Prosba o pomoc
Nechtěl jsem pomlouvat naše výrobky, ani vyzdvihovat ty čínské. Jen řeším svůj problém. Jsem zámečník, amatérský řezbář, žiji z ruky do pusy, a ohromily mně možnosti těch cnc frézek. Proto jsem se rozhodl, že si zkusím jednu postavit. Ne na to, abych z ní chrlil stovky výrobků, ale jen pro radost a abych si ověřil, jestli to dokážu. Nevím předem, jak to dopadne, nevím ani, jestli ji v budoucnu nějak využiji a peníze, co do toho dám, musím ušetřit na jídle. Proto hledám nejlevnější řešení.
Nechci kupovat hotovou z Číny, ale pokusit se ji vyrobit sám. Je mně jasné, že lze zakoupit kvalitní ale drahé součástky, nebo je nahradit méně kvalitními, ale podstatně levnějšími čínskými. Proto jsem čekal rady přibližně např.tohoto typu : "Vhodné a kvalitní jsou drivery M542, ale lze je nahradit TB6560. Bude to pomalejší a za půl roku je po něm, ale pro začátek by to mohlo stačit." Například. Nebo: "Při použití kuličkového šroubu se dostaneš na toleranci 0,001, při trapézáku na 0,1. Záleží na tom, jakou přesnost potřebuješ." Odpověď jako "Trapézák je k ničemu" je pro mě nicneříkající.
Popsali jsme tady tři stránky, probrali všeobedně od softwaru až po národní hrdost, ale nějakou konkrétní praktickou radu jsem nenašel. Chápu, že jste tu profíci, pro které jsou moje problémy nepochopitelné, a proto se omlouvám za váš čas.
Nechci kupovat hotovou z Číny, ale pokusit se ji vyrobit sám. Je mně jasné, že lze zakoupit kvalitní ale drahé součástky, nebo je nahradit méně kvalitními, ale podstatně levnějšími čínskými. Proto jsem čekal rady přibližně např.tohoto typu : "Vhodné a kvalitní jsou drivery M542, ale lze je nahradit TB6560. Bude to pomalejší a za půl roku je po něm, ale pro začátek by to mohlo stačit." Například. Nebo: "Při použití kuličkového šroubu se dostaneš na toleranci 0,001, při trapézáku na 0,1. Záleží na tom, jakou přesnost potřebuješ." Odpověď jako "Trapézák je k ničemu" je pro mě nicneříkající.
Popsali jsme tady tři stránky, probrali všeobedně od softwaru až po národní hrdost, ale nějakou konkrétní praktickou radu jsem nenašel. Chápu, že jste tu profíci, pro které jsou moje problémy nepochopitelné, a proto se omlouvám za váš čas.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
no tak takhle jednoduse to shrnout nejde
ale da se rict ze kdyz vezmes cinskou modrou desku s toshibama a k tomu trapezak nebo metrickej sroub tak za rok dospejes k zaveru ze to je opravdu k nicemu a i kdyz to tu prve nekdo rikal a v tu chvili to budes uz vedet i ty tak to stejne nebudes schopen predat zadnemu zacatecnikovi protoze on si bude stale myslet ze to musi nejak jit
to ze se to muze hybat, dokonce to i najede na +- stejnou polohu a nekdy to i neco frezne dobre nepopiram
ale spolehlivost takove kombinace je dost mizerna
kvalita vysledku taky
takze nedelej kompromisy
je tu spousta shopu ktery prodavaj jen nejake komponenty a zakaznik musi byt dost soudnej na to aby vybral to co muze spolehlive fungovat
zadnej zacatecnik vsak nema praktickou sanci se pri tom vyberu trefit, takze postupne treba trikrat nakoupej a dvakrat z toho vyhodej penize
pak si rvou vlasy ze nejsou tak bohaty aby kupovali levny veci
(vono taky kdyz normalni pohon do profi masiny stoji 60 000,- tak za 2000 nic slusnyho asi neporidis ale za 6 uz muzes mit hodne spolehlivy reseni)
kdyz ale zajdes do gravosu, tak tam delaj profi masiny a hobikum delaji velmi slusne ceny
a tudiz ti i navrhnou kompletne funkcni celek kterej bude urcite makat (zadna sazka do loterie)
venuj tomu alespon hodinku a idealne navstiv gravos na konzultaci
http://www.gravos.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
ale da se rict ze kdyz vezmes cinskou modrou desku s toshibama a k tomu trapezak nebo metrickej sroub tak za rok dospejes k zaveru ze to je opravdu k nicemu a i kdyz to tu prve nekdo rikal a v tu chvili to budes uz vedet i ty tak to stejne nebudes schopen predat zadnemu zacatecnikovi protoze on si bude stale myslet ze to musi nejak jit
to ze se to muze hybat, dokonce to i najede na +- stejnou polohu a nekdy to i neco frezne dobre nepopiram
ale spolehlivost takove kombinace je dost mizerna
kvalita vysledku taky
takze nedelej kompromisy
je tu spousta shopu ktery prodavaj jen nejake komponenty a zakaznik musi byt dost soudnej na to aby vybral to co muze spolehlive fungovat
zadnej zacatecnik vsak nema praktickou sanci se pri tom vyberu trefit, takze postupne treba trikrat nakoupej a dvakrat z toho vyhodej penize
pak si rvou vlasy ze nejsou tak bohaty aby kupovali levny veci
(vono taky kdyz normalni pohon do profi masiny stoji 60 000,- tak za 2000 nic slusnyho asi neporidis ale za 6 uz muzes mit hodne spolehlivy reseni)
kdyz ale zajdes do gravosu, tak tam delaj profi masiny a hobikum delaji velmi slusne ceny
a tudiz ti i navrhnou kompletne funkcni celek kterej bude urcite makat (zadna sazka do loterie)
venuj tomu alespon hodinku a idealne navstiv gravos na konzultaci
http://www.gravos.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
- Pepa z depa
... z Gravosu mi teď dorazila komplet elektronika na řízení tři-osky a není to taková cenová hrůza, zavolej jim mají řešení pro každého, ostatní věci (mechaniku, elektrovýzbroj, atp.) má hodně dobře vyváženou cena/výkon (myslím v ČR pro hobíky nejlíp) http://www.cncshop.cz v podstatě, co tam koupíš je odzkoušené a cenovka pro tebe ideál, nebo je v ČR lepší hobbyshop, co myslíte??? nebavím se jen o ceně, ale cena vs. kvalita ...
Žiju abych tvořil, tvořím abych žil. www.PePeSysel.cz
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
ono třeba jenom kuličkový vozík na (ne)podepřenou tyč, dostali se mi do ruky asi 4 typy, dva od asi největších prodejců s cnc technikou tady, pak jeden od SKF z ebay a pak ještě jeden z ebaye přímo z číny... a ačkoliv to nebylo použito na vedení stroje, ale vždy na nějakou manipulaci s něčím tak ten rozdíl kvality, vůle ve vedení byl šílenej.. od jednoho prodejce tady vůle na konci 10cm tyčky uložené v ložisku 25setin, u druhého 6 u třetího do 1 u čtvrtého 10, nejdražší byl ten s vůlí 6 od jednoho s prodejců tady, druhej nejdražší byl s ebay od SKF ten byl "bez vůle"(ovšem jeho cena u SKF je někde jinde) třetí v ceně byl z druhého shopu tady s vůlí jak prase a nejlevnějc vycházel přímo někde od číňana a byl na tom podobně jako ty dva naše shopy.. takže ve finále zjistíš že je X výrobců s různou kvalitou a je potřeba si vybrat..a nejlepší na tom je že jednou to je tak podruhé jinak.. takže pro mě je výsledek uplně jasnej,já bych do tohle typu vedení nikdy nešel.. a příště až budu chtít nějakej manipulátor tak si koupím přímo z ebaye za třetinu ceny nějakej náhodně vybranej šmejd protože na to polohování to stačit bude a mám to za méně, než poslouchat kecy českejch prodejců jaké mají dlouholeté zkušenosti s nákupem v číně a že vybírají kvalitu.. a skutek utek..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
jo a tak je to se vsim
takze kup 6 od sesti vyrobcu a over na cem jsi pak dokup zbytek
ale super je to s vretenama
kup 6 vreten
od krese za dvojku po prez cinana z 10 000, dalsiho cinana za 50 000,- az po itala za 150 000,-
pak ty ctyri kousky ptery te vyjdou na ctvrt milionu vyhod a nech si to nejlepsi
v tomhle obdivuju prave gravosaky ktery tam maj v regalech napriklad takovejhle vyber vreten za tyhle penize a muzes si to vyzkusit a hlavne ti o tom reknou ceho se domerili
jinde nevis zda to meli pustene natoz treba na masine nebo na mericim stole
jinak jednoduchej test
zkus si poptat statickou zkousku vybraneho vretena u vsech shopu ktery se ti libej
klasicky hazivost dutiny
reakce na axialni a radialni zatizeni (vychylka podle pusobiciho tlaku) atd...
takze kup 6 od sesti vyrobcu a over na cem jsi pak dokup zbytek
ale super je to s vretenama
kup 6 vreten
od krese za dvojku po prez cinana z 10 000, dalsiho cinana za 50 000,- az po itala za 150 000,-
pak ty ctyri kousky ptery te vyjdou na ctvrt milionu vyhod a nech si to nejlepsi

v tomhle obdivuju prave gravosaky ktery tam maj v regalech napriklad takovejhle vyber vreten za tyhle penize a muzes si to vyzkusit a hlavne ti o tom reknou ceho se domerili
jinde nevis zda to meli pustene natoz treba na masine nebo na mericim stole
jinak jednoduchej test
zkus si poptat statickou zkousku vybraneho vretena u vsech shopu ktery se ti libej
klasicky hazivost dutiny
reakce na axialni a radialni zatizeni (vychylka podle pusobiciho tlaku) atd...
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
tohle si ale přeci může říct uplně každej ne?kutil_tim píše: Těch kteří to opravdu vše umí je tady odhaduju tak < 5.
s mnou to bude až se něco naučím 6
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
to jo, ale ne každej, kdo to absolvuje, je schopnej si to uvědomit a spočítat předemRaS píše:tohle si ale přeci může říct uplně každej ne?kutil_tim píše: Těch kteří to opravdu vše umí je tady odhaduju tak < 5.
s mnou to bude až se něco naučím 6
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
**********Pepa z depa píše:... z Gravosu mi teď dorazila komplet elektronika na řízení tři-osky a není to taková cenová hrůza, zavolej jim mají řešení pro každého, ostatní věci (mechaniku, elektrovýzbroj, atp.) má hodně dobře vyváženou cena/výkon (myslím v ČR pro hobíky nejlíp) http://www.cncshop.cz v podstatě, co tam koupíš je odzkoušené a cenovka pro tebe ideál, nebo je v ČR lepší hobbyshop, co myslíte??? nebavím se jen o ceně, ale cena vs. kvalita ...
Nevím. Hodně lidí tady vychvaluje Gravos, já sice jako laik nedokážu porovnat kvalitu ale když srovnám ceny tak ten Gravos patří mezi nejdražší.
Např.
KM 0,5Nm -
4isp - 520 kč
Microcon - 199 kč
Gravos - 1200 kč
KM 2,8 Nm
4isp - 1561 kč
Microcon - 700 kč
Gravos(2Nm) - 1800 - 2600 kč
*********oscar píše:a neporovnavas jabka s hruskama? IMHO jo....
Já nevím, jak jsem psal, jsem laik. Ale protože se rád něco přiučím, poraď mně, když si chci postavit frézku, a někdo mně poradí, že mám použít KM 2,8Nm, jak poznat, který je dobrý a který špatný ? Jen nepiš, prosím tě, že nejdražší je nejlepší, nebo že si mám koupit všechny tři, nejlepší si nechat a ostatní vyhodit

**********oscar píše:hledej rozdil mezi 2f a 3f motorem
btw, vsechno uz tu je nekolikrat napsane. jen cist...
To jsem již hledal. Ale nikde jsem nenašel, zda pro obrábění dřeva stačí 2F, nebo zda-li je nutné 3F. A u Gravosu nemají ceník na 2F a u ostatních zase neprodávají 3F KM.

na obrábění dřeva může stačit i klikaPokec píše:**********oscar píše:hledej rozdil mezi 2f a 3f motorem
btw, vsechno uz tu je nekolikrat napsane. jen cist...
To jsem již hledal. Ale nikde jsem nenašel, zda pro obrábění dřeva stačí 2F, nebo zda-li je nutné 3F. A u Gravosu nemají ceník na 2F a u ostatních zase neprodávají 3F KM.

Tak, a teď jsem z toho úplný jelen. Včera nebo předevčírem jsme se tady bavili o tom, jak jsou čínské výrobky špatné, že je nebrat, že jsou poruchové a že mám podpořit českou ekonomiku a kupovat české výrobky, nejlépe od firmy Gravos, která zaručuje kvalitu. Teď jsem si dal tu práci a pátral po KM YK3610A a driverech, a ono je to všechno z Číny
Viz
http://yako.by-trade-shows.com/products/list.html" onclick="window.open(this.href);return false;

http://yako.by-trade-shows.com/products/list.html" onclick="window.open(this.href);return false;