Ja som sice nikdy ziadne lineary neosadil, ale v poslednej dobe som tuto problematiku dost studoval.
Podla toho, co viem, kazda kolajnica, aj ta najdrahsia, je ohnuta vplyvom skladovania a pocita sa s tym.
Pri osadenim musi byt dostatocna priamost kolajnice aby nevzniklo znicujuce namahanie loziska vplyvom uhnutia.
Taktiez je potrebne osadit kolajnicu na co najrovinnejsiu plochu kvoli co najvacsej kontaktnej ploche kvoli odvadzaniu vibracii. Ked je kontaktna plocha mala a vibracie sa neodvadzaju, zivotnost loziska ide do prdele.
Moja spekulacia + co som zacul kdesi:
Kontaktna plocha vsak nie je dokonala ani pri predpisanych toleranciach z pohladu odvadzania vibracii. hoci su obe plochy (kolajnica aj montazna plocha) dostatocne rovinne, sucet ploch stykovych bodov je maly v porovnani s celkovou montaznou plochou. Preto niektori odporucaju pouzitie, diamantoveho alebo karbidkremikoveho jemneho prasku pod kolajnicu, ktoreho krystaly sa zahryznu do oboch ploch a prenasaju vibracie. Rychlost prenosu zvuku v tychto matrosoch je takmer trojnasobna v porovnani s ocelou. Podla toho, aka je drsnost povrchu sa voli zrnitost prasku. Neviem, ako ten prasok nanasaju. tipujem, ze vibracne.
Na tu drsnost povrchu by som sa este chcel majstrov opytat

asi je hovadina mat montaznu plochu vylestenu do zrkadlovita (radsej nech ma skrabance, ale v tolerancii), ci ?
Poloboh vetra a mora, hrdina mužov.. radikalny ultra heterosexual