Jaké frézy pořídit?
Sorry ale větší hovadinu jsi mu nemohl poradit.filla píše:u vetsich frez se nemusis drzet MK3 kuzele, muzes pouzit i MK2 + redukci, nejednoduseji uriznutim unasece na vrtaci redukci

Nechceš se zamyslet jak z toho vřeteníku tu zataženou "řízlou" redukci bude dostávat ven???
Nemluvě o tom, že nástroje MK3 jsou stále ještě poměrně běžnej sortiment, ale MK2 zdaleka nikoliv.
Obzvláště u kapku větších fréz bych to do MK2 v životě nerval.
Než se někdo objeví s podobně chytrejma nápadama, tak jen dodám, že jsem tento typ frézky měl cca 20 let, takže ji mám opravdu hodně osahanou.

Rovněž pro ni nedoporučuju jakýkoliv upínače na ER kleštiny, či starý narex upínače. Na zetku je po osazení svěráku tak málo místa, že cokoliv co sníží prostor pod hlavou je špatně. Měl jsem k tomu stroji ledasjaký upínače, ale bezkonkurenčně nejlíp šly využít ty přímý kleštiny. Pak samozřejmě nějaký nástrčkový trny a frézy s MK3.
TK nástroje kvůli problémům se seřízením lišt (Testone správně poznamenal že hrozí povolování a vibrace) ve vedení nebylo dobrý používat .... štípaly se. Hodně ale bude záležet na tom v jakým stavu ten stroj je. Já ji měl původně novou a nebyl to bůhvíjaký zázrak, prostě frézka do zámečnictví.

Frézovací redukce má plošky pro klíč, když mi zůstane ve vřeteni, tak za ní škubnu klíčem a povolí, když nepovolí tak zaaretuju vřeteno předlohou a zase za ní vezmu klíčem.testone píše:vyklepnout ji kusem nějaký kulatiny na konci trochu ohnutý do strany.....fidel47 píše: přemýšlím nad tím: když použiju tu redukci, a pak budu chtít nástroj vyndat z vřetene jak na to? Normálně bych povolil šroub M12 co vtahuje kužel do dutiny, klepl na něj a nástroj "vypadne" jesti jsem správně pochopil tu redukci-tak ta by třeba vypadnout nemusela, jen bych vyklepl ten kužel MK 2 a co s tou redukcí ve vřeteni?
klidne ti to vyndani predvedu, mam nekde doma k tomuto ucelu mezisroubyEngineer píše:Sorry ale větší hovadinu jsi mu nemohl poradit.filla píše:u vetsich frez se nemusis drzet MK3 kuzele, muzes pouzit i MK2 + redukci, nejednoduseji uriznutim unasece na vrtaci redukci![]()
Nechceš se zamyslet jak z toho vřeteníku tu zataženou "řízlou" redukci bude dostávat ven???
Nemluvě o tom, že nástroje MK3 jsou stále ještě poměrně běžnej sortiment, ale MK2 zdaleka nikoliv.
Obzvláště u kapku větších fréz bych to do MK2 v životě nerval.
Než se někdo objeví s podobně chytrejma nápadama, tak jen dodám, že jsem tento typ frézky měl cca 20 let, takže ji mám opravdu hodně osahanou.![]()
Rovněž pro ni nedoporučuju jakýkoliv upínače na ER kleštiny, či starý narex upínače. Na zetku je po osazení svěráku tak málo místa, že cokoliv co sníží prostor pod hlavou je špatně. Měl jsem k tomu stroji ledasjaký upínače, ale bezkonkurenčně nejlíp šly využít ty přímý kleštiny. Pak samozřejmě nějaký nástrčkový trny a frézy s MK3.
TK nástroje kvůli problémům se seřízením lišt (Testone správně poznamenal že hrozí povolování a vibrace) ve vedení nebylo dobrý používat .... štípaly se. Hodně ale bude záležet na tom v jakým stavu ten stroj je. Já ji měl původně novou a nebyl to bůhvíjaký zázrak, prostě frézka do zámečnictví.
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
jsou frézařské redukce a ty mají nahoře ( na úzkém konci ) vysoustruženou válcovou díru s příčnou drážkou, do té se dá šroubová redukce, která má na jedné straně šroub do frézy - pro Morse 2 asi 10 mm a ve válci vnitřní závit pro utahovací šroub, na tom válci jsou dva výstupky, které pasují do drážky v redukci, takže se válec při utahování neprotáčí a po povolení a poklepu na utahovací šroub, výstupky vyrazí frézu i s futrem z vřetene
ovšem takovouhle věc jsem držel v ruce naposled tak zhruba před 20ceti lety, nyní dělám většinou s válcovými frézami a upínám je do veldonů. Mám ničím nepodložený dojem, že jsou i levnější.
Jaké nástroje pořídit - je to malá frézka, a asi moc nesnese. Koupil bych si pár přímých kleštin, spíše asi těch větších od průměru 10 mm, na malé frézičky si můžeš vysoustružit váleček s dírou a červíčkem napříč pro utažení frézy a tenhle bazmek upnout do kleštiny, třeba 16 nebo 20 mm, teda somozřejmě pokud dokážeš dodržet néjakou sostřednost díry s povrchem.
Frézy válcové čelní, nejlépe zavrtávací - to kvůli univerzálnosti použití. Průměry to záleží na tom co chceš vyrábět. Osmička fréza už vydrží celkem dost, takže jich nemusí být plná bedna. Na naučení stačí HSS. Slabších fréz raději po více kusech, čím menší rozměr tím víc kousků.
Tvrdokovové frézy jsou celkem drahé, na vyzkoušení tak dvě až třeba pět, pokud s nima budeš jen dokončovat tj, brát tak do 0.5 mm - vydrží ti hodně dlouho, budou dělat pěkný povrch a pokud ta frézka není vymlácená vrána - tak i držet míry.
ovšem takovouhle věc jsem držel v ruce naposled tak zhruba před 20ceti lety, nyní dělám většinou s válcovými frézami a upínám je do veldonů. Mám ničím nepodložený dojem, že jsou i levnější.
Jaké nástroje pořídit - je to malá frézka, a asi moc nesnese. Koupil bych si pár přímých kleštin, spíše asi těch větších od průměru 10 mm, na malé frézičky si můžeš vysoustružit váleček s dírou a červíčkem napříč pro utažení frézy a tenhle bazmek upnout do kleštiny, třeba 16 nebo 20 mm, teda somozřejmě pokud dokážeš dodržet néjakou sostřednost díry s povrchem.
Frézy válcové čelní, nejlépe zavrtávací - to kvůli univerzálnosti použití. Průměry to záleží na tom co chceš vyrábět. Osmička fréza už vydrží celkem dost, takže jich nemusí být plná bedna. Na naučení stačí HSS. Slabších fréz raději po více kusech, čím menší rozměr tím víc kousků.
Tvrdokovové frézy jsou celkem drahé, na vyzkoušení tak dvě až třeba pět, pokud s nima budeš jen dokončovat tj, brát tak do 0.5 mm - vydrží ti hodně dlouho, budou dělat pěkný povrch a pokud ta frézka není vymlácená vrána - tak i držet míry.
Díky, to je dobrý nápad s tím válečkem na malé frézy do velké kleštiny-to výhledově určitě zkusím!vruboun píše:jsou frézařské redukce a ty mají nahoře ( na úzkém konci ) vysoustruženou válcovou díru s příčnou drážkou, do té se dá šroubová redukce, která má na jedné straně šroub do frézy - pro Morse 2 asi 10 mm a ve válci vnitřní závit pro utahovací šroub, na tom válci jsou dva výstupky, které pasují do drážky v redukci, takže se válec při utahování neprotáčí a po povolení a poklepu na utahovací šroub, výstupky vyrazí frézu i s futrem z vřetene
jako nouzovka to jde, bacha bude to šmajdat a to není dobřefidel47 píše: Díky, to je dobrý nápad s tím válečkem na malé frézy do velké kleštiny-to výhledově určitě zkusím!
neboj se karbidovce dát 100m/min, (to ani na menší pr. nedáš, pro pr. 6 mm to odpovídá cca 5500 1/min) budou z toho lítat modrý špony, to je v pořádku
zkus si sehnat karbidový "hrubovací", to jsou s tím "závitem" na povrchu, nechává to sice hrubší povrch, ale železo to řeže jek máslo
jen ty svinský ostrý háčkovatý špony

Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
no vidis to jsem si nevsimnul
ale pripomina mi to jednu drevarskou masinu hlavne vretenem
a taky tema klickama a umistenim toho Ztoveho kolecka
a i kdyby tak to neznamena ze to nebude chroupat zelezo
je to od pohledu mockrat tuzsi jak treba BF20 u ktere se pise ze na zelezo je
ale pripomina mi to jednu drevarskou masinu hlavne vretenem
a taky tema klickama a umistenim toho Ztoveho kolecka
a i kdyby tak to neznamena ze to nebude chroupat zelezo
je to od pohledu mockrat tuzsi jak treba BF20 u ktere se pise ze na zelezo je
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
já ji mám taky
tuhý je to dost, je to stará poctivá litina, výroba PLR, sériově ve stojanu chlazení, je to pěkně udělaný
má to 4 nevýhody
strašně malý bubínky s noniusama a tím hrubý dělení
"rychloupínací" (a taky rychlopovolovací) lišta vedení na Y a Z
jen 6 rychlostí, z toho 2 nahoře pákou, zbytek dole ve stojanu třístupňová řemenice, blbě se k ní může
tím volantem na Z je dost nepohodlné posunovat Z o větší kus
celkově jako malá kutilská dost dobrý
tuhý je to dost, je to stará poctivá litina, výroba PLR, sériově ve stojanu chlazení, je to pěkně udělaný
má to 4 nevýhody
strašně malý bubínky s noniusama a tím hrubý dělení
"rychloupínací" (a taky rychlopovolovací) lišta vedení na Y a Z
jen 6 rychlostí, z toho 2 nahoře pákou, zbytek dole ve stojanu třístupňová řemenice, blbě se k ní může
tím volantem na Z je dost nepohodlné posunovat Z o větší kus
celkově jako malá kutilská dost dobrý
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
jen pro zajímavost sem dám fotku toho chlazení co je ve stojanu-
, jak píše Testone-jako malá kutilská frézka dobrý...tak k tomu hodám přistupovat, na velký hovado se strojníma posuvama nemám místo ani využití, na malou nástrojářskou nemám peníze , a na čínskou odvahu. V podstatě nemám využití ani pro tuhle, ale pánové, ta chuť něco frézovat-ta tam je! Ohledně těch rychlostí-mám doma za skříní frekvenční měnič který by tam mohl přijít-uvidím až něco ofrézuju-co a jak...já bych šel cestou koupit komplet sadu přímých kleštin (a vrtačkové sklíčidlo) .... jakékoliv redukce nesou problémy. (dle své zkušenosti - co jsem nakloupil blbosí než přišel na to, že přímá kleština je cenově optimální) A velké nástroje nad rozsah kleštiny přímo s kuželem, ale ty až dle potřeby.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Ano, k tomu se budu přiklánět, přímé kleštiny a stopkové frézy z HSS, pár fréz přímo s kuželem Mk3, nějaké pilové kotouče, nějaké frézy to těch horizontálních trnů (či jak se to nazývá)...chci vyzkoušet a trošku si osvojit každou práci co ta frézka umí, dokonce mám i náznak že by výhledově mohla být i obrážecí hlava.chb píše:já bych šel cestou koupit komplet sadu přímých kleštin (a vrtačkové sklíčidlo) .... jakékoliv redukce nesou problémy. (dle své zkušenosti - co jsem nakloupil blbosí než přišel na to, že přímá kleština je cenově optimální) A velké nástroje nad rozsah kleštiny přímo s kuželem, ale ty až dle potřeby.
stopkový z HSS nekupuj, to už je dneska historie, karbidový monolity v těch nejběžnějších rozměrech (6,8,10) nejsou o moc dražší a vydržej nesrovnatelně víc
nedávno jsem na nějaký burze narazil na človíčka, kterej těch stopkovejch monolitů prodával možná 200 ks za 60,-, 80,- a tak
ty nástroje vypadaly na první pohled jak nový
při podrobném zkoumání pod lupou mi to docvaklo
to byly nástroje z nějaké seriovky kde se po dosažení plánované životnosti nástroje z mnoha důvodů mění
takový nástroj na takové to domácí žvýkání ještě nadělá práce..........
nedávno jsem na nějaký burze narazil na človíčka, kterej těch stopkovejch monolitů prodával možná 200 ks za 60,-, 80,- a tak
ty nástroje vypadaly na první pohled jak nový
při podrobném zkoumání pod lupou mi to docvaklo
to byly nástroje z nějaké seriovky kde se po dosažení plánované životnosti nástroje z mnoha důvodů mění
takový nástroj na takové to domácí žvýkání ještě nadělá práce..........