kruh na drátovce
-
prochaska: Vygenerovat úsečky a upravit vstup do materiálu si můžu udělat i u mého programu, já ale potřebuji laborovat s propalem a zkoušet to několikrát. Popisovat proč je vedlejší. Proto jsem chtěl změnu průměru řešit elegantněji jen záměnou jedné cifry v kódu a ne zdlouhavou cestou. Díky za ochotu.
-
Předpokládám, že I 12,5 je překlep a má tam být 2,5.filla píše: lepsi?
G01 X10 Y0 A10 B0 F100 #dojede na tecnu kruznice
G03 X10 Y0 A10 B0 I12.5 J0 R2.5 #objede kruznici s prumerem 5
G01 X0 Y0 A0 B0 #vyjede ven stejnou cestou
v nejhorsim by se dalo prenastavit X,A a Y,B na stejny piny
Mašina evidentně nezná R, neboť se na tom řádku kousne. Pokud jej odstraním, udělá normálně kružnici. Tak nějak jsem to měl napsáno i já, ale nechápu proč na výchozí pozici kružnice dojedou obě věže, pak kružnici udělá jen XY a AB stojí a pak se zase obě vrátí.
G03 nezna osy A, B je to dano prikazy I a J, coz jsem si neuvedomi, takze jedine vridicim SW (asi mach) nastavit vystupy A, B na stejne jako ma X, Y, cimz docilis ze s motorem X pojede i motor A, nevim jak velke to bude, ale snad to neuhne
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
-
Takže abych to nějak shrnul kam jsem pokročil:
Pomocí
G01 X10 Y0 A10 B0 F100
G03 X10 Y0 A10 B0 I2.5 J0
G01 X0 Y0 A0 B0
si najedu oběmi věžemi kam potřebuji, vykrojím kružnici, ale problém je v tom, že pouze věží XY, přičemž AB stojí. Pak se obě vrátí do původní pozice.
Problém tedy spočívá v rozchození věže AB do kružnice na třetím řádku. Jen připomínám, že na rozdíl od frézy se tu programují v 2D 2x2 osy 1. XY(L věž) a 2.AB(P věž)
Pomocí
G01 X10 Y0 A10 B0 F100
G03 X10 Y0 A10 B0 I2.5 J0
G01 X0 Y0 A0 B0
si najedu oběmi věžemi kam potřebuji, vykrojím kružnici, ale problém je v tom, že pouze věží XY, přičemž AB stojí. Pak se obě vrátí do původní pozice.
Problém tedy spočívá v rozchození věže AB do kružnice na třetím řádku. Jen připomínám, že na rozdíl od frézy se tu programují v 2D 2x2 osy 1. XY(L věž) a 2.AB(P věž)
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
no vzhledem k tomu ze g02 a g03 patrne na tvem systemu a asi ani na jinych neumoznuji paralelni beh dvou dvouosych interpolaci tak budes muset tvoji ulohu vzdy prevest do usecek kde to vic os interpolovat umi
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
A nebylo by reseni pouzit makro pro generovani elipsy v Machu (google nasel treba http://www.machsupport.com/forum/index.php?topic=3832.0" onclick="window.open(this.href);return false;) a upravit ho pro rezani kruznice se spolecnym posunem v X/Y a A/B ?
-
To už je pracností na úrovni generování úseček. V životě by mne nenapadlo, že to bude takový problém.filla píše:G03 nezna osy A, B je to dano prikazy I a J, coz jsem si neuvedomi, takze jedine vridicim SW (asi mach) nastavit vystupy A, B na stejne jako ma X, Y, cimz docilis ze s motorem X pojede i motor A, nevim jak velke to bude, ale snad to neuhne
-
No schválně zajdu zítra do firmičky, kde řežou všelijaké tvary a mrknu podle jakého kódu jim to jezdí. Zatím dík.
co je pracneho nastvit pro X dir pin =1 step pin =2fidlimydli píše:To už je pracností na úrovni generování úseček. V životě by mne nenapadlo, že to bude takový problém.filla píše:G03 nezna osy A, B je to dano prikazy I a J, coz jsem si neuvedomi, takze jedine vridicim SW (asi mach) nastavit vystupy A, B na stejne jako ma X, Y, cimz docilis ze s motorem X pojede i motor A, nevim jak velke to bude, ale snad to neuhne
A dir pin =1 step pin =2
a pak si to ulozit jako profil pro priste?
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
-
Tak ono je to především limitováno mými schopnostmi. Absolutně netuším kde sáhnout. Kamarád mi to před lety zprovoznil a já jen mačkám knoflík. Sem tam si dopíšu nějakou tu jednoduchou cestu když je potřeba. Ale já už se s tím nějak poperu. Dík za tip.filla píše:
co je pracneho nastvit pro X dir pin =1 step pin =2
A dir pin =1 step pin =2
a pak si to ulozit jako profil pro priste?
robokop: netuším co je v CNC žargonu reference.
-
Samozřejmě tam mám koncáky a startuji vždy z nuly, ale nerozumím jak to souvisí s mým problémem kružnice.robokop píše:najeti na nulovou polohu aby masina po zapnuti vedela kde je
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
kdyz to nastavis nasledovne:
A dir pin =1 step pin =2
tedy jak ti bylo razeno tak to samozrejme s referenci souvisi
oba pary os ti budou delat to same ale kazdy nekde jinde a to jiste nechces
A dir pin =1 step pin =2
tedy jak ti bylo razeno tak to samozrejme s referenci souvisi
oba pary os ti budou delat to same ale kazdy nekde jinde a to jiste nechces
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
to ale není moc koncepční řešení.. mimochodem to nejde dělat až po referenci měnit piny? prostě za chodu si s tím laborovat? v emcčku to jde.. mach už nevím.. ono kdo by to taky takhle dělal..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU