Na Heidnu je to jak píše testone,ale ještě líp (rychleji) se mi programovalo třeba na starém systemu fagor (třeba starší masturn 40), je tam pár připravených šablon, které jdou řadit do programu. Třeba:
obrábění čela, průměru,závit (rovný, kužel...) sražení hrany, zaoblení hrany a hlavně kontura, kde se definují jen body výsledného povrchu kusu, a do těch bodů jde vložit i radius. Šlo tím naprogragramovat cokoliv, a mělo to smysl i na kusovku (strašně rychlé). Maximálně na výkresu chyběla nějaká kóta, kterou jsem potřeboval pro zadání do stroje, tak pak se to překreslilo do pc a výtáhla potřebná kóta. V heidnu je to taky (měl jsem to na kovosviťácké fréze a soustruhu-to už běželo tušim na win). Na tom fagoru mi to přišlo jednoduší, běželo to na nějakém unixu, VGA čb monitor ..... Na šroubech byl snímač (žárovku uvnitř už jsem měnil na obou osách). Tohle nalejt do jednochipu, bohatě by to vyřešilo nc soustruh a neni to až taková utopie, jen najít někoho kdo by měl čas to naprogramovat. Pc k soustruhu by nebylo potřeba.
Stavba CNC soustruhu
jo já to takhle mám na Masturnu (r.v.1997) taky
ten systém co mám já se jmenuje Manual +, vymyslel to Grundig, Heidnové to pak koupili aby měli systém i na soustruhy
je to skvělý, rychlý, jednoduchý, dosud jsem se nesetkal s tím, že by na té mašině něco nešlo udělat
jediné co to neumí je hrubování z nepravoúhlého polotovaru, jezdilo by to např. na odlitku tak, že pokud by bylo třeba brát povrch na více špon tak by to většinu času jezdilo naprázdno jako by to bral z kulatiny, na jednu šponu to není problém
dá se dělat ručně (po jednom cyklu) kus, a zároveň to ukládat, druhý kus už to jede samo
dá se do cyklu jedním stiskem klávesy převzít aktuální pozice - když to třeba chci utočit "až semhle"
spokojenost
běží to na 486DX 50 MHz, bez HDD, celé je to v EPROM (?), po zapnutí začne nabíhat PC-tvářící se BIOS, v té době to umí obsluhovat i std PC klávesnici a myš, pak místo WIN naběhne přímo ten Manual +
ten systém co mám já se jmenuje Manual +, vymyslel to Grundig, Heidnové to pak koupili aby měli systém i na soustruhy
je to skvělý, rychlý, jednoduchý, dosud jsem se nesetkal s tím, že by na té mašině něco nešlo udělat
jediné co to neumí je hrubování z nepravoúhlého polotovaru, jezdilo by to např. na odlitku tak, že pokud by bylo třeba brát povrch na více špon tak by to většinu času jezdilo naprázdno jako by to bral z kulatiny, na jednu šponu to není problém
dá se dělat ručně (po jednom cyklu) kus, a zároveň to ukládat, druhý kus už to jede samo
dá se do cyklu jedním stiskem klávesy převzít aktuální pozice - když to třeba chci utočit "až semhle"
spokojenost
běží to na 486DX 50 MHz, bez HDD, celé je to v EPROM (?), po zapnutí začne nabíhat PC-tvářící se BIOS, v té době to umí obsluhovat i std PC klávesnici a myš, pak místo WIN naběhne přímo ten Manual +
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Asi je to hodně podobné jako jsem měl ten system fagor (taky masturn podobného roku), tak tam pokud byl přídavek na polotovaru cca stejný, tak šlo pustit konturu na více špon + pod jakým úhlem (třeba 2mm špona na průměru ale na čelo třeba jen ,1mm z důvodu tvaru nože, definovalo se to při nastavení nástroje jako tvar/úhel). Pokud někde byl kus většího přídavku, jen jsem před konturu vložil ječtě třeba ubrání průměru na 1 šponu.
Jediné co vždy chvilku trvalo odladit byl závit, šlo pustit jen celej závit, kde se zadávala pouze první tříska, a ostatní byly funkcí té první a zmenšovala se automaticky jak se zvětšovala plocha a nešlo do toho zasáhnout, takže pokud nemohla být první tříska při závitování velká, dělalo to na hodně špon. Obcházel jsem to korekcí nože a zadáním menší hloubky=jelo to velkou první šponu a dost se to zrychlilo. Pokud byl závit málo, muselo se to pustit celé znovu. Závit měl na novém masturnu s Heidnem podstatně víc možností. Zavit byl jediné, co se líp nastavovalo na té novější mašině (třeba projetí 2x jen poslední špony závitu...). Ale byl to fofr, závit s výjezdem v jedné otáčce při 1200ot/min...
Tenhle systém kdyby se na něčem rozchodil (překopal na třeba atmegu + LCD nebo jednodeskovej pc + lcd), pak by mělo smysl i měnší domácí soustruhy omotorovat , pokud ho ale napojovat na pc, tak to už mi projde lepší (a hlavně mnohem jednosuší) mít tam jen pořádné odčítání, rychloupínání nožů a fr. měnič.
Je fakt že jeden čas mašina trochu blbnula, tak jsem pro jistotu s ohledem na stáří eprom (dil v patici) přehrával do nové paměti. Data bych možná ještě našel, ale to je určitě k ničemu. Už to taky bude nejmíň 5let.
Jediné co vždy chvilku trvalo odladit byl závit, šlo pustit jen celej závit, kde se zadávala pouze první tříska, a ostatní byly funkcí té první a zmenšovala se automaticky jak se zvětšovala plocha a nešlo do toho zasáhnout, takže pokud nemohla být první tříska při závitování velká, dělalo to na hodně špon. Obcházel jsem to korekcí nože a zadáním menší hloubky=jelo to velkou první šponu a dost se to zrychlilo. Pokud byl závit málo, muselo se to pustit celé znovu. Závit měl na novém masturnu s Heidnem podstatně víc možností. Zavit byl jediné, co se líp nastavovalo na té novější mašině (třeba projetí 2x jen poslední špony závitu...). Ale byl to fofr, závit s výjezdem v jedné otáčce při 1200ot/min...

Tenhle systém kdyby se na něčem rozchodil (překopal na třeba atmegu + LCD nebo jednodeskovej pc + lcd), pak by mělo smysl i měnší domácí soustruhy omotorovat , pokud ho ale napojovat na pc, tak to už mi projde lepší (a hlavně mnohem jednosuší) mít tam jen pořádné odčítání, rychloupínání nožů a fr. měnič.
Je fakt že jeden čas mašina trochu blbnula, tak jsem pro jistotu s ohledem na stáří eprom (dil v patici) přehrával do nové paměti. Data bych možná ještě našel, ale to je určitě k ničemu. Už to taky bude nejmíň 5let.