Podélný posuv Asista

fotky našich strojů, aneb co máme doma
oscar

5. 11. 2013, 11:26

priznam se bez muceni ze klin uz jsem videl. :)
spis mi jde o to jakym mechanismem je vtlacovan a jak je zaruceno ze je vtlacovan v cele sve delce rovnomerne.
PAKO.ll
Kontaktovat uživatele:

5. 11. 2013, 11:36

z každého konce máš šroub...na jedné straně povolíš na druhé utáhneš a tím ho přesouváš-vymezuješ vůli .
nevým jak myslíš v délce rovnoměrně. jsou tam de fakto klíny dva a i když se po sobě posunují tak mají zbylé dvě strany vůči sobě běží
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
oscar

5. 11. 2013, 11:39

CVAK. jasny.
(chapu li to spravne, ta jedna rybina je take pod uhlem)
(anebo kliny dva a rybiny rovnobezne)
PAKO.ll
Kontaktovat uživatele:

5. 11. 2013, 11:42

oscar píše:CVAK. jasny.
(chapu li to spravne, ta jedna rybina je take pod uhlem)
(anebo kliny dva a rybiny rovnobezne)
první závorka :)

a proto je to "složitější"
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

5. 11. 2013, 11:45

oscar píše:priznam se bez muceni ze klin uz jsem videl. :)
spis mi jde o to jakym mechanismem je vtlacovan a jak je zaruceno ze je vtlacovan v cele sve delce rovnomerne.
Tady jsem ti to v rychlosti načrtnul :D
modrý klín má drážku na konci, v drážce je stavící šroubek (varianta s jedním šroubem), modrý klín se zužuje o daný úhel směrem od šroubu, fialová plocha a její zrcadlově obrácená ségra na té součásti musí být za každých okolností rovnoběžné :!: .
Protiplocha na druhé straně modrého klínu (plocha u zprůhledněné součásti) má stejnou hodnotu úkosu jako klín , který se jí dotýká. Zašroubováním klínu červeným stavícím šroubem. který má závit v zprůhledněné součásti se vtláčí klín do úhlové mezery mezi fialovou plochou a kónickou plochou zprůhledněné součásti. Ono to jde na tom obrázku blbě vidět, ale ten klín je v úkosu :wink:
kapišto? :)
detail klínu.JPG
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
RaS

5. 11. 2013, 12:01

v rychlosti nakreslil :D už jen výkresovou dokumentaci
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
oscar

5. 11. 2013, 12:20

diky vsem. ted si jdu precist jak se to vyrabi :)
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

5. 11. 2013, 1:11

RaS píše:v rychlosti nakreslil :D už jen výkresovou dokumentaci
V rychlosti jsem myslel zvýraznění pro něj podstatných dílů a ploch, v modelu samotném by to neviděl :D ten suport jinak den zabral :wink:
potraviny
Kontaktovat uživatele:

5. 11. 2013, 4:46

Jednou jsem to dělal k soustruhu. Jak se tu píše, udělat klín je vcelku sranda ale pak to usadit už taková sranda není, zaškrabával jsem to tenkrát už i ve spaní :D :D :D a trvalo velmi dlouho než to sedlo. Sedne-li jedna strana, nesedí zas ta druhá a pořád dokola. :D Proto jsem to teď řešil lištou.
Přílohy
klín.jpg
potraviny
Kontaktovat uživatele:

10. 11. 2013, 5:57

Příprava na horní podélný posuv. :D Jen nevím jak to spojit s tím dílem na příčný posuv, u originálu na Asistu se mi to moc nelíbí a chci zachovat tu otočnost. Jinak délka toho horního je 200mm, šíře 65mm a výška rybin opět 9mm.
Přílohy
IMAG0017.jpg
Miltech
Sponzor fora

10. 11. 2013, 10:12

Vzhledem k tomu, že Jsi to udělal o dost robustnější než to bylo, tak se Ti zmenšil točný průměr nad suportem. Proto bych vyfrézoval ( do středního dílu) točnu s "T" drážkou a středovým otvorem a pokračoval bych vlastní železnou točnou přiměřené tloušťky o průměru 100 mm. Ta by byla na šroubech v T drážce a horní díl bych přišrouboval k té točně mimo kluzné plochy. Střed točny bych umístil nad šroub, nikoliv do středu.Další varianta je s podélnými "T" drážkami a v nich na čtyřech šroubech je vlastní točna....( jako má třeba kolega Miller u svého soustruhu)..
potraviny
Kontaktovat uživatele:

11. 11. 2013, 5:13

Taky jsem takhle uvažoval, jenže železná točna by mě už dost zvedla z osy vřetene a pořád nevím, když udělám točnu s T drážkou přímo do středního dílu jak tam narvu ty kameny. :shock: Třeba to dobře nechápu.
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

11. 11. 2013, 7:53

potraviny píše:Taky jsem takhle uvažoval, jenže železná točna by mě už dost zvedla z osy vřetene a pořád nevím, když udělám točnu s T drážkou přímo do středního dílu jak tam narvu ty kameny. :shock: Třeba to dobře nechápu.
udělat to tak jak u 99% soustruhů, tady třeba je MN80, ta kruhová drážka pro kameny je vysoustružena (odvrtána) velmi jednoduše a profil má rybinovitý a zespodu je jen vyvrtán otvor, kterým, vložíš kameny (jeho plocha je označena červenou barvou) :wink:
deska příčného suportu.JPG
na ní jsi potom mohl umístit ten tvůj horní díl, který měl mít ovšem ony boky, kterými bys prostrčil ty šrouby kamenů, díl mohl být centrický, nic složitého
vrchní suport základ.JPG
mám to tak na všech soustruzích, zástavbová výška může být potom poměrně malá, tady kupříkladu spodek ze schaublina, prakticky stejné provedení a opět vidět vkládací otvor kamenů
P1080982.JPG
Miltech
Sponzor fora

11. 11. 2013, 8:28

Vzhledem k tomu, žes to nedomyslel při výrobě odlitku (toho posledního), tak je tady další možnost. Musíš vyrobit téčkovou drážku(točnu) ve spodním dilu a vlastní točnu (železnou) zafrézovat zespodu do horního dílu, tak aby Ti zůstala výhoda otočení vždy bez nějakého odjíždění, jak je to původně. Tímto řešením to už víc nezvedneš.( jak píše Tumlík, ten horní díl měl mít rozšíření blíž k univerzálce, kde by byly otvory pro šrouby. Škoda, ale všechno má řešení....
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

11. 11. 2013, 8:41

přesně jak píše Miltech by to bylo řešitelné, ovšem všiml jsem si, že už jsi tam udělal středem pěkné vybrání, což je velká nevýhoda a taky vidím velký problém v tom že pokud to zafrézuješ a dáš tam příčně to rozšíření, tak to musíš někam přišroubovat aje tam na to pekelně málo místa, prakticky jen pod vedením, pokud ta litina je udělaná napřesno, tak se na tuti hne, normálně se to zkroutí jak luk, mám osobně vyzkoušené, že jak do toho hrábneš tak to pracuje :)
další řešení je zafrézovat zboku kapsy, je to sice takové humpolácké řešení a nebude to vypadat nic moc, ale lepší jak furt odjíždět :wink:
výroba neodzkoušených prototypů bývá většinou docela strastiplná.............
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“