Chtěl bych se zeptat, jestli je tu někdo, kdo se trošku vyzná v tomhle trpasličím soustruhu a jeho příslušenství (výrobce Emco-Maier, Rakousko, od 70-tých do 90-tých let).
Úplně ideální by bylo, kdyby se našel někdo, kdo tyhle věcičky umí opravovat nebo ví o někom dalším, kdo to dělá.

Nemám dílničku, a tak všechno musím dělat v malém koutku u kuchyně. Tak jsem si z e-baye pořídil tuhle malou "hračku", abych se s ní vešel, a také nějaké další příslušenství.
Soustruh je celkem v pohodě, ale problém je se sólo dokoupeným frézovacím sloupkem... tedy konkrétně s vřetenem. Je v něm slušná vůle, zjistitelná už pouhým "zakvedláním" rukou (zatím jsem neměřil).
Vřeteno soustruhu je na dvou kuličkových ložiskách a celkem snadno by se dalo rozebrat. Ale nikde (ani v manuálu od firmy) jsem nenašel popis ani nákres, jak je uspořádané menší posuvné vřeteno u frézovací hlavy. Někde vzadu v hlavě mi utkvěl útržek z nějakého zahraničního fóra... něco o kluzném uložení, ale s jazyky jsem na štíru, takže kdo ví.
Takže kdybyste někdo něco věděl nebo znal někoho, kdo se tím zabývá, podělte se, prosím.
Díky a přeji všem hezký den, Jiří.