Jmenuje se to odstředivý regulátor rychlosti využívaný na parních pohonech.Thomeeque píše:Japa by ne? Todle je celkem známá finta (akorát teď zrovna nevim na coorigosch píše:Ta závaží se netočí.) a rozhodně je to vo tom, že se to točí..
Stará dobrá klasika
A přece se netočí.
Funguje to jako protizávaží, vytahuje to vřeteno, někde jsem to viděl v dokumentarnim filmu. Větší do země. Tyhle kovaný koule by utekly i se stolem. A že by odsttedivá síla zavrtala do železa kopinatej vrtak? Asi ne, co?
Funguje to jako protizávaží, vytahuje to vřeteno, někde jsem to viděl v dokumentarnim filmu. Větší do země. Tyhle kovaný koule by utekly i se stolem. A že by odsttedivá síla zavrtala do železa kopinatej vrtak? Asi ne, co?
Každý softwarový problém má hardwarové řešení: "Kup si to nové, vole.
- jova
- Kontaktovat uživatele:
A přece se točí
Čím rychleji se začnou roztáčet koule při otáčení klikou, tím více je to bude zdvíhat a tím větší silou to bude tlačit vrták do řezu. Zpomalíš a síla se zmenší. Hezky vymyšleno
Jinak tam, ty koule na vahadlech postrádají smysl. Do řezu to může tlačit, nebo nadlehčovat jednoduchá páka s posuvným závažím nebo perem.
Čím rychleji se začnou roztáčet koule při otáčení klikou, tím více je to bude zdvíhat a tím větší silou to bude tlačit vrták do řezu. Zpomalíš a síla se zmenší. Hezky vymyšleno
Jinak tam, ty koule na vahadlech postrádají smysl. Do řezu to může tlačit, nebo nadlehčovat jednoduchá páka s posuvným závažím nebo perem.
- Francotirador
Vzhledem k tomu, že na fotce nevidím čím by pákoví s koulemi zatlačovalo vřeteno dolů (spíš to vypadá naopak tj. že vřeteno tlačí na pákoví a zvedá koule) tak bych si tipnul, že se koule netočí.
A protože by síla na zvedání vřetena, šla nahradit jednoduše pružinou, tak myslím, že koule mají funkci odměřování. Čím jsou více od sebe, tím je vrták hlouběji v materiálu.

A protože by síla na zvedání vřetena, šla nahradit jednoduše pružinou, tak myslím, že koule mají funkci odměřování. Čím jsou více od sebe, tím je vrták hlouběji v materiálu.
soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
- Francotirador
No dobře, pokud se pletu a koule se točí, tak to není odměřování osy Z, ale otáčkoměr, aby obsluha vrtačky byla schopna trefit řezný podmínky

soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
Odpověď je jednoduchá: Točej sesisi píše:Nejsem strojař a tak asi otázka mimo mísu. Když se ty koule netočí a to znamená že netlačí vrták do záběru, tak jak se vrták do záběru dostane. Žádnou páku nebo něco co by to umožnilo nevidím.
Tak ještě jednou: http://cs.wikipedia.org/wiki/Watt%C5%AF ... l%C3%A1tor" onclick="window.open(this.href);return false;
Je jedno jestli to tlačí vřeteno nebo hejbe klapkou. Vzhledem k otáčkám a hmotnosti koulí to může sílu dávat slušnou.
Navíc ta vrtačka mohla vzhledem k velkýmu vyložení makat klidně v truhlárně u sedláře pasíře nebo kdekoli jinde na velkej počet menších děr. Čemuž odpovídá i to .že stůl nejde dát do jiný než středový polohy a jestli pak jste si všimli jaká je uprostřed stolu malá díra. To že si jí postavili do kovářský expozice nic neznamená.
logika věci je pěkná, když točím rychle - tak to silou tlačí na vrták, ten bere větší šponu a tím nestíhám tolik točit a tak to ubere šponu ... prostě samo reguluje přítlak.
No, ale toto bude fungovat jen v malém rozsahu tloušťky materiálu - určitě ne na hluboké díry (leda že by se hluboká díra vrtala na několikrát)
ještě koukám, že to začne vrtat / posouvat vřeteno až od určitých otáček -
No, ale toto bude fungovat jen v malém rozsahu tloušťky materiálu - určitě ne na hluboké díry (leda že by se hluboká díra vrtala na několikrát)
ještě koukám, že to začne vrtat / posouvat vřeteno až od určitých otáček -
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
No bodejť, že se ty koule točí, kdyby se netočily, tak mě to nerozruší do tý míry, že jsem to sem dal. K vidění ZOO Plzeň, expozice Život na statku, kovářská dílna. Tohle je vrtačka pro chlapi s koulema. Mám ještě jednu fotku z druhé strany, ale ta je ještě horší než ta první, vidět to na parní mlátičce, tak mě to nechá chladným...(Wattův odstředivý regulátor). Přemýšlím na jakej stroj bych si to Urobil sám, protože se mi to zalíbilo 
Edit: ta expozice byla kovářska a truhlářská dílna tak nějak dohromady.
Edit: ta expozice byla kovářska a truhlářská dílna tak nějak dohromady.
A nemozu tie gule byt akysi druh zotrvacniku co po roztoceni uchova cast kinetickej energie a pri zabere do materialu ju odovzda a umozni plynule vrtanie pre obsluhu.
To že niekto nerozumie tomu čo píšem, neznamená že som troll 
ledvinap píše:Podle mne je cela finta v tom, ze clovek jednou rukou drzi vrtany material a druhou toci. Se treti rukou by stacil setrvacnik a posun, ale pred Cernobylem to bylo praktictejsi takto ...
když jsem zvednul koule, tak šlo vřeteno dolu, spíš než posuv, bych to nazval přítlak.
a mluvíš ještě o té vrtačce? 
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...