Přestavba frézky FA 3U

Petras
Kontaktovat uživatele:

25. 5. 2008, 7:41

Zdravím,
chtěl jsem se zeptat, jestli je FA 3U vhodná k přestavbě na CNC.

Parametry:
rozměr stolu ... 250 x 1250 mm
podélný pohyb ....800 mm
příčný pohyb ..... 275 mm
svislý ................. 350 mm
vřeteno horizontální a vertikální
elmotor vřetene ..........4,2kW
otáčky max. ........... 2000
hmotnost ............... 1550 kg

Potřeboval bych vyrábět formy na odlévání skla z Fe nebo litiny. Tak mi připadá, že postavit nový CNC stroj na Fe by bylo obtížnější než předělat tento. Je funkční a za cca 40K.
Stačilo by ponechat rybiny a vyměnit šrouby za kuličkové + serva? Nebo to chce předělat i lineáry? Pokud koupím tak jsem hodím pár fotek.
Poradí někdo?
Dík
Přílohy
FA3U_Y.jpg
FA3U_X.jpg
Petras
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

25. 5. 2008, 7:46

asi bude vybehana
zmer si jak chodi a jak jsou vybehany rybiny podle toho ti bude asi dost jasne jakou presnost od toho muzes vymacknout nebo jestli je to na generalku/lineary
a podle toho se rozhodni

pak uz je jen otazkou jestli se ta prace investovana do prestavby vyplati
nebo jestli neni lepsi koupit nove hotove nebo nejake polovicni CNC (tedy nejaky zaklad na CNC) bude to mozna cenove srovnatelne a asi i drive
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Petras
Kontaktovat uživatele:

26. 5. 2008, 9:57

Pokusím se to nějak změřit. Není nějaká jednoduchá metoda jak na to?
Nebo mám něco ofrézovat a pak měřit?
Dík
Petras
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

26. 5. 2008, 10:24

Petras píše:Pokusím se to nějak změřit. Není nějaká jednoduchá metoda jak na to?
Dík
Takovouhle jsem taky měl :-) Byla v napohled podobném stavu ale nepodařilo se mi ji prodat dráž než za 25,000. Přestavba na CNC by šla ale nebyla by triviální. Jednak z principu velká vůle v pohybových šroubech, je tam jen jedna bronzová matka (=nutnost vyměnit za kuličky aspoň v X a Y). V Z by se to nemuselo ale tam by se zase musel udělat jinak převod na pohybový šroub protože má jen dvě obyčejná kuželová kola a tudíž taky vůli. Zase minimálně v X a Y by bylo vhodné to posadit na kuličky (což by šlo cekem dobře, místa je tam dost) nebo zaškrabat rybiny což jsem dělal jednou v životě a pokud zrovna nebudu odsouzen na nucené práce tak už to nikdy dělat nebudu :-). Dál tam (aspoň u mého kusu) je kluzné ložisko (ocel/bronz) ve vřeteni v hlavě, ale u něj se dá vymezit vůle (je kónické) nebo jej nově zaškrabat. Výměnu za valivé bych jako reálnou neviděl, v hlavě je dost těsno (ledaže by se dal rovnou na hlavu motor s frekv. měničem a původní i s převodovkou vyhodit, nebo to koncipovat jako horizontku).
Aleš Procháska
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

26. 5. 2008, 10:27

Petras píše:Pokusím se to nějak změřit. Není nějaká jednoduchá metoda jak na to?
Dík
Cvaknout na svislé vedení hodinky, hrot na podélný stůl (po našem osu X) a opřít se z boku rukou v několika polohách stolu (různé souřadnice X i Y). Pro případné odrazení od koupě to bude stačit.
Aleš Procháska
Petras
Kontaktovat uživatele:

26. 5. 2008, 12:08

Dík za rady o výsledku měření dám vědět.
Petras
capumpor

30. 5. 2008, 11:59

Jen tak pro informaci. Tohle by měla být frézka FU32. Rok výroby přibližně 1949. Jestli do toho můžu trochu kecat tak bych řekl že 40 tisíc za tohle je skoro dost, protože za tuhle cenu se dají pořídit slušné FAtrojky třeba z 1960 nebo i novější.

P.S. Kdyby nebyl užitek na tu svislou hlavu tak mě by se hodila. :D
Petras
Kontaktovat uživatele:

9. 6. 2008, 3:12

Tak k měření zatím nedošlo, protože skoro celá firma je někde na montážích.
Našel jsem ale jinou mašinku. Je to rytecká frézka Deckel za cca 20 tisíc.
Tak si myslím, že to bude pro mě schůdnější řešení pro pokus o úpravu na CNC. Vypadá to jako Pupákova "zelená příšera". Nebo se pletu?
Akorát ta cena je na mě trochu moc. Pokud koupím, dam vědět.
Přílohy
Deckel.jpg
Petras
Pupak
Kontaktovat uživatele:

9. 6. 2008, 4:04

Nechci te zrazovat od koupi Deckela,ale na CNC frezku se to moc nehodi.
Mam ji v dilne a upravil jsem ji na frezovani HF vretenem,nicmene tuhost je na hranici pouzitelnosti.Na predelani na CNC ma maly prostor na srouby a s trapezaky je to ztrata casu a penez. Myslim,ze najdes vhodnejsi masinky na konverzi.Zelena prisera je podobna,ale konstrukcne vyrazne tuzsi mrcha.
Josef
Sponzor fora

10. 6. 2008, 7:58

Tak tohle je gravírovací pantograf a na snímku je neúplný. Z toho bych CNCéčko nedělal.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

10. 6. 2008, 9:30

Josef píše:Tak tohle je gravírovací pantograf a na snímku je neúplný. Z toho bych CNCéčko nedělal.
Ale pro nějaký studentský experiment by to mohla být dobrá výzva. Polohovatelné vřeteno a polohovatelný stůl čili dvě logické osy rozdělené do čtyř fyzických, to je přece hi-tech přístup k získání maximálního zrychlení :-) A ještě k tomu ten přepočet X a Y na φ a θ :-)
Aleš Procháska
Engineer
Kontaktovat uživatele:

11. 6. 2008, 10:15

Existují varianty malých pantografů bez toho "L" které jsou tužší. Také mají obvykle menší stůl a samozřejmě menší rozsah posuvů. Jeden takový máš na fotce. Je to patrně nějaká kopie Deckela (trošku pozměněnná), ale celkem slušně udělaná. Pro stavbu malé NC frézky to je určitě dobrý materiál.
Přílohy
pantograf.jpg
Petras
Kontaktovat uživatele:

13. 6. 2008, 12:28

Děkuji za reakci na případnou (ne)koupi G1L, ale když jsem ji viděl v reálu, tak jsem neodolal a už je doma! Pupák měl pravdu. Je to skutečně poctivá práce. Jde trochu ztuha, ale prý na ni 10 let nikdo nedělal. Potřebuje vyčistit ztuhlé mazivo a namazat. Poradí někdo čím vyčistit a namazat? Nerad bych to zničil. Na CNC to asi nebudu předělávat, spíš začnu gravírovat (kovy, sklo). Pokud má někdo jiný nápad, tak sem s ním.
Přílohy
spindl.jpg
pohon_spindlu.jpg
pantograf.jpg
G1L_zezadu.jpg
G1L.jpg
stul.jpg
Petras
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

13. 6. 2008, 1:35

pekne, na CNC to je moc vylozene a malo tuhe
je to skutecne na gravirovani
takze CNC gravirka max ale na to je to skoda
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Engineer
Kontaktovat uživatele:

13. 6. 2008, 6:17

Ideální na čištění WD40. Ale s rozebíráním těch ramen bych byl hodně opatrný, není to žádná legrace to pak správně přesně poskládat dohromady aby to chodilo jak má.
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje - vrtačky, brusky, pily atd.“