Připojení vřetena 0,8kw plus měnič

ostatní motory, vřetena, regulace, snímaní otáček a jiné
nexus06

16. 11. 2013, 4:23

Zdravím,
potřeboval bych poradit. Před dlouhým časem jsem koupil vřeteno 0,8kw chlazené vodou s frekvenčním měničem https://lh3.googleusercontent.com/-Sm4r ... teno+2.jpg. Přišel čas ho použít. K vřetenu nebyla vůbec žádná dokumentace a už nemám ani šanci ji sehnat od prodejce. Připojování probíhalo podle různých manuálů metodou pokus omyl. Dopadlo to špatně. Měnič začal vyhazovat pojistky v bytě hned po zapnutí, žádnou ochranu jsme v něm nenašli. Nepříjemné, ale co už. Rozhodl jsem se koupit měnič http://cnc.inshop.cz/invertory/invertor ... ?ItemIdx=0.Řekl jsem si, že podpořím taky nějakého českého prodejce a dostanu manuál. Manuál pravda mám, ale bohužel nám vůbec nepomohl. http://uloz.to/xSqPVuwJ/huanyang-inverter-manual-pdf Problém je v tom, že vřeteno má na sobě 3 pinový konektor. https://lh6.googleusercontent.com/-_z2w ... teno+1.jpg Na originálním konektoru na připojovací kabel jsou ale pouze dvě dutinky, třetí je prázdná. https://lh6.googleusercontent.com/-QTye ... ktor+2.jpg Veškerá zapojení která jsem kde našel jsou 3 fáze z invertoru do vřetena 4 pinovým konektorem. Otevřel jsem vřeteno a ouha, zapojené jsou všechny 3 piny. https://lh6.googleusercontent.com/-9x-f ... delane.jpg Proměřil jsem piny na vřetenu proti sobě a všude je 0 odpor, takže by tam měla být 3 vinutí. Nemáte někdo ponětí jak to lze zapojit? Bojíme se to už zapojit, aby neodešel další invertor ( přece jen to není až zase tak levný špás). No a zatím vše spěje k tomu, že ho budu muset vrátit a koupit přímo od číňanů prostě novou sestavu vřetena a invertoru :(
https://lh5.googleusercontent.com/-dvCE ... rtor+2.jpg
https://lh3.googleusercontent.com/-j4Ev ... rtor+1.jpg
Kvako1
Sponzor fora

16. 11. 2013, 4:36

pokud jsi naměřil nulovej odpor tak je to ve skratu. buď je odpraskle vinutí nebo je tam něco hodně špatně.
a ten konektojr je taky špatnej. chybí tam jedna dutinka.
to vřeteno celkově vypada jako někde ze šrotu
Kvako1
Sponzor fora

16. 11. 2013, 5:11

ještěě mi to neda, promiň ale buď jseš hodně bohatej nebo tak trochu blazen. proč kupovat další čínu?
když už jsi koupil měnič z cnc šopu dokup jenom vřeteno a maš to se zarukou. dalši čína může zas být to same co jsi koupil.. nic ve zlem ale podle mě je to blbost . i tady na foru je par vlaken o těchhle vřetenech....
chb

16. 11. 2013, 6:02

připojovací kabel musí mít tři propojené vodiče - to může být i důvod všech dosavadních nezdarů. Třeba to vřeteno není v háji. Odpor 0 ohmů - na jaké rozsahu ? čím jsi to měřil ?
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
rollfree

16. 11. 2013, 6:06

Je to 3-fazove vreteno. Takze jak uz napovida sam nazev - potrebujes 3 faze. Takze minimalne 3 draty, pripadne jeste ctvrty jako ochranny vodic pripojeny na kostru.

To jsi nameril stejnosmerny odpor opravdu 0 R, nebo jsi to vzal jenom nejakym slusmetrem, a protoze to piskalo, tak jsi usoudil na zkrat (tedy na 0 R) ?

Ten kabel s konektorem vypada teda fakt dost sesle. Zkus vyuzit "eBay protection", pokud jsi jeste neprekrocil 45 dni od nakupu. A pokud jsi prekrocil, tak stejne zkus stiznost na eBay, tohle prece nemuze tomu cinanovi prijit jen tak.
Soustruh Noell E0177 (Sandra), jenom kličky
Frézka 3040z (Fiona), LinuxCNC
Kvako1
Sponzor fora

16. 11. 2013, 6:07

chb píše:připojovací kabel musí mít tři propojené vodiče - to může být i důvod všech dosavadních nezdarů. Třeba to vřeteno není v háji. Odpor 0 ohmů - na jaké rozsahu ? čím jsi to měřil ?
přesně tak, 0 je špatně, musi tam něco naměřit par ohmu tam musi být...
chb

16. 11. 2013, 6:14

když znova čtu dotaz ... kdy připojuješ měnič konektorem, co má jen dva piny a nefunkčnost řešíš novým měničem ... je asi nejvhodnější čas, přizvat k tomu nějakého elektrikáře.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
nexus06

16. 11. 2013, 6:34

chb píše:když znova čtu dotaz ... kdy připojuješ měnič konektorem, co má jen dva piny a nefunkčnost řešíš novým měničem ... je asi nejvhodnější čas, přizvat k tomu nějakého elektrikáře.
Problém na začátku nebyl v konektoru. Měnič i bez zapojeného vřetena (pouze připojený do sítě), tak vyhazoval hlavní jistič do bytu, proto se kupoval nový měnič.

Konektor je druhý problém, který potřebujeme vyřešit teď. Tzn. zda je to třífázové vřeteno a je problém ve špatném konektoru (chybějící dutince) nebo není třífázové a pak zda existuje schéma jak to vřeteno připojit na měnič se 2 dráty (což pochybujeme).

Potřebovali bychom vědět, zda to již někdo má zapojené a na jaké konektory je připojený vstup do měniče a na jaké výstup na vřeteno. Bohužel elektrikáře se zkušenostmi v tomto oboru v okolí nemáme...
rollfree

16. 11. 2013, 6:48

Teda ten Tvuj pristup k veci skoro vypada, ze si z nas delas srandu. Ale zkusim jeste chvili predpokladat, ze to fakt myslis vazne.

Tak predevsim - vyhazoval ten menic skutecne jistic, nebo proudovy chranic? A pokud jistic, tak jak silny? Pokud proudovy chranic (ficko), tak to muze delat vstupni filtr na tom menici. Filtry mivaji dost velke uniky, a tak to casto pri pouziti chranice s parametry na hrane, pripadne pokud uz je v obvodu nejaky jiny spotrebic s drobnym unikem, delaji.

Pred tim, nez pripojis vreteno na novy menic, napred poradne promer ty odpory civek. Pokud je tam fakt nula, tak je to cele proste podvod, a v tou pouzdre bude neco jineho, nez tam patri.
chb

16. 11. 2013, 7:02

zde na foru je místo, kam se píší požadavky - potřebuji ....
a je zde i dost lidí z Prahy, co to umí - co tak začít tudy ?
nexus06

16. 11. 2013, 7:13

rollfree píše:Teda ten Tvuj pristup k veci skoro vypada, ze si z nas delas srandu. Ale zkusim jeste chvili predpokladat, ze to fakt myslis vazne.

Tak predevsim - vyhazoval ten menic skutecne jistic, nebo proudovy chranic? A pokud jistic, tak jak silny? Pokud proudovy chranic (ficko), tak to muze delat vstupni filtr na tom menici. Filtry mivaji dost velke uniky, a tak to casto pri pouziti chranice s parametry na hrane, pripadne pokud uz je v obvodu nejaky jiny spotrebic s drobnym unikem, delaji.

Pred tim, nez pripojis vreteno na novy menic, napred poradne promer ty odpory civek. Pokud je tam fakt nula, tak je to cele proste podvod, a v tou pouzdre bude neco jineho, nez tam patri.
Fíčko a hlavní jistič u elektroměru poznám. Vyhazuje to jak zásuvkový jistič v bytě, tak hlavní jistič v bytě i hlavní jistič v chodbě, který je u elektroměru a má tuším 25A.
Měnič byl v pořádku a připojili jsme i vřeteno, které se ale nerozběhlo a měnič hlásil chybu "over-voltage at accel". Bohužel v té době jsme neměli správný manuál k měniči, takže jsme nevěděli co ta chyba přesně znamená (byla v kodu, který jsme rozluštili až poté). Takže jsme předpokládali, že je vřeteno špatně připojeno. Zkusili jsme to zapojit jinak ale nepomohlo to. Poté jsme nalezli návod, který již odpovídal našemu měniči, tak jsme ho zkusili připojit (bez vřetena) do sítě, abychom zkontrolovali nastavení parametrů zda je problém tam. A při zapojení do sítě okamžitě vypadli jističe.
Měnič se již připojit nepovedlo. Proto byl koupen nový. Nechceme aby dopadl stejně jako ten předchozí a proto se ptáme na zkušenosti se zapojením. Vřeteno teď bohužel nemám u sebe, takže ho neproměřím. Určitě to uděláme před dalším připojením, ale na to bychom potřebovali vědět to "správné" připojení.
nexus06

16. 11. 2013, 7:14

chb píše:zde na foru je místo, kam se píší požadavky - potřebuji ....
a je zde i dost lidí z Prahy, co to umí - co tak začít tudy ?
tomu se rozhodně nebráníme. tron je hotový a chodí, ale zatím bohužel jen s tužkou, protože vřeteno "nevrtí" :?
msob
Kontaktovat uživatele:

16. 11. 2013, 7:16

rollfree píše:Teda ten Tvuj pristup k veci skoro vypada, ze si z nas delas srandu. Ale zkusim jeste chvili predpokladat, ze to fakt myslis vazne.......

Já u toho byl, když se děly ty nepřístojnosti - tak jenom potvrzuju, že se nejedná o žádnou srandu, ale o reálný problém a popis dění odpovídá skutečnosti. :)
nexus06

16. 11. 2013, 7:50

Bohužel si srandu nedělám a nechci odpálit další měnič. Někde je prostě něco špatně a snažím se přijít na to co. Vřeteno 0,8kw chlazené vodou jsem v nabídce českých eshopů nenašel. Na CNC mám na něj komplet předělané uchycení včetně odsávání a jiné nechci, muselo by se to zase celé předělávat. Když jsem chtěl jen servis měniče tak mi odpověděli "... pokud koupíte měnič u nás a vyhoří, dostanete nový a tenhle pošleme zpátky číňanům, servis neděláme ..." Takže dostanu to samé, pravda za úplně jiné peníze jako když si to objednám sám. Pravda, záruku nese český prodejce, ale rozdíl ceny cca +200-300% je docela dost :wink:
Já jsem tuhle kombinaci koupil na ebay v roce 2009, ale pak šel celý projekt k ledu, vřeteno do krabice. Měl jsem jiné starosti. Vrátil jsem se k němu až letos a až na vřeteno vše chodí :) Takže reklamace u číňana nepřipadá v úvahu, jiné kroky také ne a zapojení od prodejce už taky nezískám a můžu si za to sám. Měl jsem to otestovat hned. Jak zapojit 3f vřeteno je mi jasné, ale tohle je prostě celé nějaké divné. Začínám se přiklánět k názoru, že je tam prostě špatný konektor bez jedné dutinky. To zatím dává největší smysl. Bohužel moje smůla.
Není problém vrátit měnič a do týdne tu mít nový 3f set v podstatě za stejné peníze co jsem dal jen za měnič v českém eshopu, ale na druhou stranu pokud je chyba jen v zapojení, nemá smysl to komplikovat kvůli tomu, že něco neumíme ;)
rollfree

16. 11. 2013, 8:04

Jinak "spravne" pripojeni vretene (tedy bezneho 3-fazoveho motoru) je trivialni a jedine mozne. Motor ma 3 privodni svorky, menic ma 3 vystupni svorky. No tak proste propojis v libovolnem poradi vzdy jednu vstupni s jednou vystupni svorkou. Pokud je zapojis v nespravnem poradi, tak se stane jen to, ze se motor toci naopak. Tak pak staci prehodit kterekoli 2 draty navzajem.
Pro zacatek si nastav nizke vystupni napeti, vreteno pojede naprazdno (pokud teda pojede, ze), takze tam nepotrebujes hulit moc vysoke napeti.
Jinak pokud mas doma jakykoli 3-fazovy motor rozumne velikosti, tak ho zkus pripojit k tomu menici a rozchodit to s nim. Jen tam nepoustej moc vysoke frekvence, max. tak do 100 Hz.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektromotory“