Nie je to to pravé orechové, občas s toho vyletí niečo spečené/uhlik/, a prilepí sa mi na hranu.
Neviete niekto, aký to bol horák, a kde sa dá kúpit

Nevím jak plexi ale podobným způsobem jsem viděl leštit HDPE. Používali na to obyčejnou propanbutanovou páječku, ošlehávalo se to plamenem dokud to nezačlo být lesklé. Vypadalo to skoro jako zázrak, z oškubané plochy po obrábění rázem prakticky zrcadlo.hopik píše:Neviete niekto, aký to bol horák, a kde sa dá kúpit![]()
Tavit se to bude vždycky, ale cílem je aby se tavila špona a ne obrobek (aby se špony nenatavovaly na obrobek). Toho se dá dosáhnout vyšším posuvem na zub, konkrétně např. 8mm dvouzubá drážkovačka, 8000 otáček, 1200 mm/min (a při malé hloubce záběru se dá jít s posuvem ještě mnohem výš). Častá chyba je, že když se to taví tak člověk intuitivně sníží posuv. Správně je ale posuv zvýšit a případně zmenšit jen hloubku záběru. Tenhle postup funguje na většinu termoplastů.garmont píše:Já bych měl taky dotaz - frézjujete tady někdo do plexi? Zajímalo by mě, jaké požáváte frézky a otráčky vřetene aby se to netopilo....
Ja v zamestnani frezujem plexi a rozne plasty. Zacinali sme s dvojbritymi frezami HSS neskor karbid, ale teraz pouzivame iba jedno-garmont píše:Já bych měl taky dotaz - frézjujete tady někdo do plexi? Zajímalo by mě, jaké požáváte frézky a otráčky vřetene aby se to netopilo....
prochaska píše:garmont píše:Já bych měl taky dotaz - frézjujete tady někdo do plexi? Zajímalo by mě, jaké požáváte frézky a otráčky vřetene aby se to netopilo....
Tavit se to bude vždycky, ale cílem je aby se tavila špona a ne obrobek (aby se špony nenatavovaly na obrobek). Toho se dá dosáhnout vyšším posuvem na zub, konkrétně např. 8mm dvouzubá drážkovačka, 8000 otáček, 1200 mm/min (a při malé hloubce záběru se dá jít s posuvem ještě mnohem výš). Častá chyba je, že když se to taví tak člověk intuitivně sníží posuv. Správně je ale posuv zvýšit a případně zmenšit jen hloubku záběru. Tenhle postup funguje na většinu termoplastů.
PetrNC píše:Technologii tepelného začišťování si ta reklamní firma pořídila u tohoto dodavatele:
http://www.zenit.cz/lesticky-plexisklo-shannon.html
Do destilované vody se přidává ještě speciální roztok a prý je to kapalina na bázi butylalkoholu ( ? ).