granit

Odpovědět
jOE6

1. 9. 2013, 8:35

několikrát se tu řešilo použití granitu.....nechci jej pro CNCčko ale pro spec.měřící stůl , na něj přišroubovat lineární vedení.
Důvod? udělat základ jako ocelový svařenec či sešroubovat z XX dílů lze ale co to bude dělat na délce 1,4metru,šířka 40cm ?
sehnat vyzrálý litinový odlitek s takovými rozměry nepovažuju za reálný a odlévat polymerbeton se mi moc nechce,nemám s tím žádné zkušenosti a potřebuju tutovku . Ne že se mi časem bude rozpadat základ měřáku :-)
Nechat uříznout granit ,vyvrtat XX děr ....to není problém ale čím zalepit pouzdra se závity do granitu ? víc se ovšem přikláním k zalepení+přišroubování ocelových destiček např.tl.10mm a do nich udělat závity a drážky pro lineáry,přebrousit výšku.....
Použít chem.kotvu?
Díky předem za připomínky.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

1. 9. 2013, 9:46

U měřicích stolů bývají vlepená nerezová pouzdra něčím co na pohled připomíná epoxid. Vtip je v použití minimální vrstvy epoxidu a nerezi, která má stejnou teplotní roztažnost jako žula (možná 1.4935 ?), takže nevzniká pnutí a deska se nekroutí.
Aleš Procháska
jOE6

1. 9. 2013, 12:16

jestli nerezová to jsem až tak nezkoumal ale máme ve firmě dvě Mitutoio desky a také mají lepená pouzdra se vzhledem Epoxy. Jenže jak víme když dva dělají totéž není to totéž :-).
Což použít tzv.těžké kotvy s kovovou kleštinou? utáhnout momet.klíčem tak aby se klešt.roztáhla na stěnu otvoru ale abych jej neroztrhnul.....epoxy jen vyplní zbytek prostoru a zvýší přilnavost. Prohledal jsem lecos ale váhám.
testone
Sponzor fora

1. 9. 2013, 12:59

A co myslíte, že ta 0,05 mm vrstva epoxy s možná jinou tepelnou roztažností ovlivní?
stejně je přece nutno ty závitové vložky utopit pod úroveň povrchu té žuly
obdélníkové žulové měřící desky do rozměru +- metr se ukládají na tři body, jejich poloha je určena a předepsána výrobcem, odhadem je do tak v pětině délky od krajů
přesná poloha je výsledek výpočtu na nejmenší prohnutí vlastní vahou
byla by to hezká školní úloha z pružnosti pevnosti
....... nechat uříznout granit......
počítej s tím, že jestli Ti to budou řezat kameníci co jsou zvyklí na obklady a náhrobky a budeš se s nima bavit o nějaké přesnosti a rovinnosti, s největší pravděpodobností vůbec nebudou vědět o čem mluvíš
vždyť se to přece blejská a podle vodováhy je to rovný taky.........
jestli chceš koupit rovnej kus žuly (ve strojařském smyslu slova, tj. asi ve třídě přesnosti 00 nebo 01), musíš ho koupit jako příměrnou desku, ne jako kus pomníku nebo obrubník
Naposledy upravil(a) testone dne 1. 9. 2013, 1:13, celkem upraveno 2 x.
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

1. 9. 2013, 1:02

Jenže tou kotvou vnesu do desky napětí, čímž zruším ten jediný důvod, proč se používá granit (200,000,000 let vystárnutý :-)) To se pak už rovnou dá vypálit deska z nějakého silnějšího plechu a je to pak 10x jednodušší :-)
Aleš Procháska
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

1. 9. 2013, 1:17

testone píše:se ukládají na tři body, jejich poloha je určena a předepsána výrobcem, odhadem je do tak v pětině délky od krajů přesná poloha je výsledek výpočtu na nejmenší prohnutí vlastní vahou byla by to hezká školní úloha z pružnosti pevnosti...
...a vyšlo by 22.031 % délky resp. šířky té desky :-)
Aleš Procháska
jOE6

1. 9. 2013, 2:09

"TESTONE" tys mne asi nepochopil.....na šutr nechci šroubovat lineáry přímo :-) takovej idealista fakt nejsem,píšu že přišroubovat kovové desky ,např.60x60xTl.12 ,na 1m lišty třeba 6ks.....ty přebrousit v sestavě a samozřejmě s přesnou drážkou pro lištu.
Takže i kdyby byl granit přebroušený v tol. +- 1mm tak mi to nevadí ne? pro mne důležité - že se základna nebude kroutit,prohýbat by snad mělo být jistý.
testone
Sponzor fora

1. 9. 2013, 3:58

sorry, to jsem napoprvé nepochopil
těžko říct, co to bude dělat
nějak mi to ale připomíná prvek kterému se říká bimetal
když už žula, jestli by nebylo jednodušší lůžko pro ty lineáry vybrousit přímo v té žule
Dia kotoučem vhodné jakosti by to určitě šlo, asi to ale v příslušném rozměru bude otázka 10-tek tisíc a ochoty majitele patřičně velké brusky brousit na ní šutr
SiC kotouč ?????
končím, pouštím se do mně neznámé oblasti a kázal bych asi bludy
anebo rovnou koupit něco hotového, třeba ojetinu
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
jOE6

1. 9. 2013, 4:24

testone píše:... třeba ojetinu
jj,v pohodě. Vybrousit rovnou je ideál ale asi těžko realizovatelnej,něco už jsem zkoušel poptat a připadal jsem si jako mimozemšťan :lol:
Ojetinu .... jó kdyby někdo zboural třeba nějaký 3Déčko Mitutoio či jiný,sjel s portálem mimo z.desku..... a za cenu šrotu :mrgreen:
Budu slídit ještě po litině.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

1. 9. 2013, 4:26

tu litinu i vyzralou sezenes v pohode
vim kde se par desek vali i s T drazkama ale urcite nejsou na prodej
je toho po republice k sehnani dost
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
testone
Sponzor fora

1. 9. 2013, 6:23

každej obchodník s ojetejma strojema má ve skladu několik příměrných desek, litinu i žulu
kutil tim
Protřelý bazarník

1. 9. 2013, 6:25

robokop píše:tu litinu i vyzralou sezenes v pohode
vim kde se par desek vali i s T drazkama ale urcite nejsou na prodej
je toho po republice k sehnani dost
Kdyby se někde nějaká nevyužitá deska s T drážkama o rozměrech 1 000 x 800 mm povalovala, tak se hlásím ! :D
jOE6

12. 4. 2014, 8:34

testone píše:sorry, to jsem napoprvé nepochopil
těžko říct, co to bude dělat
nějak mi to ale připomíná prvek kterému se říká bimetal
když už žula, jestli by nebylo jednodušší lůžko pro ty lineáry vybrousit přímo v té žule
Dia kotoučem vhodné jakosti by to určitě šlo, asi to ale v příslušném rozměru bude otázka 10-tek tisíc a ochoty majitele patřičně velké brusky brousit na ní šutr
SiC kotouč ?????
končím, pouštím se do mně neznámé oblasti a kázal bych asi bludy
anebo rovnou koupit něco hotového, třeba ojetinu
Tak jsem už pokročil s granitem na vyšší level :-))
Vyvrtal jsem cca 40 děr do dvou desek tloušťky 3 a 5cm, všechny díry skrz abych nemusel řešit lepení závit.pouzder.Šrouby pro lineáry půjdou skrz,ničemu to nevadí. Jedno mi hlava nebere.....všechny díry jsem vyvrtal DIA trubkovým vrtákem z Číny :) .Drážky pro lineáry jsem vybrousil do hloubky 1.8mm což mi stačí, DIA kotoučem-přímo na granit. Bude to přístroj pro měření a ne obrábění. Rovnoběžnost kolejnic perfektní. V práci dělám celkem běžně díly který musí lícovat ale při malé vůli se to na sucho rádo přidře. U tohoto vůle žádná a kolejnice v drážce krásně klouže. Taky mně hodně překvapilo že kotouč na drážky se po obvodu prakticky vůbec nezmenšil a perfektně drží i hrany , :shock: .Mám i hrncový takže jsem schopný si přebrousit i větší plochu. Jde to pomaleji ale jinak paráda ! žádné kroucení jako když se brousí velké ocelové desky nebo lišty.
Fotka je jen z mobilu

dosavadní poznatky jen kladný ,jde to nějak moc snadno....aby mi při konečný montáži kamínek neloupnul :) :roll:
Přílohy
SNC00911.jpg
SNC00912.jpg
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“