stavba prveho cnc routru

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Pepa z depa

22. 5. 2014, 8:38

BIGG píše:
jova píše:Čárový laser funguje tak, že se klasický paprsek pustí na skleněnou tyčku. Díky tomu vznikne skutečná čára (bod se podélně roztáhne). Úhel toho roztažení je například 45stupňů a tak když ho správně nasměruješ, posuv osy Z ti nevadí. Bude se pouze měnit délka čáry, ale křížení tam bude stále.
Ahoj, stále jsem to nepochopil, můžeš to napsat ještě polopatě ji, popř. nákres?

Díky Pepa
čau, nic se na skleněnou tyčku nepouští, to už je všechno integrováno v modulu ČÁROVÉHO laseru (neplést z bodovým - klasické ukazovátko) no a dáš kolem vřetena ty moduly dva o 90° od sebe, paprskem SVISLEe !!! ne vodorovně, to by samozřejmě vznikl ofset (ale pokud máš jen bodové, tak si odřekni šampáňo, ulom stopku od sklenice pusť přes tu stopku (kolmo na ní) paprsek a budeš mít z bodového laser čárový .. možno vyzkoušet doma i bez ulomení nožky :D )

Měj se fajn (taky) Pepa :)
Žiju abych tvořil, tvořím abych žil. www.PePeSysel.cz
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
Pepa z depa

22. 5. 2014, 8:46

... ale jsem si vzpomněl, že máme v práci na plazmě zaměřovací laser, pouze jeden a bodový, který svítí přímo dolů kolmo k plechu, ale je tam +100mm na ose X a +100mm na ose Y odsazení, které se pak odečte (na té plazmě automaticky při vypnutí zaměřování) ... taky cesta jak ušetřit :D
Žiju abych tvořil, tvořím abych žil. www.PePeSysel.cz
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
jova
Kontaktovat uživatele:

22. 5. 2014, 8:56

Prostě, když pošleš laserový bod do kulaté tyčky, za tyčkou se ti z toho bodu stane svítící čárka. Pokud taková dva lasery upevníš rovnoběžně s osou vřetene, vzájemně pootočené o 90 stupňů vznikne ti na obráběné ploše křížek. Protože tu čárku si můžeš představit jako přeponu trojúhelníku a laser jako jeho vrchol, s měnící výškou osy Z se pouze prodlužuje či zkracuje ta "přepona" .
Další je třeba zde: http://www.carove-lasery.cz/stranka-cas ... laserum-12" onclick="window.open(this.href);return false;

TO Pepa z depa: Samozřejmě že ten čárový laser už má tu tyčku v sobě zabudovanou, jen jsem popisoval princip jak z bodu ta čárka vzniká. :D
1mulen1

22. 5. 2014, 9:06

Chalani a daju sa zohnat lasery ktore maju menšiu hrubku paprsku ako 1mm? ja mam totižto na gitary spravene vakuovacie šablony na krky a telá.. každa šablona má inde nulový bod ... mam to spravene tak že nulovy bod mám dierku od vrtaka 0.6mm a vždy ked mením šablonu tak musim tam dat 0.6mm vrták a nastavit nulovy bod ...vymena kleštiny a všetkeho a potom zasa dat vrták preč a dat tam frezku a takto by som to mal ovela jednochuhšie akurat sa mi zda hrubka čiary paprsku dost hrubá
slezak77

22. 5. 2014, 9:10

Pepa z depa píše:... ale jsem si vzpomněl, že máme v práci na plazmě zaměřovací laser, pouze jeden a bodový, který svítí přímo dolů kolmo k plechu, ale je tam +100mm na ose X a +100mm na ose Y odsazení, které se pak odečte (na té plazmě automaticky při vypnutí zaměřování) ... taky cesta jak ušetřit :D
To je to co jsem psal. Offset.
Perun
minicico

22. 5. 2014, 1:37

napajaci DC-DC menic
napajaci DC-DC menic
zadny laser
zadny laser
bocny laser
bocny laser
takze k tym laserom.su z Ebay a vysli ma na priblizne 8€ za oba.upevnene su na drziaku vretena kolmo dole v ose vretena.jeden zboku a druhy zo zadu aby zvierali 90st. uhol.z jedneho bodoveho ani jedneho krizoveho by sa to spravit nedalo jedine za pouzitia offsetu.tym ze su dva ciarove s vyskou vretena akoby po sebe tie ciary putovali ale pretinaju sa vzdy na rovnakom mieste.daju sa fokusovat ale nedaju sa zaostrit aby mali pri roznej vzdialenosti rovnyko ostru ciaru.pri mojom nadstaveni mam najostrejsiu ciaru asi 0,5mm pri zdvyhnutom Zku a pri -130mm ked je Zko najnizsie asi 1mm.lasery napajam zo spolocneho zdroja pre referencne snimace co je si 15V DC cez DC-DC menic na napetie asi 2,5V cize 5V v serii..dolezite je ale nadstavit napetie aby prud cez lasery nepresiahol 20mA.
BIGG

22. 5. 2014, 2:48

Ahoj, super, díky musím uznat, že jsem blbý jak troky, vždyť je to tak jednoduché a já to nechápal :lol:
Ještě nějakou fintou ořezat paprsek tak, aby to bylo stejné.

Díky za nakopnutí Pepa
BIGG

22. 5. 2014, 2:50

minicico píše:
DSC_0716.jpg
DSC_0713.jpg
DSC_0712.jpg
takze k tym laserom.su z Ebay a vysli ma na priblizne 8€ za oba.upevnene su na drziaku vretena kolmo dole v ose vretena.jeden zboku a druhy zo zadu aby zvierali 90st. uhol.z jedneho bodoveho ani jedneho krizoveho by sa to spravit nedalo jedine za pouzitia offsetu.tym ze su dva ciarove s vyskou vretena akoby po sebe tie ciary putovali ale pretinaju sa vzdy na rovnakom mieste.daju sa fokusovat ale nedaju sa zaostrit aby mali pri roznej vzdialenosti rovnyko ostru ciaru.pri mojom nadstaveni mam najostrejsiu ciaru asi 0,5mm pri zdvyhnutom Zku a pri -130mm ked je Zko najnizsie asi 1mm.lasery napajam zo spolocneho zdroja pre referencne snimace co je si 15V DC cez DC-DC menic na napetie asi 2,5V cize 5V v serii..dolezite je ale nadstavit napetie aby prud cez lasery nepresiahol 20mA.

Nešlo by použít toto na ostření ?

http://www.ebay.com/itm/190886501099" onclick="window.open(this.href);return false;

Pepa
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“