Stavba CNC soustruhu

Tovární CNC a apřestavby konvenčních soustruhů
Baxi.bax
Kontaktovat uživatele:

18. 9. 2013, 10:41

Rád bych si zkusil postavit CNC soustruh, jen takový menší něco jako jsou ty Čínské soustruhy Asist. Problém je v tom, že vůbec nevím nic o tom jak jej řídit. Mám postavenou CNC frézku na laminát, dřevo a plasty, používám Mach 3 a mám i oba programy Cut2D+Cut3 D. Takže otázka: Jak se pohybuje osa X, Y a Z? Je možné použít jen dvě osy ?Většina mých výrobků budou futýrka do pouzder hřídelí do modelů lodí. Přibližně díra 4 mm a 6 mm do pouzdra s 8 mm osazením, nic složitého. Nechci zatím diskutovat co a za kolik, jen by mě zajímalo jak to řídit. S CNC frézkou nemám problémy ani co se týká 3D frézování sice jen do dřeva, umělého dřeva, polystyrénu apod. Je možné najít nějaké video o CNC soustruzích ? Narážím jen na samé profesionální pětiosé.
Engineer
Kontaktovat uživatele:

18. 9. 2013, 10:58

Nechci ti brát nadšení, ale zásadní ozázka zní, jak přesný ta futýrka potřebuješ dělat. Jde totiž o to, že samodomo postavenej soustruh Ti bude ve většině případů chodit v přesnosti tak 2-3 stovky na posuvu, ale na průměru Ti to dá dvakrát tolik a to už je pro přesný lícovaný uložení nepoužitelný.
Já třeba přesný uložení, točím jen ručně na velmi přesný mašině a udělat opakovaně přesnou díru v malých průměrech není až tak snadný. To jen tak abys nebyl po vynaloženým úsilí a financích zklamanej .... prostě udělat soustruh co bude zvládat ložiskový futýrka v opakovaný přesnosti 0/+stovka či dvě není zase taková sranda.
Jinak řízení je obecně celkem problém, ale pokud nepotřebuješ kvalitní závitování tak by to mohlo chodit asi i s Machem.
Pokud bys chtěl kvalitní řezání závitů tak to bude dost potíž (mach to nemá moc kvalitně vyřešený), asi by šlo EMC, ale nemám s tím žádný zkušenosti.
rawen
Sponzor fora

19. 9. 2013, 4:59

Pepo,
možná by pro tebe bylo ve výsledku levnější mít soustruhy dva - jeden na vnější (nepřesné) obrobení, který by ti napráskal polotovary.
A druhý ruční, kterým bys napřesno vystružil díry, vyřezal závity, atd.

Chtělo by to blíže specifikovat obráběný sortiment.

Co se týká ovládání, představ si to jako frézku, kde jezdíš (nožem) jenom v jedné rovině. Videa s výměnou nástrojů, resp. jejich střídáním tu kdysi měl (tuším) aeromni.

Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
RaS

19. 9. 2013, 7:09

to chceš stavět od základu nebo konverzi nějakého číňana?
jak to či ono tak toho je plné youtube.. stačí pohledat.. v práci mám odkaz na takovou jednu pěknou stavbu malého soustruhu tak to sem v pondělí hodím..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Kvako1
Sponzor fora

19. 9. 2013, 10:17

řidit cnc soustruh je dost problem, ja osobně mam z 90 % dodělanou mechaniku ale nad softem si lamu hlavu už dýl. chtěl bych tam dat gravos ale bohužel gravosaci to nemají pořád dodělané.. do machu se mi moc nechce a emc2 jsem koukal ale nějak mi to nejde do hlavy.. navíc je problem že je všechno anglicky.. budu se tím muset prokousat a uvidím jak to dopadne..
jinak mam doma asista , a pouzdra dělam na něm.. a ve stovce. to co tady pišou že to nejde a že je potřeba zvlašť soustruh na přesne věci je pole mě kravina. skoro každej soustruh ma mrtvolu a přece se na tom dělají přesne věci..
stavět soustruh od zakladu je proti frezce o dost naročnejší a pokud chceš opravdu dělat jenom občas par futer tak ti stačí obyč soustruh. cnc bych dělal jenom pokud chceš opravdu dělat nějaké vedší serie atd..
Baxi.bax
Kontaktovat uživatele:

19. 9. 2013, 10:19

Rád bych od základů. Mám malé zkušenosti se stavbou frézky, tak snad bych to dal taky dohromady. Na dva soustruhy to nevypadá, tolik zase toho nedělám abych uživil dva. Jedná se mi o to, že si dovedu představit jak pojede X a Y , ale jak využít Zetko? Jak vyřešit aby najel koník s vrtáčkem?
RaS

19. 9. 2013, 10:38

jak XY? u soustruhu jsou osy X a Z (Z v ose vřetena, X kolmej posuv) myslíš ty? nebo uvažuješ skutečně ještě o další ose Y a poháněnejch nástrojích k ní?
když CNC soustruh tak s výměníkem nástrojů a nebo alespoň nějakej rychlovýměnej držák a nejjednodušší je vrtat držákem přímo na suportu a koníka mít čistě jen na hrot a posouvat ručně.. pokud bys chtěl vrtat koníkem je možné připojit koníka mechanicky k posuvu a posouváš to posuvem který táhne koníka a vrtá (tak to mám ja na SUI32CNC) a nebo další pohon další šroub extra pro koník podle mě zbytečná komplikace na nějakou hobby mašinku..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

19. 9. 2013, 11:50

Baxi.bax píše:Rád bych od základů. Mám malé zkušenosti se stavbou frézky, tak snad bych to dal taky dohromady. Na dva soustruhy to nevypadá, tolik zase toho nedělám abych uživil dva. Jedná se mi o to, že si dovedu představit jak pojede X a Y , ale jak využít Zetko? Jak vyřešit aby najel koník s vrtáčkem?
Zetko (teda asi spíš Y, protože by bylo lepší (nikoliv nezbytně nutné) se držet zvyklostí a použít pro soustružení XZ) se dá využít celkem snadno. Místo nožového držáku se udělá kvádr, ve kterém jsou nože nad sebou a souřadnicí Y se bude volit nůž. Třeba takhle (tam jsou dvě vřetena, ale princip je asi jasný) http://www.youtube.com/watch?v=uFiPsvtorcE

U součástky upnuté letmo se osové nástroje upnou jako normální nože a najíždí se s nimi normálním zetkem, koník není potřeba.
Aleš Procháska
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

19. 9. 2013, 11:55

Baxi.bax píše:Je možné použít jen dvě osy ?
To taky jde, jen se tam musí nějak vhodně nasázet nože. Jednou jsme chtěl udělat něco takovéhohle s noži (vlastně speciálními držáky VBD) nastojato (to na obrázku je příčný suport a nožový držák v jednom). Dají se do toho zařadit i osové nástroje, to vše jen ve dvou řízených osách. Měl to být low-cost CNC soustruh, ale nepokračoval jsem v tom.
Přílohy
suport.JPG
Aleš Procháska
Baxi.bax
Kontaktovat uživatele:

19. 9. 2013, 3:37

Tak jsem pochopil, že se používá X a Z. Když bych potřeboval nakreslit futýrko jak vygenerovat dráhy? Mám šestihran 10 mm. Přenesu to do Cut 2D a jak dál?
Přílohy
pouzdro.jpg
testone
Sponzor fora

19. 9. 2013, 6:12

takovýhle jednoduchý věci se píšou rovnou do mašiny v G kodu z hlavy
než bys to nacpal přes nějakej CAD do CUT a pak přenášel do mašiny a pak to stejným způsobem editoval, protože v postprocesoru je nějaká nekompatibilita nebo něco nedomyslíš, tak to ručně naťukáš 10x
profesionální mašiny mívají na drobnosti tohoto typu nějaký vlastní editor - generátor cyklů, pomocí kterého 95 proc. obrobků uděláš snadno a rychle bez camů atd.
pokud se výsledný profil dá poskládat z nějakého rozumného počtu úseček a kruhových oblouků ( a to většinou, s vyjímkou zvonového žebra atd jde), není co řešit
nevím zda něco takového umí Mach nebo LinuxCNC, ale určitě se do nich dá nasypat Gkod ručně napsaný v poznámkovém bloku a pod.
možná se dá psát Gkod přímo v tom Machu atd
---
a pokud takovýdle futýrko potřebuješ jedno nebo dvě, je vůbec nejrychlejší je na klasice udělat ručně
když to má odměřování, je to už vůbec luxus.....
než na tom CNC změříš nástroje, určíš nulu, vysvětlíš té mašině co vlastně chceš, zkoriguješ nástroje protože se to nějak zkroutí a řeže to o 5 stovek jinak ........
Naposledy upravil(a) testone dne 19. 9. 2013, 6:29, celkem upraveno 1 x.
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
testone
Sponzor fora

19. 9. 2013, 6:16

Baxi.bax píše:Tak jsem pochopil, že se používá X a Z. Když bych potřeboval nakreslit futýrko jak vygenerovat dráhy? Mám šestihran 10 mm. Přenesu to do Cut 2D a jak dál?
pochopils to dobře
je zvykem, že směr osy hlavního vřetene stroje se označuje Z, tj. podélný suport u soustruhu je Z
příčný suport je pak X
otočná osa ve směru X je A, v Y je B atd
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Baxi.bax
Kontaktovat uživatele:

19. 9. 2013, 7:13

Začíná mi svítat a to jsem potřeboval. Nejde mi jen o futýrka, dal jsem to jen jako jednu z mnoha prací, které mi modelařina přináší. Tak jako nemám využizí CNC frézky, tak nebudu využívat CNC soustruh. Nevím, ale myslím si, že by mě nevyšel dráž, než frézka.
Baxi.bax
Kontaktovat uživatele:

19. 9. 2013, 8:41

testone píše:takovýhle jednoduchý věci se píšou rovnou do mašiny v G kodu z hlavy
než bys to nacpal přes nějakej CAD do CUT a pak přenášel do mašiny a pak to stejným způsobem editoval, protože v postprocesoru je nějaká nekompatibilita nebo něco nedomyslíš, tak to ručně naťukáš 10x
profesionální mašiny mívají na drobnosti tohoto typu nějaký vlastní editor - generátor cyklů, pomocí kterého 95 proc. obrobků uděláš snadno a rychle bez camů atd.
pokud se výsledný profil dá poskládat z nějakého rozumného počtu úseček a kruhových oblouků ( a to většinou, s vyjímkou zvonového žebra atd jde), není co řešit
nevím zda něco takového umí Mach nebo LinuxCNC, ale určitě se do nich dá nasypat Gkod ručně napsaný v poznámkovém bloku a pod.
možná se dá psát Gkod přímo v tom Machu atd
---
a pokud takovýdle futýrko potřebuješ jedno nebo dvě, je vůbec nejrychlejší je na klasice udělat ručně
když to má odměřování, je to už vůbec luxus.....
než na tom CNC změříš nástroje, určíš nulu, vysvětlíš té mašině co vlastně chceš, zkoriguješ nástroje protože se to nějak zkroutí a řeže to o 5 stovek jinak ........
Myslíš, že bys mi mohl napsat jak by asi ten kod měl vypadat abych měl aspoň představu. Do této doby jsem to řešil jen přes cam, takže nevím jak by se to psalo.
testone
Sponzor fora

19. 9. 2013, 9:54

v G kodu Ti to nenapíšu, protože to neumím
frézku i soustruh programuju v Heidnovským dialogu
na soustruhu v Manual +, to je úplně specifická záležitost, to se G kodu vzhledově nepodobá, i když to ta mašina umí taky, není to ale potřeba
napíšu to v Heidnu pro frézku, jako kdyby frézka měla objet obrys toho řezu na obr., pro představu je to dostačující, skutečný kod by se lišil jen příkazy, tj. třeba místo Heidnovslého příkazu L by bylo G01 (?, lineární interpolace) a místo posuvu v mm/min by se zadával posuv v mm/ot a podobně, princip je stejný
předpoklady: součást se točí z tyče pr. 10, je otočena tou slabší stranou od univerzálky, X=0 a Z=0 je na čele obrobku, souřadnice X jsou psány v průměru
jsou použity 3 nástroje, T (tool) 1 je levý uběrák, T2 vrták pr. 4, T3 upichovák šířka 2 mm, jeho Z=0 je na levé straně
TOOL CALL 1 S(řezná rychlost)200 ; volání nástroje
L X+11 Z+0 FMAX M03 ; najetí nad začátek rychloposuvem, start vřetena
L X+0 F0,1 ; zarovnání čela
L X+6 Z+0,5 FMAX ; nájezd před čelo
L Z-6 F0,1
L X+8
L Z-10 ; objetí obrysu, Z jede 2 mm za obrys aby upichovák najížděl do hotového průměru 8
L X+100 Z+100 M02 ; odjezd do polohy výměny nástroje, stop vřetena
TOOL CALL 2 S200
L X0 Z1 FMAX M03 ; nájezd vrtákem do osy 1 mm před čelo start vřetene
L Z-10 F0,1 vrtání
L Z+1 FMAX
L X+100 Z+100 M02 ; odjezd do výměny, stop vřetene
TOOL CALL 3 S200
L X+9 Z-10 FMAX M03
L X+0 F0,05 ; upíchnutí
tento pgm je samozřejmě nesmyslný, je to spatlanec z Heidna pro frézku a soustruhu
představu jak by skutečný pgm vypadal ale dá, složitější by nebyl, jen by byl napsán příkazy srozumitelnými příslušnému systému
to se opravdu dá napsat z hlavy
Odpovědět

Zpět na „CNC soustruhy“