Rotační osa
V podniku, kde jsem dlouho pracoval se používalo pro velké zatížení šnekové soukolí s globoidním šnekem. Tento převod zvedal pomoci vačky s arechimedovou spirálou ve tvaru srdce velmi těžké stoly. Převod musel být bezvůlový, aby stoly v hlorní úvrati nepadaly následkem vůle v převodu. Vůle byla vymezena zde popsaným způsobem, pomocí výstředných pouzder na ložiscích šneku. Jinak jde vůle v obyčejném šnekovém převodu vymezit také vyrobením šneku na kuželovém povrchu (zuby mají proměnnou roztečnou kužnici, snad jsem to moc nezjednodušil) a osovým posouváním po své ose se vůle vymezí. Zde je také velký důraz na neházivost šneku i šnekového kola. Globoidní šnek umějí vyrobit v Letu Kunovice a ještě nám je vyráběly ve Skodovce Plzen. Vyráběly se tak, že při otáčení šnekového kola se nožem na otočném stole, pomocí jeho otáčení a přisouváním k šneku tento opracoval tvatovým nožem s profilem zubu (přídavné zařízení k soustruhu). Jinak by to mohl vyrobit zdatný frézař na odvalovce na ozubení (tumlík), např na FO6-tce tak, že bude obráběný šnek upnut místo modulové válcové frézy a nůž naopak bude upnut na stole místo obrobku. Převod je myslím stejný jak při obrábění ozubeného kola.
NC soustruhy s ŘS Sinumerik 810T a 840D, YASNAC LX3. CAM KOVOPROG 2.7 až 4.13
Jak jsou pro rotační osu použitelné (na obrábění kovů) precizní planetové převodovky? Mám doma pár kusů planetovek ALPHA s poměrem 1:70. Konkrétně jde o SP 075-MF2-70
Konkrétně tahle převodovka má podle katalogu max. vůli menší jak 6 úhlových minut ve standardním provedení, 4 v precizním. Díval jsem se třeba na rotační stoly od Haase, tam udávají vůli menší jak 30 úhlových sekund, takže cca 10x míň. Podle mě použitelnost na kov bude daná průměrem obrobku. Např. na průměru 50mm 6arcmin. udělá 0.043mm vůli, to se mi zdá dost, na 10mm to bude 0.009 což by asi šlo. Ono jde taky o to, jak se bude obrábět, na nějaké indexování, kdy je možné osu zafixovat nebo když dělám po obvodu drážku a osa se točí jen jedním směrem, to asi problém být nemusí. Na kov bych spíš bral harmonickou, ta má kolem 1 úhlové minuty nebo šnekovou s vymezením vůle.
Trochu bych pro radu utekl od šneků k řemenu.
Budu dělat rotační osu na 80mm univerzálku.
Obrábění bych rád i dural, samozřejmě malá špónka žádné velké akce. (spíše takové gravírování)
Mám k dispozici kola na řemen 5M s převodem 1:4. Malé kolo bych chtěl pohánět servem YASKAVA 200W, 0.637Nm (to mám také)
Servo chci hlavně protože umí svižně chodit do 3000ot, krokování má až 10.000pulzů/ot. Při upnutém průměru třeba 50mm vychází krok asi 0,0039mm a rychlost posuvu asi 2m/s (přepočtená na obvod)
V praxi by nejvíce běhalo servo, trochu osa z a jednou za otáčku ťukne osa y
Myslíte že je to použitelná koncepce
Budu dělat rotační osu na 80mm univerzálku.
Obrábění bych rád i dural, samozřejmě malá špónka žádné velké akce. (spíše takové gravírování)
Mám k dispozici kola na řemen 5M s převodem 1:4. Malé kolo bych chtěl pohánět servem YASKAVA 200W, 0.637Nm (to mám také)
Servo chci hlavně protože umí svižně chodit do 3000ot, krokování má až 10.000pulzů/ot. Při upnutém průměru třeba 50mm vychází krok asi 0,0039mm a rychlost posuvu asi 2m/s (přepočtená na obvod)
V praxi by nejvíce běhalo servo, trochu osa z a jednou za otáčku ťukne osa y

Myslíte že je to použitelná koncepce
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Tak po dlouhé době jsem něco dokončil
Šnek je uložen v exentrických pozdrech axiální vůly v ložiscích vymezuje matice
Celkový převod je 90:1 max. ot. jsou 33ot/min max. mk 300Nm
Šnek je uložen v exentrických pozdrech axiální vůly v ložiscích vymezuje matice
Celkový převod je 90:1 max. ot. jsou 33ot/min max. mk 300Nm
Naposledy upravil(a) Monteg dne 22. 4. 2015, 12:24, celkem upraveno 2 x.
ten šnek je komerční nebo jsi ho dělal?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Já to vlákno četl, ale je to už dost dlouho, toto měla být taková neobratná pochvala, že ty moc radit nepotřebuješ, protože to vypadá opravdu profesionálně - ale teď jsem se tím probral znova a zjistil jsem, že skoro to samé napsal už "zami", takže to není jen můj postřehMonteg píše: ... Myslím že když si přečteš celé vlákno tak budeš vědět s čím jsem potřeboval poradit

Mini soustruh SC-4