CNC Cjuz - frézování hliníku

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

31. 8. 2013, 3:11

pavlaxy píše:Ahojky :D :P
zmiňuješ se o kleštinovém upínači ...
je to prosím ten s průměrem 20mm ? jaká jsi použil ložiska a jejich uložení ...
Původně jsem uvažovala dát na AC servomotor rovnou univerzálku průměr 80mm na upínání nástrojů ..
Po přečtení řady názorů na takové upínání jsem si to rozmyslela a upínač s kleštinami bude lepší...
Máš to jako nějaký vřeteník přes spojku poháněný tím motorem ?
Díky .
Kleštinový upínač jsem použil s průměrem 16mm (stopka)
Jak již bylo někde zmíněno je to průměr totálně naprd takže na to nejsou ložiska, nakonec jsem ho osoustružil na průměr 15mm a dal tam ložiska 15x24x7
Spojení s motorem flexky je přes teflonovou spojku. A uložení - jsou vlepené do toho hliníkového těla.
Jediná komplikace jsou otáčky, točím přes 20.000ot a to je na ty ložiska dost a hodně záleží i na přesnosti aby to nevibrovalo.
Pokud se budeš pohybovat v rozumných otáčkách :) tak to není problém řešit svépomocí.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

31. 8. 2013, 3:14

Popis panelu (původně jsem chtěl dávat samolepku, ale nakonec z pohodlnosti jsem to nechal "načmárat" mašinku permanentní fixou)
cnc40.jpg
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Airm@n64

31. 8. 2013, 4:16

Vypadá to hodně dobře i když to je jen fixou :-)
Kvako1
Sponzor fora

31. 8. 2013, 4:23

celý strojek vypadá paradně, škoda žes to zabil těma tyčema.
vypada to fakt moc hezky.
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

31. 8. 2013, 6:38

Kvako1 píše:celý strojek vypadá paradně, škoda žes to zabil těma tyčema.
vypada to fakt moc hezky.
Kdepak nezabil.
Toto je první pokus, někdo jej dělá z šuplíku a závitovky já se dopracoval k tomuto. Zůstane to na dřevo a vypalování drobností.

Druhý pokus bude mnohem sofistikovanější.
Mám již nějaké serva JUNMA, budu postupně shánět lineáry, kuličkové šrouby a ostatní stavební materiál (Na pár let vystaráno :wink:)
stihacka
Kontaktovat uživatele:

31. 8. 2013, 7:06

Tak ten panel to je fakt luxus, moc pěkný.
Kvako1
Sponzor fora

31. 8. 2013, 7:10

jasně tomu rozumim :)
Pepa z depa

24. 10. 2013, 1:58

čau, nějak jsi s tím umlknul, není nějaký video z obrábění? :D

... mmj. byl jsem na veletrhu u tvého "rotačního globu" (moc pěkná věcička), ty nikde, tak kolega obchodník: že tě bude pozdravovat :D
Žiju abych tvořil, tvořím abych žil. www.PePeSysel.cz
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

24. 10. 2013, 6:34

Pepa z depa píše:čau, nějak jsi s tím umlknul, není nějaký video z obrábění? :D

... mmj. byl jsem na veletrhu u tvého "rotačního globu" (moc pěkná věcička), ty nikde, tak kolega obchodník: že tě bude pozdravovat :D
Tak to mě těší, bohužel (bohudík :) ) hodně zakázek sesypalo se to na konec roku a CNC bude stát nejméně do vánoc.
Na druhou stranu si teď budu "hrát" z manipulátory trochu jiných parametrů - nosnost 1000kg, rozpětí 13m, pojezd 15m, rychlost 30m/min. Podmínka je že ty manipulátory vzdálené od sebe 13m se nikdy nesmí rozejít o více než pár mimimetrů ve všech režimech rozjezdů, brždění apod. a to nemají serva jen klasické motory a ocelová kola na kolejnici. Například odměřování mám odvíjeným lankem s rozlišením 26mikrometrů na celých 15metrů dráhy. Samé hezké věci.
jOE6

26. 1. 2014, 2:52

Cjuz píše:Tak jsem testoval značení laserem. Používám modrou LED 1W s optikou.
Záměr je nejdříve na dřevo nakreslit potřebné motivy (body a čáry pro sesazení) a následně vyfrézovat.

http://youtu.be/YltLlhRYgJg
cnc27.jpg
nezkusil si i jinou diodu? nebo někdo z přítomných ? třeba tuhle http://www.ebay.com/itm/2W-445nm-M140-B ... 774wt_1153
Píše tam o mědi a vypadá to že část těla je měděná pro lepší odvod tepla
GeminiRacing
Kontaktovat uživatele:

27. 1. 2014, 8:45

krasne, moc krasne....len tie tyce.......tie tyce..... :) ja som sa uz poucil, dufam ze aj ty

toz hodne stesti :)
Renault 5 Turbo in progress ;)

http://www.geminiracing.sk/" onclick="window.open(this.href);return false;
palojak

22. 5. 2014, 10:35

Cjuz píše:Tak první "produkce"
Keeper byl jen takový testík, víla Zvonilka bude ve větším počtu pro děvčata na narozeninovou oslavu jako památka a můžou si ji vymalovat.

Doba "výroby" asi 8 minut. Příprava podkladů včetně nakreslení a sestavení kódu asi 4h :)
cnc39.jpg
PS: bez laseru si to nedovedu představit :D
Ahoj, mám pár otázok k laseru

aký je to materiál a hrúbka ? píšeš, že laser je 1W, je to laserom iba gravírované alebo aj vyrezané ? akou rýchlosťou asi ideš pri gravírovaní, príp. pri rezaní ? Mám záujem gravírovať a podľa možnosti aj vyrezať nejaké veci z 1 mm preglejky. A zháňam info akú laser diodu namontovať na moju cnc frézku.
Dík za každú odpoveď
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

26. 7. 2014, 6:52

palojak píše:
Ahoj, mám pár otázok k laseru

aký je to materiál a hrúbka ? píšeš, že laser je 1W, je to laserom iba gravírované alebo aj vyrezané ? akou rýchlosťou asi ideš pri gravírovaní, príp. pri rezaní ? Mám záujem gravírovať a podľa možnosti aj vyrezať nejaké veci z 1 mm preglejky. A zháňam info akú laser diodu namontovať na moju cnc frézku.
Dík za každú odpoveď
1W umí pouze pálit povrch. Rychlost je malá cca 1cm/s.
Pro gravírování nebo dokonce řezání je nutný "profi" laser s výkony řádově vyššími.
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

20. 9. 2014, 5:50

Tak pro všechny zájemce videjko jak CNC na tyčkách "zvládá" hliník.
Pro mě je to východisko z nouze a nepovažuji to za frézování hliníku. Ale někomu to holt může stačit.

Uchycení:
Na stole dvě lamina, horní ke spodnímu připevněno asi 8 vruty.
Obráběná kostička má zespodu 2x M6 a přes zapuštěné šroubky chycena k Al podložce tl 4mm (vložené podložky zvedají výrobek aby se dal objet na celou výšku)
Destička s výrobkem připevněná 4mi vruty do dřeva cca 20mm dlouhými.
Pokud by se výrobek uchytil správně, asi by to dopadlo lépe, mě to tak stačilo a nechtěl jsem vše předělávat.

https://www.youtube.com/watch?v=EQTAuuq ... e=youtu.be

Parametry procesu:
Materiál tl. 15mm
Otáčky 24.000
Posuv na frézování obvodu cca 180mm/min obvod X 430mm/min horní strana
Záběr do hloubky 2mm obvod X 0,5mm horní strana
Fréza 8mm, 6z, U5263 FRAISA
Vřeteno KRESS 1050W
obr5.jpg
Před zahájením akce
obr1.jpg
Dokončeno :)
obr2.jpg
Pohled na výrobek - nahoře je vidět špatný povrch v místě kde se bralo více než polovinu průměru frézy.
obr3.jpg
Uchycení opravdu neprofesionální :oops: (ale rychlé)
obr4.jpg
Naposledy upravil(a) Cjuz dne 21. 9. 2014, 9:11, celkem upraveno 1 x.
azamo

20. 9. 2014, 6:05

No a pak že to nejde :)
Tady je vidět že lineáry a půl tuny váhy není nutnost . Samozřejmě že od toho nemůžeš čekat zázraky ,ale pro domácího kutila to stačí .
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“