Ahoj vespolek.
Předělávám tu bráchovi jedno zařízení, kde jsem nahrazoval celé řízení. Použil jsem k tomu Arduino Uno. Mám tam jednu topnou spirálu a elektromagnetický ventil připojené přes relátka. V chvíli kdy vypínám elektromagnetický ventil, dochází k zaseknutí programu v Arduinu a to i v případě, že Arduino napájím z baterie. Pokud elektromagnetický ventil nezapojím do sítě vše funguje, jak má. Poradíte mi někdo, jak ten elektromagnetický ventil odrušit?
Jak odrušit elektromagnetický ventil 220V
Tak to máš blbý! - - - To není výsměch ale moje hořká zkušenost z přesně téhož problému ...TomasNev píše: ..... V chvíli kdy vypínám elektromagnetický ventil, dochází k zaseknutí programu v Arduinu a to i v případě, že Arduino napájím z baterie. Pokud elektromagnetický ventil nezapojím do sítě vše funguje, jak má ......
Jak píšeš seká se i při nezávislém napájení - jde tedy rušení elektro-magnetické =>indukované!
To ten problém činí ještě pikantnějším. Cesty k odrušení jsou různorodé, rozhodně ale dlouhé proto, že
amatérské prostředy jsou omezené. Elektroinženýr by vzal analyzátor a věděl by odkud fouká vítr.
Taže:
Prvně zkontroluj zemění( vše do jednoho bodu) - pozor na smyčky,
2.všechny(!) signálové případněi napájecí vodiče stíněné,
3. Arduino do plechového kabátku(!)
4. na napájení i všechny ostaní přívody k cpu blokovací(100n) případně průchodkové(10n) kondenzátory.
Pak to zkusi na ty baterie znovu. Na ventil se mi osvědčilo dát raději transil i když, jak tu někdo už uvedl,
Bucherotův člen je taky celkem dobré řešení.
Snad ti to pomůže, - pak teprve přide na pořad společné síťové napájení.
MN-80A, BF-20 Vario, MAHOS 22, Beiping PP-U3, Prusa i3-MK2
I cesta je cíl. - "Finis coronat opus"
I cesta je cíl. - "Finis coronat opus"
Ferrit má pravdu.TomasNev píše:Myslíš, že by stačil ten odrušovací člen? Jaké hodnoty by měly ty součástky mít?
Rada na dálku dej tam součástku XY a bude to chodit nefunguje.
RC člen bývá C 100k keramika X2 na 230AC + do série odpor 47 Ohm 1W dává se to přímo na cívku, ale pochybuji,že to pomůže.
nebo dát na kabel odrušovací filtr (dá se vykuchat z různých elektrospotřebičů)
SSR relé ti odstraní hlavní zdroj rušení -jiskření kontaktů relátka. To by mělo pomoct tak na 90%