Mach3 problém
Soupis škod které mě Mach způsobil bych měl hodně dlouhý. Jsem začátečník v tomto oboru a z počátku jsem měl dojem že chyby při prgramování dělám jen já, jenže chyba je v Machu. Můžeš mě nastínit jak hardwarovy interpolator pracuje a v jaké cenové relaci se dá sehnat.
J.
J.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
je to kus hardware s mikroprocesorem ktery ma na jedne strane realtimove vystupy pro pohony, napriklad krok/smer a dlsi vstupy vystupy na koncove spinace atd...
a z druhe strany je nejaky vstup pro program
interpolator ma v sobe cache pamet na kousek programu a postupne si rika o dalsi podle toho jak ho provadi
provadi ho tak ze vypocitava akcelerace a decelerace a vzajemny pohyb os a prdi ven kroky
nebezi to na zadnem windows ale je to v podstate hardwarova zalezitost
na tomhle principu pracuji vsechny dospele systemy
treba sinumeric a dalsi
je tam v podstate PC s windows ktere dela rozhrani k uzivateli a nejaky hardwarovy interpolator ktery zase dela realtime rozhrani ke stroji
mezi sebou si posilaji ruzne informace ktere jako treba program ktery je treba vykonat a zpet zase kde se nachazi stroj a v jakem je stavu aby to mohlo to PC zobrazit
interpolatory lze koupit na
www.geckodrive.com g-rex
http://ncpod.oemtech.com/
oboji je ve stadiu vyvoje ale zase to mluvi s machem takze by prechod byl jednoduchy bohuzel to neumi par podsattnych veci takze to nepouzivam
ja pouzivam GSK panely kde je PC a interpolator v jednom panelu s LCD displayem a klavesnici www.gskcnc.cz nebo gravos interpolator
kde je k tomu obsluzny program remote ktery si z PC povida s interpolatorem posila mu data a zobrazuje stav stroje
www.gravos.cz
a z druhe strany je nejaky vstup pro program
interpolator ma v sobe cache pamet na kousek programu a postupne si rika o dalsi podle toho jak ho provadi
provadi ho tak ze vypocitava akcelerace a decelerace a vzajemny pohyb os a prdi ven kroky
nebezi to na zadnem windows ale je to v podstate hardwarova zalezitost
na tomhle principu pracuji vsechny dospele systemy
treba sinumeric a dalsi
je tam v podstate PC s windows ktere dela rozhrani k uzivateli a nejaky hardwarovy interpolator ktery zase dela realtime rozhrani ke stroji
mezi sebou si posilaji ruzne informace ktere jako treba program ktery je treba vykonat a zpet zase kde se nachazi stroj a v jakem je stavu aby to mohlo to PC zobrazit
interpolatory lze koupit na
www.geckodrive.com g-rex
oboji je ve stadiu vyvoje ale zase to mluvi s machem takze by prechod byl jednoduchy bohuzel to neumi par podsattnych veci takze to nepouzivam
ja pouzivam GSK panely kde je PC a interpolator v jednom panelu s LCD displayem a klavesnici www.gskcnc.cz nebo gravos interpolator
kde je k tomu obsluzny program remote ktery si z PC povida s interpolatorem posila mu data a zobrazuje stav stroje
www.gravos.cz
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
- sysel
- Kontaktovat uživatele:
Nechci vám narušovat diskuzi o HW interpolátorech, ale já mám mainboard s integrovaným CPU(1,3GHz), grafikou, zvukovkou, LAN. Osadil jsem tam 512MB RAM a mám nainstalovaný Windows 2000 a Mach a není problém jezdit až 5,5m/min ale motory už nemají žádnou sílu, takže jezdím "na jistotu" 3,5m/min a bez jakýchkoliv výpadků.... Nikdy jsem to neměl na WinXP, protože vím že ty samy o sobě už mají dost marasu v sobě.... Zkoušel si i jinou instalaci Windows?
5/2007 přístup na přestavěnou BF20
5/2009 dokončeno vlastní CNC
http://cnc.usysla.eu/
Můžeš pár "podstatných věcí" upřesnit?robokop píše:interpolatory lze koupit na
www.geckodrive.com g-rex
oboji je ve stadiu vyvoje ale zase to mluvi s machem takze by prechod byl jednoduchy bohuzel to neumi par podsattnych veci
Dík
V minulosti jsem zde na fóru četl, že se někdo zabývá prodejem GSK, ale již jsem to nenašel. Našel jsem ale hodně prázných příspěvků od růzdných uživatelů.

J.
Pánové nestrašte mě
Já celou dobu počítám s tím, že si dám na PC řízení frézky EMC2 a na svém stolním PC si budu chystat G-kódy v čemkoliv jiném třeba i v Machu, LazyCam atd... . Na frézku si to jenom přenesu na flešce a EMC si už jenom pojede tu svou. Ale pokud by bylo všechno tak snadné jak si to já představuju tak by jste to tak všichni dělaly(bez drahých windows a nespolehlivého Machu), takže kde je v mé představě chyba

Já celou dobu počítám s tím, že si dám na PC řízení frézky EMC2 a na svém stolním PC si budu chystat G-kódy v čemkoliv jiném třeba i v Machu, LazyCam atd... . Na frézku si to jenom přenesu na flešce a EMC si už jenom pojede tu svou. Ale pokud by bylo všechno tak snadné jak si to já představuju tak by jste to tak všichni dělaly(bez drahých windows a nespolehlivého Machu), takže kde je v mé představě chyba

- sysel
- Kontaktovat uživatele:
Mach jede pod kterýmkoliv systémem na bázi NT.neo píše:Jiný systém jsem nezkoušel, protože v tomto fóru je psáno že Mach jede jen pod XP.
Jakou máš verzi Win a Macha?
J.
Mach R2.0.065(umí ale jen max 45kHz, ale zase tam spolehlivě funguje fce G41/42 které používám) a Windows 2000 SP1 5.0.2195.0
5/2007 přístup na přestavěnou BF20
Jsem laik a jako laik se zeptám.robokop píše:ja pouzivam GSK panely kde je PC a interpolator v jednom panelu s LCD displayem a klavesnici www.gskcnc.cz
Připojení GSK panelu bude spočívat pouze v přepojení drátů od driveru do panelu, nebo bude zapotřebí ještě nějaké další externí zařízení( převodník)?
J.
Já si teď hraju už několikátý den s frézkou a Machem řízenou konfigurací PC doporučenou někde zde na DF. Pochopitelně PC je naprosto holé jen s Machem a ve voknech je ledasco zakázáno. Nastavení je vpodstatě podle doporučení od Pupáka a zatím jsem nezaznamenal žádný problém. Je fakt, že zatím nefrézuju 3D, ale spíš jen 2,5D. Myslím že se vyplatí investovat do naprosto solového počítače pro řízení obzvláště když ceny PC jsou dnes na úrovni jednoho driveru pro krokáče.neo píše:Dnešní testování dvou PC:
PC č.1 P3 1,6GHz 512 Mb RAM grafika integrovaná na desce, nějaká S3.
OS Win XP a Mach.
Při pozvolném zatěžování procesoru dochází nepravidelně k výpadkům Macha. čím více zatěžuji procesor tím častěji dochází k zapomenutí souřadnic osy která je momentálně v pohybu. Někdy stačí spusti 3D spořič a závada se projeví. Nejdelší výpadek jsem zaznamenal na dobu cca 5ti sekund, došlo k zamrznutí celého systému a nefunguje klávesnice, myš, koncové spínače na frézce a KM jen vrní a něvědí kam se mají točit.
PC č.2 P4 3GHz, 2Gb RAM, grafika herní.
OS Win XP a Mach.
Při spuštění jednoduchých aplikací se závada neprojeví, ale po spuštění testu AVG je na úrovni PC č.1
Závěr je pro mně dost smutný. Mach3 musí běžet pod OS Win XP ale nemůže být vždy první v řazení operací, Systém má vždy přednost. Tím pádem spolehlivost celého řízení frézky jde do háje. Hodně vykoný PC tuto závadu odstraní ale ne na 100%.
Nepřemýšlel jste někdo o dvoujádrovém procesoru? nemáte s tím zkušenosti?
J.

Jinak ale také čekám na nějaký cenově snesitelný HW interpolátor.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
sve prispevky o GSK jsem smazal protoze jsem byl narcen z toho ze si zde delam reklamu a to i prez veskere slevy co jsem zdejsim clenum nabidnul
ano od GSK980MD se pripoji step/dir/enable na koncove stupne a masina se zacne hybat
dale je tam 0-10V na vreteno a hafo programovatelnych vyvodu z PLC
kterymi jde resit chlazeni vymena nastroje automatika na vymenu obrobku proste co si clovek zamane
ano od GSK980MD se pripoji step/dir/enable na koncove stupne a masina se zacne hybat
dale je tam 0-10V na vreteno a hafo programovatelnych vyvodu z PLC
kterymi jde resit chlazeni vymena nastroje automatika na vymenu obrobku proste co si clovek zamane
Tak to se ti tedy divím, nedělat si reklamu na vlastním DF? Co tě k tomu vede, vždyť tohle bych právě využil.robokop píše:sve prispevky o GSK jsem smazal protoze jsem byl narcen z toho ze si zde delam reklamu a to i prez veskere slevy co jsem zdejsim clenum nabidnul
Míra B.
bednar.dk@seznam.cz
SolidWorks 2011
Zakázková výroba jednoúčelových strojů
konstrukce strojů, automatizace,
http://www.indops.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
SolidWorks 2011
Zakázková výroba jednoúčelových strojů
konstrukce strojů, automatizace,
http://www.indops.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
no prave, ten provoz stoji dost penez a jeste mi tu bylo spilano ze si tu delam reklamu
jsem se tehda nastval a zarekl se ze nikomu uz zadnou slevu nedam
a vsechno jsem smaznul
ale uz jsem si to rozmyslel, jsou tu i rozumny lidi kteri si to zaslouzej
jsem se tehda nastval a zarekl se ze nikomu uz zadnou slevu nedam
a vsechno jsem smaznul
ale uz jsem si to rozmyslel, jsou tu i rozumny lidi kteri si to zaslouzej
- modemo
- Kontaktovat uživatele:
Tiez nevidim problem v slusne umiestnenej reklame. Pokial mi tu nebudu vyskakovat popupy a bude ta reklama rozumna, myslim si, ze je vitana.
Z tych par sturalov, co cloveku zavidia aj nos medzi ocami by som si tazku hlavu nerobil.
Z tych par sturalov, co cloveku zavidia aj nos medzi ocami by som si tazku hlavu nerobil.

Zkusim se zase vratit k tematu vlakna.S PC s CPU nad 2.5GHz,tedy fyzicky u AMD nekde nad 2 GHz chodi Mach3 s hodinama 65 kHz naprosto spolehlive s povypinanejma sluzbama,ale s funkcni siti a internetem.
Nesmi se ale clovek zapomenout a nechat treba spusteny prijem posty.V okamziku prichodu nove zpravy jde Mach do haje.Vlastni zkusenost.
S takovym PC jde o Mach a WinXP prohlasit,ze to funguje na sto procent.
Pokud se vypne i sit a zvuk a pod,je sance na vypadek jeste vyrazne mensi. Pouziti Win2000 je urcite lepsi reseni.Nemam to sam overene,ale priklanim se k nazoru vsech,kteri to zkusili a provozuji bez nejmensich problemu.Ohlene externich jednotek lze jit bud cestou kompaktibility s Mach3,anebo jinych PLC. Pro Mach jich je uz nekolik.Vyhoda je v tom,ze neprijdete o prostredi Macha a jeho funkce.
Pouziti dvoujadra pod XP prinasi obecne horsi vysledky nez jednojadro. Pod Win2000 to z meho okruhu znamych nikdo netestoval.Asi by to stalo za vyzkouseni.
Smoothstepper (http://warp9td.com/ ) je externi interpolator pres USB.
Zatim ma z hlediska slucitelnosti s Machem a kvalitou provozu nejlepsi reference.Cena 155 USD.
Nesmi se ale clovek zapomenout a nechat treba spusteny prijem posty.V okamziku prichodu nove zpravy jde Mach do haje.Vlastni zkusenost.
S takovym PC jde o Mach a WinXP prohlasit,ze to funguje na sto procent.
Pokud se vypne i sit a zvuk a pod,je sance na vypadek jeste vyrazne mensi. Pouziti Win2000 je urcite lepsi reseni.Nemam to sam overene,ale priklanim se k nazoru vsech,kteri to zkusili a provozuji bez nejmensich problemu.Ohlene externich jednotek lze jit bud cestou kompaktibility s Mach3,anebo jinych PLC. Pro Mach jich je uz nekolik.Vyhoda je v tom,ze neprijdete o prostredi Macha a jeho funkce.
Pouziti dvoujadra pod XP prinasi obecne horsi vysledky nez jednojadro. Pod Win2000 to z meho okruhu znamych nikdo netestoval.Asi by to stalo za vyzkouseni.
Smoothstepper (http://warp9td.com/ ) je externi interpolator pres USB.
Zatim ma z hlediska slucitelnosti s Machem a kvalitou provozu nejlepsi reference.Cena 155 USD.
Hallo Pupak
Info o vyvíjené řídící jednotce nebude?
----------------
Rovnák na vohejbák
(Smoothstepper) je cenově lákavý, ale dle názoru Robokopa problém na 100% nevyřeší. GSK je zřejmě stoprocetní, ale doufám že ne jediné. 53litrů je 53litrů 
Při frézování 2,5D či3D cca do půl hodiny, jsem neměl problém. Pust frézku na 3hod. bez přestávky a uvidíš. Nechoď ale na záchod.
----------------
Nikdo jiný nemá zkušenosti s tímto , nebo podobným problémem?
Kde je těch 10lidí co zmiňoval Pupák?
Frézuje někdo pod jiným systémem než je XP, pod jakým? Jakou má sestavu PC?
J.
Info o vyvíjené řídící jednotce nebude?
----------------
Rovnák na vohejbák

Nestraším tě, takto jsem to měl namalovaný taky.Michal V píše:Pánové nestrašte mě![]()
Neznám sestavu tvého PC ale u moje PC č.2 také není 100% spolehlivé a není to veterán. Je otázka času až se XP rozhodnou něco v systému přehrabat a jsi v pr.... Ty ne, tvoje peněženka.Engineer píše:Já si teď hraju už několikátý den s frézkou a Machem řízenou konfigurací PC doporučenou někde zde na DF. Pochopitelně PC je naprosto holé jen s Machem a ve voknech je ledasco zakázáno. Nastavení je vpodstatě podle doporučení od Pupáka a zatím jsem nezaznamenal žádný problém. Je fakt, že zatím nefrézuju 3D, ale spíš jen 2,5D. Myslím že se vyplatí investovat do naprosto solového počítače pro řízení obzvláště když ceny PC jsou dnes na úrovni jednoho driveru pro krokáče.
Jinak ale také čekám na nějaký cenově snesitelný HW interpolátor.
Při frézování 2,5D či3D cca do půl hodiny, jsem neměl problém. Pust frézku na 3hod. bez přestávky a uvidíš. Nechoď ale na záchod.

----------------
Nikdo jiný nemá zkušenosti s tímto , nebo podobným problémem?
Kde je těch 10lidí co zmiňoval Pupák?
Frézuje někdo pod jiným systémem než je XP, pod jakým? Jakou má sestavu PC?
J.