první roztočení motoru

ropeko

4. 10. 2013, 9:02

ano enable na jedna , motor jakoby škvrčí, nejde otočit s osičkou, generátor s 555 kou(cca 20 Hz ) na step a motor se netočí.Ty drivery mám dva, oba se chovají podobně, takže předpokládám že toschiba bude v pořádku.Jak by se projevil špatně připojený motor?Osciloskop nemám, jen DMM, čítač,měřiče C,L...Jednoduchý přípravky typu generátoru s 555 jsem schopen si udělat
Thomeeque

4. 10. 2013, 9:39

ropeko píše:ano enable na jedna , motor jakoby škvrčí, nejde otočit s osičkou, generátor s 555 kou(cca 20 Hz ) na step a motor se netočí.Ty drivery mám dva, oba se chovají podobně, takže předpokládám že toschiba bude v pořádku.
..nebo přerušenou cestu někde na trase generátor - pin 3, prověř. Grrrrrr..
ropeko píše:Jak by se projevil špatně připojený motor?
Vzhledem k tomu, že motor syčí a nejde otočit osičkou, minimálně jednu cívku máš zapojenou správně. Pokud bys měl zapojenou správně jen jednu cívku, motor by se sice netočil, ale pokusy o kroky by imho bylo trochu slyšet.. Protože se oba drivery chovají stejně, vidim to buď na špatně navrženou cestu step signálu na tišťáku nebo ještě před tišťákem (prostě někde na trase generátor - pin 3 [TB6560]).

T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
ropeko

8. 10. 2013, 6:06

pulsy z generátoru na pinu 3 IO samozdřejmě jsou.Dodělal jsem třetí driver.Tam je situace taková že motor má očividně snahu krokovat(ale nekrokuje).Vypadá to, jako by před dokončením kroku vpřed, chtěl udělat krok dozadu.A to dělá pořád dokola.Zkoušel jsem několik motorů se šesti vývody.Připojuju vždycky krajní vývody.Prostřední vývod nechávám viset v luftě.Ty motory se chovají stejně
rollfree

8. 10. 2013, 6:42

No ja byt elektronem, tak kdyby me nekdo nutil lozit tak osklive pozohybanymi draty, jako jsou na Tve prvni desce, tak bych taky nepracoval. ;-)

Nyni vazne. Cim generujes pulzy?
A jak mas nastavene mikrokrokovani (M1, M2) ? Pro prvni pokusy nastav cele kroky, tj. M1 = M1 = GND
A jak mas nastaveny proud motoru (TQ1, TQ2) ? Pro pokusy bych nastavil minimalni proud, tj. TQ1 = TQ2 = +5V
Zkontroluj, ze na Resetu je log. H.
Na vstup CW/CCW pripoj GND, aby to zarucene krokovalo stale stejnym smerem.
Na vstup Enable prived +5V.
Pak na vstup CLK pripoj nejaky kondenzator kolem 10n na GND, abys potlacil zakmity.
Motor zatim nepripojuj. Merakem zmer napeti mezi vyvody OUT_AP/OUT_AM a OUT_BP/OUT_BM (samozrejme vzdy mezi P a M na jednom kanale).
Pak kusem dratu pres nejaky odpor treba 1K prived na CLK +5V a zase odpoj, abys udelal 1 krok. A zase zmer OUT_AP/OUT_AM a OUT_BP/OUT_BM.
A napis, jak jsi dopadl.
Soustruh Noell E0177 (Sandra), jenom kličky
Frézka 3040z (Fiona), LinuxCNC
Odpovědět

Zpět na „Krokové motory“