Leštenie plexi pomocou horáka

Technologicke postupy a měřidla v dílně
Odpovědět
hopik

11. 5. 2008, 9:32

Bol som asi pred piatimi rokmi na výstave reklama v Prahe. Vtedy som tomu nevenoval až takú pozornosť. Prezentovali tam horák, ktorým nahrievali hrany ofrézovaného plexiskla a tým ho perfektne vyleštili. Ja to teraz riešim teplovzdušnou pištolou s nástavcom.
Nie je to to pravé orechové, občas s toho vyletí niečo spečené/uhlik/, a prilepí sa mi na hranu.

Neviete niekto, aký to bol horák, a kde sa dá kúpit :?: :(
PetrNC
Sponzor fora

12. 5. 2008, 7:05

Ano, skutečně se to využívá a znám firmu v našem regionu, která se zabývá výrobou reklamních poutačů a používají to na zalešťování boků vygravírovaných písmenek a objektů z plexiskla. Jednotku, kterou jsem viděl má velikost asi jako "půlka" PC věže a pracuje na základě elektrolytického rozkladu vody, tudíž zalešťovací plamen je kyslíkovodíkový, to znamená s velmi vysokou teplotou. To je zřejmě "fígl" tepelného zalešťování plexiskla. Vlastní hořák má velikost asi jako větší propiska. Pramínek plamene je velmi tenký, mnohem tenčí než třeba u zapalovače. Je ale možné, že jsou k tomu různé nastavce hořáku. Zkusím zjistit podrobnější informace.
garmont

12. 5. 2008, 7:28

Já bych měl taky dotaz - frézjujete tady někdo do plexi? Zajímalo by mě, jaké požáváte frézky a otráčky vřetene aby se to netopilo....
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

12. 5. 2008, 7:34

hopik píše:Neviete niekto, aký to bol horák, a kde sa dá kúpit :?: :(
Nevím jak plexi ale podobným způsobem jsem viděl leštit HDPE. Používali na to obyčejnou propanbutanovou páječku, ošlehávalo se to plamenem dokud to nezačlo být lesklé. Vypadalo to skoro jako zázrak, z oškubané plochy po obrábění rázem prakticky zrcadlo.
Aleš Procháska
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

12. 5. 2008, 7:43

garmont píše:Já bych měl taky dotaz - frézjujete tady někdo do plexi? Zajímalo by mě, jaké požáváte frézky a otráčky vřetene aby se to netopilo....
Tavit se to bude vždycky, ale cílem je aby se tavila špona a ne obrobek (aby se špony nenatavovaly na obrobek). Toho se dá dosáhnout vyšším posuvem na zub, konkrétně např. 8mm dvouzubá drážkovačka, 8000 otáček, 1200 mm/min (a při malé hloubce záběru se dá jít s posuvem ještě mnohem výš). Častá chyba je, že když se to taví tak člověk intuitivně sníží posuv. Správně je ale posuv zvýšit a případně zmenšit jen hloubku záběru. Tenhle postup funguje na většinu termoplastů.
Aleš Procháska
maxo73

12. 5. 2008, 11:11

garmont píše:Já bych měl taky dotaz - frézjujete tady někdo do plexi? Zajímalo by mě, jaké požáváte frézky a otráčky vřetene aby se to netopilo....
Ja v zamestnani frezujem plexi a rozne plasty. Zacinali sme s dvojbritymi frezami HSS neskor karbid, ale teraz pouzivame iba jedno-
brite karbidove frezy (a pouzivame ich aj na hlinik). Pri obrabani plexi zalezi hlavne na geometrii nastroja a nie az tak na reznych podmienkach.
Napr. freza priemer 6mm otacky 20000 az 30000ot/min,
posuv 20-100mm/s hlbka rezu 10mm. Pouzit mozem lubovolne hodnoty
z uvedenych intervalov a rez bude cisty.
Samozrejme dolezita je tuhost stroja a presne vreten.
PetrNC
Sponzor fora

12. 5. 2008, 12:55

Technologii tepelného začišťování si ta reklamní firma pořídila u tohoto dodavatele:

http://www.zenit.cz/lesticky-plexisklo-shannon.html

Do destilované vody se přidává ještě speciální roztok a prý je to kapalina na bázi butylalkoholu ( ? ).
hopik

21. 1. 2011, 8:59

AKY POSUV A OTACKY :?:
nechcel som zakladat novu temu, tak to napisem sem.
Fezujem 8mm veckovov 90 stupnovou frezou do plexi motiv, ktory pozostava z rozne hrubych ciar. Otacky mam nastavene na 10 000 /posuv 8mm/s zavrtavanie 4mm/s.
Niektore ciary mi artartcam vygeneroval az na 2 prechody, do hlbky nieco cez 5mm, Nie som spokojny s povrchom vyfrezovanych ciar, ostavaju tam biele stopy zrejme sa plexi natavuje na obrabane steny, nie vsade len na niektoryh miestach. Poradte mi co s tym? Ako to odstranim tie biele miesta? Prefrezovat som to uz skusal s takymi istymi podmienkami, a nepomohlo mi to /Z -0.05
Ake mam zvolit rezne podmienky aby bol povrch pekny?
Mam toho este vyfrezovat 13 ks a som s toho trocha nervozny.
Dakujem za pomoc
Radsej budem 7h rozmyslat a 1h pracovat ako opacne
hopik

21. 1. 2011, 9:03

freza je polena jednobrita
hopik

23. 1. 2011, 7:13

tak som to nakoniec vyriesil, ot 9000 a posuv1,6m/min :lol:
prochaska píše:

Tavit se to bude vždycky, ale cílem je aby se tavila špona a ne obrobek (aby se špony nenatavovaly na obrobek). Toho se dá dosáhnout vyšším posuvem na zub, konkrétně např. 8mm dvouzubá drážkovačka, 8000 otáček, 1200 mm/min (a při malé hloubce záběru se dá jít s posuvem ještě mnohem výš). Častá chyba je, že když se to taví tak člověk intuitivně sníží posuv. Správně je ale posuv zvýšit a případně zmenšit jen hloubku záběru. Tenhle postup funguje na většinu termoplastů.
Přílohy
22012011002.rar
(6.78 MiB) Staženo 296 x
Naposledy upravil(a) hopik dne 23. 1. 2011, 7:35, celkem upraveno 1 x.
packa

23. 1. 2011, 7:29

PetrNC píše:Technologii tepelného začišťování si ta reklamní firma pořídila u tohoto dodavatele:

http://www.zenit.cz/lesticky-plexisklo-shannon.html

Do destilované vody se přidává ještě speciální roztok a prý je to kapalina na bázi butylalkoholu ( ? ).

ta kapalina se nepřidává do destilované vody ale do zvláštní nádobky skrz kterou se nechá probublávat vyvýjený plyn , výsledný plamen je díky tomu lépe viditelný
(zbarvený do modra) ( a ta kapalina může být jakýkoli čistý líh)
když by tam ta kapalina nebyla tak je plamen téměř neviditelný.
Tyto svářečky používáme na sváření měděných drátů.
hopik

23. 1. 2011, 8:26

Ja som to vyriesil takym sposobom, ze na teplovzdusnu pistol som nasadil taky nastavec ako lievik s priemerom na konci 10mm.
Teplovzdusku dam na max. teplotu a ofrezovane plochy vylestim :D
Ma to jednu chybu plexi pod 6mm nedam, zacinaju sa tavit hrany.
Odpovědět

Zpět na „Technologie a měření“