Prosba o pomoc
Pro inspiraci se doporučuji podívat na tuto stránku http://www.cncshop.cz/mba10-c-drzak-motoru-nema23" onclick="window.open(this.href);return false; V dokumentaci je i přesné kótování.
Upozorňuji, že pružná spojka mezi motorem a šroubem je nutná.
Upozorňuji, že pružná spojka mezi motorem a šroubem je nutná.
Ono to obvykle nějak funguje, ale majitel obvykle neprozrazuje, jak dlouho to vydrží fungovat a kolik fréz na tom zláme.Protože jsem laik. U vzoru se např. dočtu, že to je poháněno trapézáky a elektronikou z ebay z číny a že to funguje, a o tři stránky dál se dočtu, že trapézéky a čínská elektronika je k ničemu, že na nich cncéčko nemůže fungovat. A tak nevím, kdo má pravdu a kdo lže, zda věřit tomu, nebo tomu....
Elektrikář, mechaniku dělám jen z donucení a jako hobby.
tak pokud budeš hledat důvod proč něco nejde tak vždycky nějakej najdeš.. lidí co nakoupili motory a pak je vyhodili těch už tady bylo dost.. až budeš mít nějakou konstrukci nebo alespoň návrh tak ti někdo poradí konkrétněji.. ale nezlob se na mě ale když se někdo hloupě zeptá jaký motor je potřeba na obrábění dřeva, jakou mám stavět frézku tak každá odpověď je svým způsbem správně a tobě uplně k ničemu.. samozřejmě můžeš počítat, ale z čeho chceš vycházet když o vlastní konstrukci jsi nenapsal vůbec nic..je to jednoduché buď mám představu, udělám návrh a můžu si spočítat klidně uplně všechno, dnešní softwary ti udělaj takové simulace o kterejch se dřívějším konstruktérům ani nesnilo.. a nebo prostě nějak začnu a k něčemu co bude fungovat nějak dojdu.. já radím začni mechanikou, dej návrh jak to má bejt velké, jaké od toho čekáš výsledky a potom se dá vybrat nějaká velikostní kategorie abys mohl dovrtat ty tvé díry, a když budeš ten návrh navrhovat inteligentně tak to uděláš tak abys mohl bez velkých zásahů přejít na uplně jiné motory, jen třeba změnou dílu, který bude držet motor a zabezpečí napnutí řemenu třeba.. takhle obecně ti nikdo neporadí..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
*********RaS píše:tak pokud budeš hledat důvod proč něco nejde tak vždycky nějakej najdeš.. lidí co nakoupili motory a pak je vyhodili těch už tady bylo dost.. až budeš mít nějakou konstrukci nebo alespoň návrh tak ti někdo poradí konkrétněji.. ale nezlob se na mě ale když se někdo hloupě zeptá jaký motor je potřeba na obrábění dřeva, jakou mám stavět frézku tak každá odpověď je svým způsbem správně a tobě uplně k ničemu.. samozřejmě můžeš počítat, ale z čeho chceš vycházet když o vlastní konstrukci jsi nenapsal vůbec nic..je to jednoduché buď mám představu, udělám návrh a můžu si spočítat klidně uplně všechno, dnešní softwary ti udělaj takové simulace o kterejch se dřívějším konstruktérům ani nesnilo.. a nebo prostě nějak začnu a k něčemu co bude fungovat nějak dojdu.. já radím začni mechanikou, dej návrh jak to má bejt velké, jaké od toho čekáš výsledky a potom se dá vybrat nějaká velikostní kategorie abys mohl dovrtat ty tvé díry, a když budeš ten návrh navrhovat inteligentně tak to uděláš tak abys mohl bez velkých zásahů přejít na uplně jiné motory, jen třeba změnou dílu, který bude držet motor a zabezpečí napnutí řemenu třeba.. takhle obecně ti nikdo neporadí..
Já tu mou představu popsal hned v prvním příspěvku při zakládání tohoto vlákna

Konstrukce portálová pevná s pojezdovým stolem.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
tak jsi mozna vyhodil 7000
a to ne tim ze nekupujes v gravosu ale spis tim ze mas vybrane nejakej hardware bez hlubsi znalosti problemu s kombinaci jednotlivych komponent
cim to hodlas ridit?
pc jsi zapomel zapocitat
tyhle levny sestavy se ridi bezne machem nebo linuxcnc
mach je extra vybiravej na pocitacovy hardware
u linuxcnc je to lepsi ale taky musis hledat
takze jestli ti doma zbyva volny komp tak to taky nemusi bejt ten s kterym to bude chodit
a dopredu ti to nedokaze nikdo rict
ja jsem ti napriklad doporucoval ten gravos protoze ten tyto problemy vubec nema a dokaze fungovat na 15 let stary splupce
3f motory jsou taky dobra volba kvuli minimalni nachylnosti k rezonancim o cemz se velmi malo mluvi ale dvoufazy je maji
takze nekde v rozsahu 0-500ot/min mas misto s propadem momentu az k 10% tj. z dvounewtonmetroveho motoru je 0.2Nm motor a ten jistojiste trapez nebo zavitovou tyc neutahne
ale mozna v tve kombinaci zdroj driver motor mechanika ta rezonance bude nekde vejs a tudiz ti to v lepsim pripade bude jezdit jenom pomalu
jo a softwarovej ridici system tomu samozrejme neprida
3f motor to nema a navic dokaze treba 2000ot bez zhorseni krouticiho momentu takze to je jistota
kdyz si pak mas vybrat jestli dvoufazy nebo trifazy tak kvuli penezum vyberes dvoufaz
u systemu asi mach3 protoze je relativne jednoduchej a licenci patrne stahnes nekde zadarmo (takze ukradnes)
stouby trapezove
a takhle to pujde dal
takze v 9 pripadu z 10ti budes neco riskovat a ve finale se dostanes na pravdepodobnost ze to muze chodit treba pod 10%
tedy to bude ztracet kroky atd... a zacnes postupne vylucovat chybujici veci a vyhazovat komponenty a tudiz i tech 7000,-
nakonec stejne skoncis u neceho co jsme ti tu radili ale bude to delsi a drazsi cesta
to co ti tu lidi postupne radili byli povetsinou rady takove aby jsi pak neprisel a nenadaval co jsme ti to doporuculi za blbosti
a ze to stoji vic nez je nejnizsi mozne minimum nalezitelne na internetu
to je na snade kdyz to ma alespon trosku solidne fungovat (viz ten obrazek s tim separatem)
zkus si vzpomenout co se stalo naposledy kdyz sis nekde koupil uplne to nelevnejsi z vyberu v regalu
zkombinuj treba 3f motory z cncshopu (jsou tusim levnejsi nez gravosi s gve84 a armote, napajeni zdrojem s co nejvyssim napetim co snesou drivery, oddelovaci deska neni treba, drivery jsou oddelene na vstupech)
a to ne tim ze nekupujes v gravosu ale spis tim ze mas vybrane nejakej hardware bez hlubsi znalosti problemu s kombinaci jednotlivych komponent
cim to hodlas ridit?
pc jsi zapomel zapocitat
takze jestli ti doma zbyva volny komp tak to taky nemusi bejt ten s kterym to bude chodit
ja jsem ti napriklad doporucoval ten gravos protoze ten tyto problemy vubec nema a dokaze fungovat na 15 let stary splupce
3f motory jsou taky dobra volba kvuli minimalni nachylnosti k rezonancim o cemz se velmi malo mluvi ale dvoufazy je maji
takze nekde v rozsahu 0-500ot/min mas misto s propadem momentu az k 10% tj. z dvounewtonmetroveho motoru je 0.2Nm motor a ten jistojiste trapez nebo zavitovou tyc neutahne
ale mozna v tve kombinaci zdroj driver motor mechanika ta rezonance bude nekde vejs a tudiz ti to v lepsim pripade bude jezdit jenom pomalu
3f motor to nema a navic dokaze treba 2000ot bez zhorseni krouticiho momentu takze to je jistota
kdyz si pak mas vybrat jestli dvoufazy nebo trifazy tak kvuli penezum vyberes dvoufaz
u systemu asi mach3 protoze je relativne jednoduchej a licenci patrne stahnes nekde zadarmo (takze ukradnes)
stouby trapezove
a takhle to pujde dal
takze v 9 pripadu z 10ti budes neco riskovat a ve finale se dostanes na pravdepodobnost ze to muze chodit treba pod 10%
tedy to bude ztracet kroky atd... a zacnes postupne vylucovat chybujici veci a vyhazovat komponenty a tudiz i tech 7000,-
nakonec stejne skoncis u neceho co jsme ti tu radili ale bude to delsi a drazsi cesta
to co ti tu lidi postupne radili byli povetsinou rady takove aby jsi pak neprisel a nenadaval co jsme ti to doporuculi za blbosti
to je na snade kdyz to ma alespon trosku solidne fungovat (viz ten obrazek s tim separatem)
zkus si vzpomenout co se stalo naposledy kdyz sis nekde koupil uplne to nelevnejsi z vyberu v regalu
zkombinuj treba 3f motory z cncshopu (jsou tusim levnejsi nez gravosi s gve84 a armote, napajeni zdrojem s co nejvyssim napetim co snesou drivery, oddelovaci deska neni treba, drivery jsou oddelene na vstupech)
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Kéž to bylo tak jednoduchéPokec píše:Myslel jsem, že to je stejné jako dřív, že si podle nějakých tabulek, nebo výpočtem, (který neznám), vypočtu vhodný motor na pohon šroubu, a podle toho vyvrtám do konstrukce otvory pro uchycení a nakonec koupím vybraný motor a ten tam přišroubuji na hotovou konstrukci. Netušil jsem, že se motorky pro stroj vybírají tímto pokusným systémem. No je nová doba, asi jsem něco zaspal.Elektroniku prozatím neřeším, jen ty motorky, jsou součástí konstrukce a je nutno s nimi předem počítač při vrtání děr k jejich přichycení.

Aleš Procháska
Argumenty a doporučení jsem Ti včera dost podrobně rozepsal v SZ a nabídl i pomoc, škoda že neumíš číst SZPokec píše: ..............
když dochází argumenty, nastupuje urážení nebo ironie
![]()
3 motorky SX23-1414 (1,4 Nm) á 349 = 1047
3 drivery M542 á 1600 = 4800
oddělovací deska CNC-IO-Board V24 = 700
propojovací kabel DB25-DB25, 3m = 75
Zdroj = 1100
Celkem 7722, 2278 mně zbývá na nějaké věci, které jsou ještě potřeba, ale o kterých zatím nevím
Ceny v českých obchodech, předpokládám, že něco se třeba povede sehnat levněji.

K Tvému rozpočtu ... kde máš vřeteno, řídící systém, PC, vedení, posuvové šrouby, matice, ložiska, řídící soft, atd???
***********Engineer píše:Argumenty a doporučení jsem Ti včera dost podrobně rozepsal v SZ a nabídl i pomoc, škoda že neumíš číst SZPokec píše: ..............
![]()
Zdroj = 1100
Celkem 7722, 2278 mně zbývá na nějaké věci, které jsou ještě potřeba, ale o kterých zatím nevím
Ceny v českých obchodech, předpokládám, že něco se třeba povede sehnat levněji., nebo aspoň napsat, dík nemám zájem jdi do p.....
K Tvému rozpočtu ... kde máš vřeteno, řídící systém, PC, vedení, posuvové šrouby, matice, ložiska, řídící soft, atd???
Jejda, moc se omlouvám, vůbec jsem si nevšiml, že tady nějaké soukromé zprávy jsou, nebo že bych nějakou dostal

jen podotknu že rozpočet 10K byl jen na elektroniku , a tam se vešelEngineer píše:Argumenty a doporučení jsem Ti včera dost podrobně rozepsal v SZ a nabídl i pomoc, škoda že neumíš číst SZPokec píše: ..............
![]()
Zdroj = 1100
Ceny v českých obchodech, předpokládám, že něco se třeba povede sehnat levněji., nebo aspoň napsat, dík nemám zájem jdi do p.....
ale když by vzal :
GVE66 4 osy, HW interpolace 50k pps, 4x 2f driver max 32V, 2,1A 6.500,-
+ armote 1900,-
+ motory třeba microcon : SX23-1414 (1,4 Nm) NEMA23, délka 54 mm 349,- Kč
tak na tom nebude finančně o moc hůř a má to i s řídícím sw a na úplně jiné úrovni
************robokop píše:tak jsi mozna vyhodil 7000
cim to hodlas ridit?
pc jsi zapomel zapocitat
stouby trapezove
a takhle to pujde dal
Trošku jsi mě zviklal

Jinak k těm mým nákupům levného zboží (co se týká dílny). Já si opravdu nemohu stěžovat. Nakupuji většinou to nejlevnější a nestalo se mně, že by to nefungovalo, nebo se to pokazilo. Tedy až na nějaké prkotiny, většinou vypínače, ale to řeším tím, že je přemostím a vypínač dám na přívodní šňůru. Teď nemluvím o šroubovácích, klíčích apod, ale o strojcích (bruska, přímočará pila, el.hoblík, vrtačka, apod.)Jen jednou jsem dostal k vánocům nějakou sadu čínských dlát, a ty jsem dal klukovi na hraní, protože nebyly k ničemu.
************packa píše:jen podotknu že rozpočet 10K byl jen na elektroniku , a tam se vešelEngineer píše:Argumenty a doporučení jsem Ti včera dost podrobně rozepsal v SZ a nabídl i pomoc, škoda že neumíš číst SZPokec píše: ..............
![]()
Zdroj = 1100
ale když by vzal :
GVE66 4 osy, HW interpolace 50k pps, 4x 2f driver max 32V, 2,1A 6.500,-
+ armote 1900,-
+ motory třeba microcon : SX23-1414 (1,4 Nm) NEMA23, délka 54 mm 349,- Kč
tak na tom nebude finančně o moc hůř a má to i s řídícím sw a na úplně jiné úrovni
Díky moc za tip, pokud myslíš, že by to bylo v tomto složení lepší, a pokud to odsouhlasí i "odborná veřejnost"

Uffff ........ To co Ti radí kolega Procházka jsme Ti napsali na začátku týhle story myslím několikrát ..... 
Odborná veřejnost, pokud jde o mne doporučuje a schvaluje!

Odborná veřejnost, pokud jde o mne doporučuje a schvaluje!

jasně dá se to sehnal levněji , ale vždy budeš odkázán na paralelní port a sním spojené problémy , i ten mach pokud jej chceš mít legální něco stojí a nikdo ti nezaručí že bude fungovat spolehlivě , prostě k němu pak budeš hledat počítač se kterým si sedne , to taky něco stojí , takhle máš jistotu že ti to bude šlapat a s podstatně lepšími prametry posuvu a navíc páni od gravosu poradí pomůžou , upraví , dopíšou takže fakt perfektní podpora .
jinak ano 1,5 Nm není m moc , daly by se vybrat i jiné motory které s GVE deskou pojedou , ale pokud to chce na tak malý stroj jak psal tak si myslím že to stačí
jinak ano 1,5 Nm není m moc , daly by se vybrat i jiné motory které s GVE deskou pojedou , ale pokud to chce na tak malý stroj jak psal tak si myslím že to stačí