Soustruh Loewe DZ3 rozebírání

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
AcemanLB
Kontaktovat uživatele:

25. 10. 2013, 9:05

Děkuju. Mám na zítřek domluveno na pomoc 5 kamarádů, 1 paleťák, 1 rudlík, 2 stěhovací popruhy tak to snad zvládneme.
markus

26. 10. 2013, 9:47

Já ti blahopřeji ke koupi. Můj názor je ten, že jsi za ty peníze udělal dobře. Ten svoji cenu jen tak neztratí. Pokud budeš dělat nějakou generálku, třeba jen nátěrovou, tak nám prosím sem dej nějaký fota. Miluju, když nikdo udělá ze starý umatlaný mašiny načinčanou fešandu.
AcemanLB
Kontaktovat uživatele:

26. 10. 2013, 12:01

Děkuju, neboj fotky sem budu dávat nejen pro to abych dostal rady co a jak kde udělat povolit, rozebrat :D Přikládám první fota ze stěhování. Stěhování dopadlo dobře, nakonec stačilo 5 lidí a 2 paleťáky. Mohl bych zkušené požádat o rady čím začít?
Přílohy
DSC_0805.jpg
DSC_0803.jpg
DSC_0802.jpg
DSC_0799.jpg
DSC_0798.jpg
DSC_0797.jpg
DSC_0796.jpg
Auto plné.jpg
Nájezdy.jpg
Auto prázdné.jpg
testone
Sponzor fora

26. 10. 2013, 12:23

trochu překvápko
čekal jsem, že pod tím krytem vlevo budou klasicky kola posuvů ??? a on řemen ???
nemá to tím pádem ani posuvový šroub, neumí to řezat závity
bez toho se dá žít
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
RaS

26. 10. 2013, 12:33

začni očistou a promazáním to ti chvilku dá :D
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
AcemanLB
Kontaktovat uživatele:

26. 10. 2013, 12:37

Jestli to správně chápu tak by to mělo umět. Dole je ozubený hřeben a je možnost dát automatický posuv jak podélně tak příčně. Ale třeba se pletu. Nicméně pokud to nepůjde tak se nic neděje, bez toho se dá jak píšeš žít.
Očista, jasné. Jen když už to budu čistit tak bych to rovnou rozebral a vyčistil a promazal i uvnitř.
testone
Sponzor fora

26. 10. 2013, 4:50

strojní posuv jako takový to samozřejmě umět bude, příčný i podélný
ten řemen ale nemůže zajistit synchronnost chodu suportu a vřetene což je pro řezání závitů nezbytné, řemen má prokluz
pro řezání závitů je používáno tažení suportu šroubem, je to mj. přesnější než posun převody a ozubeným hřebenem
pro strojní posuvy pro soustružení se používá pohon převodovky v suportu tyčí s drážkou, to je na této mašině ta horní, a přes převodovku suportu buď na pastorek hřebene nebo na příčný šroub
ta spodní tyč je v tomto případě pravděpodobně použita pro zapínání spojky
z té první fotografie na začátku vlákna to nebylo moc zřejmé, asi si toho nevšiml nikdo z diskutujících, nikdo na to neupozornil
asi jsme všichni předpokládali běžnou kombinaci horní tyč = závitový šroub, spodní tyč = pohon převodovky suportu a spojka by se ovládala tou dlouhou pákou na levé noze
absence možnosti řezání závitů je dost nezvyklá, ale ne nelogická

u zjednodušených strojků typu PROMA 700 které mají jen závitovou tyč, jak se tu o ních diskutuje paralelně ve druhém vlákně, je hřeben použit jen pro ruční posuv, pro podélný strojní je použito tažení suportu závitovým šroubem
Naposledy upravil(a) testone dne 26. 10. 2013, 4:57, celkem upraveno 1 x.
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
AcemanLB
Kontaktovat uživatele:

26. 10. 2013, 4:57

Aha, díky za osvětlení mám se ještě co učit. ;-)
Miller
Sponzor fora

26. 10. 2013, 8:15

testone píše: ... u zjednodušených strojků typu PROMA 700 které mají jen závitovou tyč, jak se tu o ních diskutuje paralelně ve druhém vlákně, je hřeben použit jen pro ruční posuv, pro podélný strojní je použito tažení suportu závitovým šroubem
Pokud má závitový (vodící) šroub drážku, plní obě funkce, tj. buď suport táhne půlená matka (pro závitování), nebo stejný převodový mechanizmus na hřeben, jako u té drážkované tyče.
Mini soustruh SC-4
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

26. 10. 2013, 10:01

Pokud to stálo dlouho venku doporučuji proměřit motor ohledně izolace.
Byla by škoda ho spálit zbytečným připojením na síť bez rozmyslu.

Kdyby ten izolační stav byl nic moc tak bych jej nejdříve vysušil lehkým ohřátím vinutí alespoň na pár dní.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
ARTOS

27. 10. 2013, 8:03

já bych to nebral ,/asi dobře věděli proč to hodit do šrotu/ páč "levná" věc je po čase drahá věc , Je to cca 15000Kč , když si přidáš 5000kč tak při troše štěstí seženeš stoj na který nemusíš šáhnou a jen ho leštit :D Vůbec bych se nedivil kdyby to mělo zkrocený lože do vrtule vlivem toho ,že to někde několik desitek let bylo pohozený -to je docela reálný riziko. A s tím pak nic neuděláš. Raději bych se poohlídnul po nějakém více či méně zachovalém TOSu např. S 28 , S 32 atd. a do toho by se už vyplatilo investovat svoji práci
Ten L. DZ3 ani designově není nic moc -mě se tedy nelíbí :( , třeba takový Monarch :wink: , Schaublin, Bedford, Leinen apod. i v dezolátním stavu tak to by bylo jiné kafíčko :D
AcemanLB
Kontaktovat uživatele:

27. 10. 2013, 9:37

Díky za komentář leč trochu pozdě. Upřímně, po soustruzích koukám už asi pět let a bohužel buď to bylo moc peněz nebo byl pryč nebo to bylo daleko atd. Na šroťáky mě tady u nás v okolí nikdo nechtěl ani pustit. Pokud tam člověk nemá známé tak se tady prostě nečape a nebo se neumím ptát. A jak jsem vysvětloval o pár příspěvků výš tak jsem rád že mi toto žena povolila i když to bylo několikadenní přesvědčování. Takže jsem rád že ho mám na dílně a jen doufám, že budu mít kliku a bude jakž takž v pořádku a že nějakou tu práci odvede.

PS: neměl by někdo navic kličky na vřeteno a na ty čtyřstranne šrouby co utahují nůž?
testone
Sponzor fora

27. 10. 2013, 10:01

AcemanLB píše: PS: neměl by někdo navic kličky na vřeteno a na ty čtyřstranne šrouby co utahují nůž?
rozměry by nezaškodily...
AcemanLB
Kontaktovat uživatele:

27. 10. 2013, 10:06

testone píše:
AcemanLB píše: PS: neměl by někdo navic kličky na vřeteno a na ty čtyřstranne šrouby co utahují nůž?
rozměry by nezaškodily...
Pardon :oops: dodám zítra :)
chb

27. 10. 2013, 10:07

nenech se rozhodit, myslím, že podle fotek vůbec nevypadá špatně. Řekl bych, že leckdo kupuje srovnatelný stroj z bazoše za několikanásobek.
na to že je ze šrotu mne překvapuje minimum rezu ... to bych dle prvních informací čekal daleko víc zrezlé.

rozebrat, vyčistit, složit ... doufat že nemá strhanou převodovku či něco podobně nepěkného uvnitř ... ale to vše je nějak řešitelné - základ je masivní a myslím, že bude dobrý a o ten hlavně jde ....
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“