aleshonsa píše:Nakonec jsem vymyslel následující postup:
1. Pokud bude u prodejce možnost nechat si stroj něčím naložit (jeřáb, ještěrka, atd.), tak dle hmotnosti frézky si buďto půjčím dodávku v provedení valník, nebo si půjčíme přívěs do 750kg.
a) Varianta s přívěsem: Přichází to v úvahu u frézky jako je třeba 675P. Z frézky můžu na místě bez komplikací sundat svislou hlavu a vodorovný stůl. Tím bych mohl odlehčit tak 100kg. To jsou věci, které se mi budou vejít i dovnitř do osobního auta (4dvéřák - dal bych to k zadním sedadlům na podlahu) Ještě bych mohl teoreticky sundat i svislí stůl s celým pojezdovým ústrojím (stáhnout to z vodících rybin na sloupu), ale jelikož tomu nerozumím a nikdy jsem to neviděl tak nevím, jestli by se mi to v rozumném čase u prodejce podařilo sundat - tím bych mohl odlehčit odhadem dalších 100kg. Spíš je taky ale otázka, kam to naložit, protože do kufru se mi s tím moc nechce (bude dost zvedat předek a blbě se pak jede - už jsem tohle zažil s kufrem plným zavařenin). Možná, že kdybych dal hlavu a vodorovný stůl na sedadla tak by se to možná mohlo vejít na podlahu. Zbytek frézky by se pak měl už hmotnostně vejít na přívěs. Ideální by bylo, kdybych se dostal pod 500kg, protože přívěs na 500kg dokonce máme vlastní. Celkově můžeme podle techničáku autem táhnout 880kg.
b) Varianta s dodávkou - pro frézky kde se ani po odstrojení nedostanu na hmotnost, aby to šlo na přívěs.
2. Pokud u prodejce možnost nějakého zařízení na naložení nebude, tak bych asi sáhl po té odtahovce.
Doprava do sklepa pak bude založena na spuštěni po fošnách a brzdit to budu mechanickým zvedákem. Už jsem si udělal i kalkulaci jaká bude síla v tečném směru schodů (nakloněná rovina), včetně odhadu kolik bude brzdná síla vzniklá třením. Dokonce bych mohl schody i uměle prodloužit vypodložením fošen aby se zmenšilo stoupání. Pak dost výsledná tečná síla, kterou je třeba brzdit, klesá. Tady už samozřejmě počítám se sundáním i svislého stolu z rybin na sloupu, protože jinak stejně neprojdu skrze dveře (leda že bych sundal kliky). Pak v závislosti na konkrétním typu frézky by mohl jít i odmontovat podstavec od sloupu (myslím, že třeba u těch ruských 675P a 676P to tak jde). To by byla další oddělená kila. Dál už bych to pak asi nerozebíral.
Máte někdo prosím představu, jak komplikované je tedy sundat celý pojez se svislým stolem z rybinového vedení na sloupu?
Díky
To se bude lišit kus od kusu, třeba u té FP01 to určitě na pět minut neni, ale třeba u mojí druhé (Volman) tam bych to sundal devíti šroubama. Ono někdy se zdá že celek jde sundat snadno, ale nedostaneš se tam na šrouby atp. Evidentně ještě konkrétní kus nemáš, takže nevíš jak bude daleko a často i prodejce má nějaký možnosti dopravy a třeba jí ani nebude nutný rozebírat ve fofru. S těma vozíkama za auto a cpaním něčeho těžkýho do auta bych byl opatrnej. Na vozík jsou tak lehký vrtačky a nebo menší předválečný light soustruhy, tyhle frézky už jsou jiná váhová kategorie a za průser to nestojí. Když už tak aspoň pořádnou dodávku a kurty, ale tam může bejt větší problém s nakládáním a vykládáním. Na vozíku jsem nejtěžší vezl tu Volmanovu frézku a to ještě nadvakrát (skoro holej stojan a pak zbytek) a už bych do toho asi nešel a tipnul bych, že je lehčí než stroje po kterých jdeš. Jednou mi soustruh vezli náklaďákem s platem jak vozej zboží, to bylo luxusní najeli jsme paleťákem na plato i se strojem, zdvihli a zakurtovali a jelo se. Po dojezdu jsme to stejně složili a kdyby nebylo mínus dvacet a nezamrzala hydraulika tak to bylo luxusní

A tim se dostávám ještě k problému počasí, který může bejt teďka už dost aktuální a řešit tyhle věci ve vánici, lijáku, krupobití, uragánu, nebo při soudným dni neni úpně ideální. Zrovna u té frézky kdybych počkal o víkend víc tak už bych jí asi neodvez (přístup k prodejci namrzlej krpál). Naložení u prodejce bych zatim neřešil, pokusil se poptat dodávku (známej, půjčovna) k tomu složení ještěrem, dál bych někde poptal odtahovku s ramenem (po domluvě o co se jedná) a dál pak třeba ten náklaďák s platem nebo s ramenem atp. Ono u ofiko dopravce by taky měla bejt záruka za přepravovaný předmět a taky by se ti nemělo stát, že máš všechno připravený a v šest ráno ti Lojza s Avií nezvedá mobil nebo rovnou píše, že včera popil a neni ničeho schopen, možná to zní úsměvně ale pozor na to.