Nové CNC z Rokycan

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
Martinhora

4. 12. 2013, 6:12

Kvako1 píše: armote ma v nastavení přímo zatržitko na čerpadlo.
je potřeba to nastavit nejdřív v konfigu. na desce aby ti spinalo to rele.
Mě spíš jde o to jak to udělat v G-kodu. Teď používám M7 na spínání chlazení vřetena a nevim jak pomocí g-kodu spínat další výstup.
RaS

4. 12. 2013, 6:24

a druhej M8 to nepodporuje?
a pokud by to neuměl tak kdy pouštíš to chlazení vřetene? to nemáš spuštěný vždy když běží vřeteno? pokud ano můžeš to chlazení vřetene napojit napřímo a tou M7kou spínat chlazení..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Martinhora

4. 12. 2013, 7:59

Chlazení vřetene se zapne samozřejmě při spuštění vřetene. Ale mám to v g-kodu jako M3 M7. Zatím nevim jak by se při M3 sepnuly najednou dva výstupy - zejtra se do toho ještě ponořim .....
RaS

4. 12. 2013, 9:12

propojíš to aby ti jeden signál spínal třeba dvě relé..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Martinhora

5. 12. 2013, 11:38

Tak jsem s tím strávil dopoledne a na nic jsem nepřišel. V současné době spínám vřeteno M3 (výstup 0 na GVE64) a chlazení vřetene spínám M8 - mylně jsem před tím uvedl M7 (výstup 02). Pokud místo M8 použiju M7 nic se nestane (chlazeni se nezapne). Asi ani nejde aby při příkazu M3 se sepnuly výstupy 0 a 1 zároveň. Jediná šance asi je na výstup 0 dát dvě relé, kde by jedno z nich spínalo FM a druhé chlazení vřetena. A tím M8 opravdu spínat jen výstup 2 - chlazení nástroje. Ale přijde mi to takový neohrabaný a zbytečně složitý (cpát za relé další dvě relé). Jinak nevim jak z toho ven ...
Kvako1
Sponzor fora

5. 12. 2013, 11:50

tam jsou přeci 4 rele na desce. a jsou konfigurovatelne. je na tobě jak to nazveš. dej to třeba na rele pro ofuk nebo laser, a přepiš to. nic na tom není..
gravosaci maji i nový soft pro konfig desky. dal bych ti jej sem ale jsem v práci...

tady maš M kody pro armote

M17 nebo RETURN - ukonceni podprogramu
M30
M0 - program stop - cekani na potvrzeni
M3 - roztocit vreteno doprava
M5 - zastavit vreteno
M6 - vymena nastroje
M7 - zapnout chlazeni = stejne jako M8
M8 - zapnout chlazeni
M9 - vypnout chlazeni
M11 - zapnout laser - muze by i jinak viz. Gcode.cfg
M12 - vypnout laser - muze by i jinak viz. Gcode.cfg
M13 - zapnout ofuk - muze by i jinak viz. Gcode.cfg
M14 - vypnout ofuk - muze by i jinak viz. Gcode.cfg
RaS

5. 12. 2013, 12:39

oni nemaj M4ku vřeteno doleva?
Honza - GRAVOS

5. 12. 2013, 12:53

Dobrý den,

je to tak jak popsal Kvako1, který výstup má reagovat na konkrétní funkcí je potřeba napřed nastavit přímo v jednotce, např pomocí GVE64_config nebo pomocí nového sw UniGve config (je společný pro všechny jednotky GVE)
link ke stažení http://gravos.cz/download/software/unig ... g_v3.4.zip" onclick="window.open(this.href);return false;

Oproti původnímu GVE64 config najde připojenou jednotku sám a jeji nastavení z ní hned načte.
Tedy po spuštění a nalezení jednotky lze změnit použití výstupů OUT1 - OUT3 (OUT0 je vyhrazen pro vřeteno)
Po změně nastavení pak kliknout na Uložit do GVE a pak na Reset GVE.

Výstup nastavený na chlazení pak reaguje z G kódu na M7/M8 na zapnutí a M9 na vypnutí.
M kódy z G kódu pro laser a ofuk lze nastavit v gcode.cfg

Ovládat další výstupy pomocí M3 prozatím nelze, je na to však myšleno v připravované nové verzi Armote kde je integrované PLC, kde bude možné nastavit pro různé události v Armote makro pomocí jednoduchých příkazů nebo přímo v instrukcích jednotky.

Jan Vostárek - GRAVOS
Honza - GRAVOS

5. 12. 2013, 1:08

RaS píše:oni nemaj M4ku vřeteno doleva?
Máme, i další, jen zatím ještě nejsou zdokumentované a zatím je to funkce pro I/O jednotku GVE67 http://gravos.cz/download/doc/gve67-datasheet.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
V nové verzi sw Armote bude možné pomocí PLC nastavit použití M4 i na interpolační jednotce.
Martinhora

5. 12. 2013, 3:21

Děkuji za pomoc už to funguje. Výstupy jsem pomocí konfigu nastavit uměl, ale nevěděl jsem jak je použít z g-kodu. problém byl v tom, že mám asi nějakou starou dokumentaci k Armote a tam M kody pro laser a ofuk nejsou uvedené.
Kvako1
Sponzor fora

5. 12. 2013, 3:49

:) tak hlavně že to už šlape :)
Martinhora

17. 12. 2013, 8:56

Tak jsem to konečně dotáhnul do konce. Hned jsem zkusil vytvořit duralovou vložku do formy - rozměry jsou cca 180x120 mm. Obráběno frézou 10mm. Na fotce to není vidět, ale horní povrch není rovný, ale vypouklý. Ve skutečnosti ten povrch vypadá trochu líp, s tím jsem naprosto spokojenej. ALE. Chlazení sice funguje bezvadně, 5l emulze taky bohatě stačí - v pohodě se to stíhá vracet zpátky. Čekal jsem ale, že ta vana zachytí většinu odstřikující emulze (na fréze klasice mě to vůbec nestříká). Bohužel ty velké točky odstředivou silou vyhazujou emulzi všude okolo - takže byla potopa. Operativně jsem to zboku zakryl dvěma deskama - pak už to bylo OK. Takže budu asi muset dodělat na portál dva sundavací závěsy (nějaký tužší igelit) - takhle se to fakt nedá.
Přílohy
P1010214_resize.JPG
cotojetohle

22. 12. 2013, 8:57

zdravím
Sice CNC obrábění moc nerozumím,ale jsem velký fanda modelů letadel takže se těším pokud tu ukážeš konečný výsledek!!!!
Mimochodem dají se takto frézovat i modely pro plastikové stavebnice s reliéfem?
Martinhora

23. 12. 2013, 8:27

Nechci tady moc "zadělávat" vlákno modelama. Ale během svátků hodlám aktualizovat svoje stránky http://jetcontrol.webnode.cz Už jsem na to dlouho nešahnul. Bude tam jak současný megaprojekt F-100 supersabre, tak i projekt konstrukčního Tucana na turboprop a doplním i info o výrobě a použití proudového motoru s tahem 18 kg. Podkladů mám strašně, ale nějak není čas a chuť .....
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“