začátek nové mašiny

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
dyntyd
Kontaktovat uživatele:

5. 1. 2014, 4:49

Tak přikladam skoro dokreslený stroj ještě dodělat motory a udělat díry na sešroubování celého stroje.
Přílohy
CNC2013.JPG
CNC20131.JPG
CNC20132.JPG
CNC20134.JPG
CNC20133.JPG
CNC2013.PDF
(16.11 MiB) Staženo 335 x
dyntyd
Kontaktovat uživatele:

6. 1. 2014, 5:06

Bez reakcí ?
co si myslíte o celé ose Y a tom umístění motoru ? nechali by jste jej takto ?
RaS

6. 1. 2014, 6:59

já třeba nechápu proč každej vymejšlí uložení lineárů co možná nejkomplikovaněji...když se podíváš s jakou přesností mají být uložený lineáry a necháš tohle někoho vyrobit tak tě s tím většina soudnejch obráběčů vyhodí..
co se týká motoru , tak pokud to do toho motoru nenarazí (je tam mezera taková aby to stihlo zastavit i na koncáku když všechno kolem selže) tak je asi uplně jedno kam se ten motor nacpe..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
dyntyd
Kontaktovat uživatele:

6. 1. 2014, 7:47

No cele si to budu dělat v praci ... takže by mě snad nikdo vyhodit neměl .... jak bys je uchytil v tomto případě ty ?
RaS

6. 1. 2014, 9:38

já bych vyšel z ověřených komerčních řešení.. které jsou ve většině případů jednodušeji a tedy přesněji vyrobitelné.. prostě bych se vyvaroval tomu že jeden lineár je zepředu a druhej zezadu a musím to obrábět složitě nadvakrát, potom nemám možnosti to rozumně ustavit, představ si že by ten portál byl teoreticky nekonečně tuhej ten lineár má rozdíl mezi středním přepětím a těžkým předpětím rozdíl několika mikronů takže v takové toleranci teoreticky bys musel mít přesnost rozměru šířky toho co jezdí mezi lineáry aby ten lineár běžel tak jak má.. a to je prostě neudělatelný..ve finále je to tak že se trefíš na nějaké stovky možná když to bude hodně dobrý a ta konstrukce se tomu podrobí.. kdž to budeš mít obrobený z jedné strany lineár zafixovaný pevně k broušené drážce máš to jednoduché, v podstatě blbovzdorné, lineár dotáhneš a zapřeš o nějakou plochu a kopíruje přesnost základu.. a vozíky se přišroubujou jeden pevně a druhej letmo.. a "jakákoliv" normální výrobní tolerance se v takové konstrukci ztratí a nemá na to vliv.. to jen tady se vymejšlej takové šílené konstrukce, kde prostě vše závisí na všem a není tam prostor pro tolerance,resp ono se to nějak hejbat bude..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
dyntyd
Kontaktovat uživatele:

6. 1. 2014, 5:23

Takže bys minimalně osu X a Y předělal
RaS

6. 1. 2014, 5:58

proč jsi vynechal Z? :D
mimochodem co se s tím bude obrábět?
nezlob se na mě já nechci vyznít jako kritik, ačkoliv tady kritizuju každou druhou podobnou mašinku, ale zkoušel jsi něco takového někdy udělat? ten most se bude kroutit jak kráva a ani to nemusím prohánět žádnou simulací.. když ti tam bude jezdit obdélníkovej portál obdobné velikosti s pár žebrama tak to bude výrobně asi jednodušší,několikanásobně tužší.. atd
dyntyd
Kontaktovat uživatele:

6. 1. 2014, 6:43

ne ne v pohodě jsem rad za kritiku člověk se ledasco přiučí.
no proč ne normální portál ? menší setrvačné hmoty ? menší páky kde v ose Z to je stejné ?
no udělal bych úpravu v ose x a y kde v ose x přendat vedeni a v ose Y to trochu předělat ... použit take hlinikové profily ...
jinak použití je dřevo lamináty a tak měkké věci občas max hlinik ....
RaS

6. 1. 2014, 9:21

upřímně setrvačné hmoty ti můžou bejt skoro ukradnuté největší vliv budou mít šrouby a vlastní motory.. to jestli tam budeš tahat 100kg nebo 130kg je "uplně" jedno.. a i kdyby to nějakej vliv mělo tak to upravíš dynamikou stroje/lepším pohonem atd a dá se s tím něco dělat.. pokud postavíš kroutící se mrchu tak to už nijak nevykompenzuješ..
origosch

7. 1. 2014, 12:12

to jen tady se vymejšlej takové šílené konstrukce, kde prostě vše závisí na všem a není tam prostor pro tolerance,resp ono se to nějak hejbat bude
Předsevzal jsem si, že se takových diskusí nebudu zúčastňovat, ale nedá mi to.
Myšlenka postavit si CNC mašinu, když nemám na to, abych si ji koupil hotovou se honí v hlavách spousta lidí. Hlavně těch, co nikdy na nějakém obráběcím stroji nedělali a o konstrukci nemají ani šajnu. Na webu je spousta návodů, kde je problematika kostrukce silně zjednodušena a videa na Yotubu předvádějí, jak to pěkně chodí.
Důležité je rozhodnout, k čemu to má sloužit. Když čtu, že to má frézovat hlavně překližku, polystyren a občas dural, tak mi to připadá, jako když jdu kupovat auto s tím, že chci jezdit levně do práce, manželka na nákupy a občas s tím vyhrát Velkou cenu. U každého obráběcího stroje je důležitá tuhost a nároku na ni stoupají " se čtvercem houževnatosti opracovávaného materiálu". Když vidím ty konstrukce na webu, tak mi to připadá, že jeden opisoval od druhého, a všichni se předhánějí kdo tu Z osu víc vypíčí od té X ové. Udělat to v amatérslých podmínkách bez vůlí a aby to lehce jezdilo je velice obtížné a vůle se tou velkou pákou násobí. Ve výsledku to bude drnčet, jakmile to trochu víc zabere do materiálu. Potom nezbyde, než to jenom "lochtat", aby to nedrnčelo, počet projetí se několikrát znásobí a vedení+ šrouby se rychle vyběhají, protože ty levné komponenty moc nevydrží. Potom bude třeba se smířit se s tím, že ta investice prostě nedopadla dobře. A to vůbec nemluvím o dosažené přesnosti.
Každému začátečníkovi bych doporučil:
1. Prohlédnout si několik profesionálních strojů, a zamyslet se nad jejich kostrukcí a odtud si vzít inspiraci, pokud chtějí něco navrhnout.
2. Pokud možno nepoužívat slabé materiály jako úhelníky a tenkostěnné jackly a plocháče a místo toho třeba svařit dva U profily k sobě.
3. Vodící tyče umístit co nejdále od sebe, ve vztahu k vřetenu, aby se vůle pákou nenásobila.
4. Rámové konstrukce vždy vyztužit (zavětrovat).
5. Nedělat mašinu větší, než je nutné. Profesionální stroj s rozjezdem 1000 mm má hmotnost několik tun.
Asi tolik ve stručnosti k mechanické části.
K části elektrické:
Předpokládám, že budou použity krokové motory a tady je nutno zajistit, aby nedocházelo ke ztrátě kroků, protože to potom skončí jinde, než to začalo. Ten krokáč by měl mít nějakou reservu a to se obtížně předem určuje. Silnější motor je ale dražší, potřebuje dražší driver a výkonější zdroj. Doporučuji přečíst si na foru zkušenosti úspěšných konstruktérů a nechat si poradit. Vyvarovat se modrých a červených desek. Jejich parametry se zdají být v dobrém poměru cena / výkon, ale jsou to vyhozené peníze.
Já jsem také neodolal a malou mašinku jsem si pro radost postavil. Protože mám možnost soustružit, frézovat, svařovat, žíhat, kalit a brousit, tak je celá ze železa a taky do železa umí frézovat.
Přílohy
Ocel 11373 14 x 5 za studena tažená
Ocel 11373 14 x 5 za studena tažená
[URL=https://matchnow.life]Super casual Dating[/URL]
dyntyd
Kontaktovat uživatele:

7. 1. 2014, 7:31

zde se také nebavíme o profi strojích na obrábění oceli a podobně s úběrem třísky, toto je stroj na obráběni uměleho dřeva a občas hliníku, ještě to předělám abych to měl jednoduší na výrobu.
Thomeeque

7. 1. 2014, 7:42

origosch píše:Já jsem také neodolal a malou mašinku jsem si pro radost postavil. Protože mám možnost soustružit, frézovat, svařovat, žíhat, kalit a brousit, tak je celá ze železa a taky do železa umí frézovat.
A kde si jí můžem prohlídnout, abysme se neinspirovali jen těma vypíčenejma zetkama..?
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
el_fuego333

7. 1. 2014, 9:17

Povedzme si narovinu. Vacsina z tych ludi zije z ruky do huby. Co praci zarobia, to do dalsej vyplaty spotrebuju. Mesiac co mesiac, rok co rok. Mladsi sa dochodku nedoziju, mnohi nemaju sancu si zaobstarat vlastne byvanie, a ked, tak len za cenu zadlzenia sa na cely zivot...
Taketo low-cost stroje su pre tychto ludi moznou cestou, jak sa z tych sraciek dostat. Taktiez sa pri ich vytvarani mnohemu naucia. Vedomosti su jedina vec, ktoru Ti stat nemoze vziat. A to je dolezite.
Poloboh vetra a mora, hrdina mužov.. radikalny ultra heterosexual
Martinhora

7. 1. 2014, 9:23

Původně jsem nechtěl nic psát, ale teď mi to nedá. Já osobně bych se nenechal odradit kritikou. Je tady pár lidí, kteří jsou prostě profíci v oboru (myšleno v dobrém) a snaží se vždy nasměrovat tak, jak se to dělá v profi oblasti. Tím myslím konkrétně Ras. A takovým lidem by se mělo poděkovat, že na toto fórum vůbec chodí a snaží se poradit. Ale na druhou stranu třeba já mám neustále nutkání zkusit udělat něco jinak - po svém - ikdyž je to špatně. Teď narážím na to Zko - které je pravděpodobně převzaté ode mě. Prostě jsem to tenkrát udělal jinak (asi špatně), ale eliminoval jsem s tím vyložení vřetene na nulu. A musím říct, že i několika letech provozu a natočených cca 2000 hodin to funguje bez jediné závady. A dnes bych to jinak nedělal.

A ještě k tomuto stroji. Na první pohled co praští do očí, je osa Y, kde se mi při její délce zdá příliš slabá - chtělo by tam přidat pořádnej kus materiálu. Lineáry na ose X bych dal z důvodu jednoduchosti nahoru. Stejně tak by chtěly nahoru i na ose Y, ale tam by se muselo vymyslet upevnění vozíků na Z. Ale je to taky lehce řešitelný.

Předpokládam, že většina strojního času bude při této velikosti stroje zaměřena na výrobu kopyt z XPS nebo umělého dřeva. A ruku na srdce na obrábění tohoto není zapotřebí nějaká brutální tuhost. Vidím to sám na svém strojku. Umělé dřevo jedu dost často a 12kou frézou do hloubky 5mm při F2500 není žádný problém. Ta tuhost se projeví až na tom duralu.

Jak už jsem řekl nebál bych se toho, na radu Ras(e) bych zjednodušil uložení lineárů, zesílil Y a hurá do toho.
dyntyd
Kontaktovat uživatele:

7. 1. 2014, 9:39

Ano ano tak to dopadne na osu Y použiji také profil 80x80 a jak říkáš dám vedeni nahoru a bude uvidíme co vznikne už moc času nemam tak si musím máknout :-) jinak pohony 600w a 800w serva a teknomotor 1.6kw jinak Zetko dle tveho návrhu :-)
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“