heidenhain tnc 135
Ahoj
Neměl by někdo manuál k systému heidenhain TNC 135?
Jde o vrtačkofrézku,potřeboval bych alespoň povšechné informace pro základní obsluhu.
Možná je to již dost archaické ale kdo zná haidenhainy třeba by mohl nějak poradit...
Kdyby to měl někdo na papíře v češtině ( měl jsem to třeba k sinumeriku ),rád bych si to ofotil...Klidně bych i přijel se svou kopírkou.
Děkuji za radu nebo tip.
Neměl by někdo manuál k systému heidenhain TNC 135?
Jde o vrtačkofrézku,potřeboval bych alespoň povšechné informace pro základní obsluhu.
Možná je to již dost archaické ale kdo zná haidenhainy třeba by mohl nějak poradit...
Kdyby to měl někdo na papíře v češtině ( měl jsem to třeba k sinumeriku ),rád bych si to ofotil...Klidně bych i přijel se svou kopírkou.
Děkuji za radu nebo tip.
To bych Ti byl vděčný.Dneska to začnu zkoušet.Sinumerika bych rámcově chápal ale tohle je naprosto jiné.
Manuál jsem zatím nikde nenašel dokonce ani v němčině,jen příručku programování.
Ještě taky zkusím zavolat do heidenhainu třeba mě nepošlou do háje...
Manuál jsem zatím nikde nenašel dokonce ani v němčině,jen příručku programování.
Ještě taky zkusím zavolat do heidenhainu třeba mě nepošlou do háje...
Je to v podtatě jednodušoučký systém, umí to vrtat i s výplachem, řezat závity s pružnou hlavou - ne na tvrdo, frézovat i s radiusovou korekcí, bohužel při šikmém frézování ji nelze zadat - dráha se musí psát středem frézy.Na kulato to frézovat neumí. Díry na kružnici jdou taky programovat, ale je to nešikovně řešeno a navíc se mašinka při šikmým přejezdu pomaličku šoulá. Bacha na tu baterku v panelu bez krytky - jak přijdeš o konstanty, budeš mít zkaženo spoustu dní jejich scháněním. Neměnit při vypnutém stroji, alespoň doufám že baterka jde měnit při zapnutém stroji bez následků. Taky se nám nevyplatilo nechat spuštěný stroj při zmáčknutém centrál stopu. Chladící ventilátor systému běžel jen při plně nahozeném stroji a systém se bez chlazení upekl, což byl zážitek za nějakejch 40 000 kč. Kolega tam pak dal silnější ventilátor a zapjil ho tak, aby se spustil hned při zapnutí stroje. Je ale možné, že takhle to je udělané jen na Mahu, jiná firma - jiné provedení.
S konkrétním ovládáním tvého stroje ti asi úplně nepomohu - já dělal na tomhle http://industry-pilot.de/de/stanok/stan ... &v_id=3990#" onclick="window.open(this.href);return false; a to je trošičku jinak řešené.
S konkrétním ovládáním tvého stroje ti asi úplně nepomohu - já dělal na tomhle http://industry-pilot.de/de/stanok/stan ... &v_id=3990#" onclick="window.open(this.href);return false; a to je trošičku jinak řešené.
Díky díky...Každá informace dobrá.Docela mě překvapuje že to neumí frézovat kruh.
Od heidenhainu poslali link,manuál je tudíž na světě ( anglicky ) ale koukám na to jako husa do flašky. Ale snad to postupně přelouskám.Mašinu jsem koupil s tím že se to stejně předělá ale teď je mi docela líto do toho ( zatím ) sahat.
Nejsi odněkud poblíž Blanska?
Jinak dneska jsme stroj rozběhli,je to zajímavá vrtačka.Nechtěli se hýbat vodorovné osy,po radě od prodávajícího a jedné ťafce 220V ( podruhé v životě ),všechno chodí.
Jen to umět programovat.
Ještě se zeptám možná hloupě ale...Dá se do toho vůbec nahrát G-kód z externího zdroje?Port to má,jde o to jestli na tom svém externím zařízení tenkrát nepoužívali nějaké zvláštní nuance.
A jestliže do toho takhle vidíš,ještě bych se zeptal-ten systém dialogů je dodnes rámcově stejný?Abych věděl jestli má smysl tahat rozumy z chlapů co dělají na novějších " hajdoších ".
Od heidenhainu poslali link,manuál je tudíž na světě ( anglicky ) ale koukám na to jako husa do flašky. Ale snad to postupně přelouskám.Mašinu jsem koupil s tím že se to stejně předělá ale teď je mi docela líto do toho ( zatím ) sahat.
Nejsi odněkud poblíž Blanska?
Jinak dneska jsme stroj rozběhli,je to zajímavá vrtačka.Nechtěli se hýbat vodorovné osy,po radě od prodávajícího a jedné ťafce 220V ( podruhé v životě ),všechno chodí.
Jen to umět programovat.
Ještě se zeptám možná hloupě ale...Dá se do toho vůbec nahrát G-kód z externího zdroje?Port to má,jde o to jestli na tom svém externím zařízení tenkrát nepoužívali nějaké zvláštní nuance.
A jestliže do toho takhle vidíš,ještě bych se zeptal-ten systém dialogů je dodnes rámcově stejný?Abych věděl jestli má smysl tahat rozumy z chlapů co dělají na novějších " hajdoších ".
pres tncremo a seriovy kabel (RS232C) to lze "lit" do masiny, bohuzel rychlost stroje bude zavisla od rychlosti prenosu, ale nachystej si nejake stare pc s max win98, nebo NT
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
Ahoj pokusím se ti pomoci,
pokud ještě sháníš ten manuál, je tady na oficiálních stránkách heidenhainu : http://content.heidenhain.de/doku/oma_c ... 13772.html" onclick="window.open(this.href);return false;
je sice jen anglicky a německy, ale je to PDF, tak snad půjde přeložit nějakým překladačem.
Snad jsem ti pomohl
pokud ještě sháníš ten manuál, je tady na oficiálních stránkách heidenhainu : http://content.heidenhain.de/doku/oma_c ... 13772.html" onclick="window.open(this.href);return false;
je sice jen anglicky a německy, ale je to PDF, tak snad půjde přeložit nějakým překladačem.
Snad jsem ti pomohl

Mechanik seřizovač - Strojař tělem i duší.
DMU210P
DMU210P
Díky.Nezávisle jsem se dopídil k témuž.Anglicky trošku rozumím,se zbytkem pomůžou chytřejší.Škoda že tam nejde psát přímo G-kód,na to jsem si zvykl na druhé mašině a ten systém dialogů bude dělat zmatek při přeskakování z mašiny na mašinu.
Uvidím jak to půjde,v nejhorším to předělám.
Teď je cílem pohnout nějakou osou pomocí programu,ne šipkami...
A tady bych optal rád Vrubouna jestli by nebyl ochotný zalovit v paměti a nevzpomněl jak na to...Třeba oso X jeď + 100 mm posuvem F80....?
Uvidím jak to půjde,v nejhorším to předělám.
Teď je cílem pohnout nějakou osou pomocí programu,ne šipkami...
A tady bych optal rád Vrubouna jestli by nebyl ochotný zalovit v paměti a nevzpomněl jak na to...Třeba oso X jeď + 100 mm posuvem F80....?
Ty hodláš na týhle vrtačce frézovat???? Vždyť je to jen vrtačka s řízeným stolem, tak asi nebyl důvod aby řízení umělo to co výše požaduješ?karelsklo píše:...Třeba oso X jeď + 100 mm posuvem F80....?
Frézovat zrovna ne,spíš něco jako cnc kameníček
.Točí 3500 ot.,to by mi stačilo.
Event.použiju jiné vřeteno.
Z fotek to není moc poznat ale sloup má průměr 200 mm,je to poměrně robustní stroj.
Otázka je jak to bude s přesností nicméně potřebuju orovnávat kotouče max.průměru 100 mm.
V nejhorším ji koneckonců můžu používat třeba jako...vrtačku.

Z fotek to není moc poznat ale sloup má průměr 200 mm,je to poměrně robustní stroj.
Otázka je jak to bude s přesností nicméně potřebuju orovnávat kotouče max.průměru 100 mm.

No nevím, nevím ...na broušení to asi nebude mít odpovídající krytování, na Tvém místě bych si ten stroj nekurvil a používal ho k tomu k čemu byl stvořen, tedy k přesnému souřadnicovému vrtání.karelsklo píše:Frézovat zrovna ne,spíš něco jako cnc kameníček.Točí 3500 ot.,to by mi stačilo.

Nakonec asi tak nějak.Ale kastl na vodu na stůl už mám v kupě,na to přijde " falešný stůl ".Když už vrtat tak všechno možné
.
Nicméně stejně se s tím musím naučit zacházet,teď louskám manuál ŘS.
Škoda že od samotné mašiny manuál není a asi už nikdy nebude...Ještě zkusím napsat výrobci.
Je tam totiž pár zajímavostí.Např.osa Z ( sloup ) je sice ovládaná evidentně systémem ale dosti prapodivně.
Pinola pak má ještě autoposuv.
Rychlost polohování os X a Y je naplno přímo zběsilá
.
Přidávám zbytek fotek z telefonu.

Nicméně stejně se s tím musím naučit zacházet,teď louskám manuál ŘS.
Škoda že od samotné mašiny manuál není a asi už nikdy nebude...Ještě zkusím napsat výrobci.
Je tam totiž pár zajímavostí.Např.osa Z ( sloup ) je sice ovládaná evidentně systémem ale dosti prapodivně.
Pinola pak má ještě autoposuv.
Rychlost polohování os X a Y je naplno přímo zběsilá

Přidávám zbytek fotek z telefonu.
Pěkná mašinka. Na jedné fotce je vidět jak na systému svítí všechna světélka, což by ovšem nemělo být. Možná to souvisí s těmi baudy co jsou na obrazovce. Já jsem mašinku nikdy nepřipojoval, tak nevím zda to má takhle vypadat. Jinak já obydluji okolí Plzně, takže to v dohledné době na osobní setkání nevypadá. Sepisuju takový jednoduchý návodíček co si k tomu systému pamatuju, ale dvěma prstama to jde tuze pomalu - snad zítra. Taky je to zhruba něco mezi 6 až 8 lety co jsem u toho stál naposledy, tak se moje bláboly nemusejí shodovat s realitou.
Pojezd po sloupu může sloužit k hrubému nastavení výšky a systém bude obsluhovat jen výsuv pinoly, ale to je jen můj dohad - nemusí to tak být, protože tuhle mašinu neznám.
Pojezd po sloupu může sloužit k hrubému nastavení výšky a systém bude obsluhovat jen výsuv pinoly, ale to je jen můj dohad - nemusí to tak být, protože tuhle mašinu neznám.
Ahoj,vážím si jakékoli pomoci.
Ty ledky a nesmyslné údaje na displejích můžou souviset s tím že to stálo někde ve skladu s mrtvou baterkou.Pokud bylo v paměti něco zásadního pro provoz stroje tak asi zdrávas...
Nicméně ručně všechno funguje.
To Zko prozkoumám,zatím jsem neměl čas to prolézat do detalů ale povšechně : ve škatuli jsou jen 2 karty a vypadá to že autoposuv jde mechanicky od vřetene.Má elmag.spojku ( čudlíky v rukojetích ) a na pinole je pravítko.
Ještě vlezu dovnitř abych zjistil jestli má i sloup pravítko.Sloup je polohován pouze asynchr.motorem přes šneka,žádný enkodér nebo něco podobného tam není.
A těch prstů mám taky ňáko nedostatek ( a to nejsem stolař )
.
Ty ledky a nesmyslné údaje na displejích můžou souviset s tím že to stálo někde ve skladu s mrtvou baterkou.Pokud bylo v paměti něco zásadního pro provoz stroje tak asi zdrávas...
Nicméně ručně všechno funguje.
To Zko prozkoumám,zatím jsem neměl čas to prolézat do detalů ale povšechně : ve škatuli jsou jen 2 karty a vypadá to že autoposuv jde mechanicky od vřetene.Má elmag.spojku ( čudlíky v rukojetích ) a na pinole je pravítko.
Ještě vlezu dovnitř abych zjistil jestli má i sloup pravítko.Sloup je polohován pouze asynchr.motorem přes šneka,žádný enkodér nebo něco podobného tam není.
A těch prstů mám taky ňáko nedostatek ( a to nejsem stolař )