsem nenašel popis ani nákres, jak je uspořádané menší posuvné vřeteno u frézovací hlavy. Někde vzadu v hlavě mi utkvěl útržek z nějakého zahraničního fóra... něco o kluzném uložení, ale s jazyky jsem na štíru, takže kdo ví.

Takže kdybyste někdo něco věděl nebo znal někoho, kdo se tím zabývá, podělte se, prosím.

Díky a přeji všem hezký den, Jiří.
Naposledy upravil(a) penguin dne 2. 11. 2012, 1:20, celkem upraveno 1 x.
PAKO.ll
Kontaktovat uživatele:

30. 10. 2012, 12:55

manuál máš?
https://skydrive.live.com/?cid=547fe296 ... D561F!2245" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
penguin

30. 10. 2012, 2:14

Díky za odkaz... mám nejen tenhle (ten je spíš o základech použití), ale i manuál, kde jsou kresby do šroubku rozebraných součástí stroje i s pořadím, jak jsou sestaveny (i s katalogovými čísly).
Tam je krásně názorně vidět, jak je sestaveno hlavní vřeteno soustruhu.... ale frézovací vřeteno je tam zobrazeno jen jako jeden kus, není tam rozkresleno sestavení z jednotlivých dílů včetně ložisek.

Už jsem našel příspěvek na tom zahraničním fóru, kde nějaký kluk měl hlučná ložiska a rozebral to vřeteno, ale nic moc jsem se z toho nedozvěděl. Nejsou tam ani fotky...
(tady je kdyžtak odkaz... http://modelshipworld.com/phpBB2/viewto ... 4c3b93d2fa" onclick="window.open(this.href);return false; )

Jiří.
PAKO.ll
Kontaktovat uživatele:

30. 10. 2012, 2:25

při brouzdání jsem narazil i na emco unimat 3 club (usa) ale nepoznamenal jsem si adresu...
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
penguin

20. 12. 2012, 6:48

Tak díky Tumlikovi vyřešeno... :)
penguin

22. 12. 2012, 4:52

Zkusím přidat první obrázky čerstvě sestaveného strojku na pracovním pidistolku v kuchyni... :)
Emco_v_kuchyni_1.jpg
Emco_v_kuchyni_2.jpg
Zdenek Valter

23. 12. 2012, 12:06

[quote="penguin"]Zkusím přidat první obrázky čerstvě sestaveného strojku na pracovním pidistolku v kuchyni... :)
Čím budeš honit to vřeteno ?
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
penguin

23. 12. 2012, 2:51

Zdenek Valter píše:
penguin píše:Zkusím přidat první obrázky čerstvě sestaveného strojku na pracovním pidistolku v kuchyni... :)
Čím budeš honit to vřeteno ?
To je taková typická Emco-vská vychytávka.... aby nemusely být dva motory, tak motorek soustruhu, který honí přes kulaté řemínky hlavní vřeteno, je i s panýlkem s řemeničkami přidělán takovým polo-bajonetem, utaženým jen dvěma šrouby.

Rukou se sundají řemínky, šrouby se povolí, pootočením se to celé uvolní, a přendá nahoru do vertikální polohy a zacvakne a utáhne opět dvěma šrouby. Pak se nasadí řemínky, které také umí s dvěma rychlostmi motoru nakombinovat 8 rychlostí v rozmezí 130 - 4000 otáček. (Samozřejmě, pokud si člověk sežene druhý motor, může to mít bez přehazování... ale pak mu ten horní může občas překážet)

Na to horní frézovací vřeteno se dá nasadit samozřejmě nejen vrtací sklíčidlo, ale také sklíčidlo s kleštinami nebo napřiklad univerzálka z hlavního vřetene nebo čtyřpaknová univerzála.
Nevýhodou je, že je to opravdu jen na malé věci (točný průměr nad ložem 90 mm, točná délka 200 mm).
penguin

18. 9. 2013, 7:40

Ahoj... po nějaké době.
Není čas, tak jen krátký report z prvního soustružení. Distanční sloupky pro motor frézky, automatová ocel, průměr 10 mm, SK nůž 6x6 mm (víc se tam nevejde).
Ubíraná tříska cca 0,25 - 0,3 mm, ruční posun asi tak 0,1 mm za vteřinu. Bere v pohodě... jen to trvá trošku dlouho... Co mne trošku sere, jsou vibrace motoru - časem to asi nějak budu muset řešit. Povrch má ve směru otáčení "mikrodrážky"... nemám zkušenosti, takže neumím posoudit, jestli přiměřené.
Díky vrozené šikovnosti jsem si mezitím sáhl na kotouč brusky, která mí urvala kus palce (snad jen kůže :D :-) ).. takže další práce snad až tenhle víkend... J.
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“