jak to myslis? co je na tom spatne? probiral jsem to s clovekem, ktery pracuje na profi CNC strojich uz nejakou dobu.RaS píše:tu konstrukci vymyslel strojařsky nemyslící tvor....
CNC by chetar
a že někdo pracuje na stroji nebo že to navrhuje znamená že tomu rozumí? dneska každej druhej "konstruktér" je člověk kterej neviděl stroj v praxi a neuvědomuje se možnosti výroby.. ono v cadu se dá nakreslit cokoliv, ale udělat to je už problém a mnoho mladých konstruktérů to prostě neřeší.. proč dělat věci jednoduše když to jde dělat draze složitě...
já jen tvrdím že takhle je to nevyrobitelné v tolerancích které jsou na lineární vedení kladeny.. resp vyrobitelné to asi je, ale bude to stát řádově víc než to udělat tak jak by se mělo a bylo by to levné, OK a přesné.. ale neber moje připomínky vážně.. 9 z 10ti dnes staví podobně jako ty a 7 je na tom ještě hůř.. každej hledá slepé cesty než jít tou přímou levnou rovnou.. a ve finále to nějak bude chodit všem..
já jen tvrdím že takhle je to nevyrobitelné v tolerancích které jsou na lineární vedení kladeny.. resp vyrobitelné to asi je, ale bude to stát řádově víc než to udělat tak jak by se mělo a bylo by to levné, OK a přesné.. ale neber moje připomínky vážně.. 9 z 10ti dnes staví podobně jako ty a 7 je na tom ještě hůř.. každej hledá slepé cesty než jít tou přímou levnou rovnou.. a ve finále to nějak bude chodit všem..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
tak jinak:RaS píše:a že někdo pracuje na stroji nebo že to navrhuje znamená že tomu rozumí? dneska každej druhej "konstruktér" je člověk kterej neviděl stroj v praxi a neuvědomuje se možnosti výroby.. ono v cadu se dá nakreslit cokoliv, ale udělat to je už problém a mnoho mladých konstruktérů to prostě neřeší.. proč dělat věci jednoduše když to jde dělat draze složitě...
Ten clovek navrhuje dily na zakazku a nasledne je vyrabi v CNC centru, neni to zadny mlady konstrukter.
Co se ti konkretne zda tezko obrobitelne na tom? vse je navrzeno na snadnou vyrobu.
Pokud nemam brat tve pripominky vazne, tak proc je sem pises? mas ve zvyku spamovat nebo co? Bud napis svuj nazor a stuj si za nim, nebo ho se nepis radsi priste. Nic ve zlem

Protože ví, že je vážně brát nebudeš, podobně jako spousta dalších konstruktérů. Vymodelovaný je to hezky, ale jinak musím souhlasit s Rasem.Pokud nemam brat tve pripominky vazne, tak proc je sem pises?
[URL=https://matchnow.life]Super casual Dating[/URL]
spousta nekonkretnich a nic nerikajich radorigosch píše:Protože ví, že je vážně brát nebudeš, podobně jako spousta dalších konstruktérů. Vymodelovaný je to hezky, ale jinak musím souhlasit s Rasem.Pokud nemam brat tve pripominky vazne, tak proc je sem pises?
co bych mel zmenit teda?
- Zdenek Valter
Jenže pokud po tom cheš tu toleranci 0,05 mm, pak je dle mého názoru Tvoje málo tuhá už od pohleduchetar píše:tak jinak:RaS píše:a že někdo pracuje na stroji nebo že to navrhuje znamená že tomu rozumí? dneska každej druhej "konstruktér" je člověk kterej neviděl stroj v praxi a neuvědomuje se možnosti výroby.. ono v cadu se dá nakreslit cokoliv, ale udělat to je už problém a mnoho mladých konstruktérů to prostě neřeší.. proč dělat věci jednoduše když to jde dělat draze složitě...
Ten clovek navrhuje dily na zakazku a nasledne je vyrabi v CNC centru, neni to zadny mlady konstrukter.
Co se ti konkretne zda tezko obrobitelne na tom? vse je navrzeno na snadnou vyrobu.
Pokud nemam brat tve pripominky vazne, tak proc je sem pises? mas ve zvyku spamovat nebo co? Bud napis svuj nazor a stuj si za nim, nebo ho se nepis radsi priste. Nic ve zlem

Zejména
1. Nedostatečně tuhá základna - dá se snadno deformovat upnutým obrobkem
2. úchyt vřetene spolu s dílem osy Z - sám o sobě byst tam vytvořil průhyb
3. Dlouhý most - nemá zajištěnou oporu proti zkrutu.
Nic ve zlém

Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
takovejhle konstrukcí tady je X do měsíce, když ty nemáš čas pročítat se komentářema který jsem třeba já či ostatní k takovejm tématům napsali tak já nemám čas to psát pořád dokola.. prostě to nemá smysl, stejně si to postavíš tak jak uznáš za vhodné.. když mám být konkrétní tak třeba to uložení lineárů, od základu je to špatně, ale přesto se to bude nějak hejbat.. jedna věc je díl vyrobit, a druhá věc je díl sesadit tak aby byl funkčně uložen a trvale plnil svoji funkci tak jak by měl..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
a pár dalších nedokonalostí
ty nohy co vynáší portál ve tvém návrhu musí mít definovaný rozměr a tvar ve dvou na sebe kolmých rovinách
to se blbě vyrábí, a už vůbec to nejde doladit třeba seřízením a skolíkováním při montáži
správně by bylo použít rovnoběžné plochy a osu Y přišroubovat naplocho zezhora
Jak chceš zaručit synchronnost chodu šroubů X ?
osa Y (portál) je jen z desky, bude se kroutit a rezonovat, každý takovýhle nosný prvek musí být skříňovitý
stůl se bude kroutit jen vlastní vahou
ty nohy co vynáší portál ve tvém návrhu musí mít definovaný rozměr a tvar ve dvou na sebe kolmých rovinách
to se blbě vyrábí, a už vůbec to nejde doladit třeba seřízením a skolíkováním při montáži
správně by bylo použít rovnoběžné plochy a osu Y přišroubovat naplocho zezhora
Jak chceš zaručit synchronnost chodu šroubů X ?
osa Y (portál) je jen z desky, bude se kroutit a rezonovat, každý takovýhle nosný prvek musí být skříňovitý
stůl se bude kroutit jen vlastní vahou
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
- Zdenek Valter
Tož tak
Slevíš-li ze svých nároků na přesnost (na +-0,3 mm) a bude-li ti tenhle strojek chroupat jen plasty a dřívko pak je to použitelný návrh
Slevíš-li ze svých nároků na přesnost (na +-0,3 mm) a bude-li ti tenhle strojek chroupat jen plasty a dřívko pak je to použitelný návrh

Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
Ono možná bude mít přesnost i větší ale třeba to Yko je fakt na prd. Jak chceš uložit kolejnice v tom profilu? Na zafrézování drážky tam není moc materiálu. Bez té drážky to přesně neusadíš. Navíc to vypadá že ty dva Y nové profily jsou chycené k bočnicím jen jedním šroubem, to se zkroutí už při sesazování. Navíc pokud jsi chtěl použít zámky do toho profilu pro přišroubování kolejnice tak se vsaď že u takovéto konstrukce náchylné na vibrace ( a i díky malé tloušťce stěny toho profilu) se ti budou ty šrouby na uchycení kolejnic povolovat.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
Chlapi kašlete na to ... on pan kolega nepotřebuje radit, on se chce asi jen pochlubit svým konstrukčním géniem... vždyť už vyrábí díly a má nakoupeno!!!
Přeci to nebude celý předělávat kvůli nějakejm rejpalům ...
A aby neřekl, že jen blbě kecám tak jedna praktická a konkrétní .... upevnění těch profilů na čele do přírub jedním šroubem je již na první pohled blbost a protože ty profily neumožňují použít víc šroubů tak je blbost použít tyto profily a tak bych mohl pokračovat .... To jsou profily na stavbu stánků na výstavy, ne na konstrukci stroje s požadavkem na schopnost něco obrábět.

Přeci to nebude celý předělávat kvůli nějakejm rejpalům ...

A aby neřekl, že jen blbě kecám tak jedna praktická a konkrétní .... upevnění těch profilů na čele do přírub jedním šroubem je již na první pohled blbost a protože ty profily neumožňují použít víc šroubů tak je blbost použít tyto profily a tak bych mohl pokračovat .... To jsou profily na stavbu stánků na výstavy, ne na konstrukci stroje s požadavkem na schopnost něco obrábět.

nee, poradit si samozrejme necham, jen jsem chtel aby sem lidi psali konkretni veci a ne jen informacne ze je to blbe navrzene a nic vice.
Veskere dily nevarabime najednou, ale vyrabime postupne. Momentalne chci smontovat osu Z a testovat ji. Jak pujde sestavovani a stelovani, vyzkouset silu krokoveho motoru a celkovou presnost. Pokud se osvedci navrhovana verze osy Z a taky jeji presnost a spolehlivost na testovaci provoz, bude se pokracovat dale na stavbe ostatnich os.
Nez se pustim do os X a Y, tak musim stejne jeste poresit elektroniku a ridici system.
Zakladna je z 8mm frezovane desky a veskere profily jsou z plneho profilu a prisroubovane do desky. Zaroven jsou ty profily mirne srazeny aby tam byla zajistena linearita mezi zakladnou a jednitlivimi kolejnicemi vedeni.
Ty bocnice prisroubovane pokazde jednim sroubem maji drzet pouze kulickove srouby, motory a snimace, neplni zadnou dalsi funkci.
Osa X ma za temi profily jeste vyztuhu aby se neprobibaly (ikdyz by k tomu, podle vypoctu nemelo dojit) a je to i zaroven ochrana proti zkrutu.
Na te celkove sestave neni videt jednotlive reseni dilu a jejich pripadne smontovani.
Pozdeji sem nahoim a vice detailu.
Zaroven se pocita se svarovanim nekterych dilu, po sesroubovani a premereni kolmosti na hodinkach.
Zajisteni toho aby se osa Y pohybovala na obou dvou stranach stejne by mely zajistovat rotacni enkodery, ale neni problem pridat spojovaci remen a nechat to pohanet pouze jednim motorem.
Jak jsem jiz psal, momentalne se snazime poskladat a zprovoznit pouze osu Z, takze zmeny jsou urcite mozne, nic neni pevne dane.
Kdyby jsem nestal o vase nazory tak sem ani nelezu
Uvidime jak to dopadne, protoze mi chybi vyrobit pouze tri dily, ktere stejne vyuziju na stavbu osy Z at uz bude mit jakoukoliv podobu.
Veskere dily nevarabime najednou, ale vyrabime postupne. Momentalne chci smontovat osu Z a testovat ji. Jak pujde sestavovani a stelovani, vyzkouset silu krokoveho motoru a celkovou presnost. Pokud se osvedci navrhovana verze osy Z a taky jeji presnost a spolehlivost na testovaci provoz, bude se pokracovat dale na stavbe ostatnich os.
Nez se pustim do os X a Y, tak musim stejne jeste poresit elektroniku a ridici system.
Zakladna je z 8mm frezovane desky a veskere profily jsou z plneho profilu a prisroubovane do desky. Zaroven jsou ty profily mirne srazeny aby tam byla zajistena linearita mezi zakladnou a jednitlivimi kolejnicemi vedeni.
Ty bocnice prisroubovane pokazde jednim sroubem maji drzet pouze kulickove srouby, motory a snimace, neplni zadnou dalsi funkci.
Osa X ma za temi profily jeste vyztuhu aby se neprobibaly (ikdyz by k tomu, podle vypoctu nemelo dojit) a je to i zaroven ochrana proti zkrutu.
Na te celkove sestave neni videt jednotlive reseni dilu a jejich pripadne smontovani.
Pozdeji sem nahoim a vice detailu.
Zaroven se pocita se svarovanim nekterych dilu, po sesroubovani a premereni kolmosti na hodinkach.
Zajisteni toho aby se osa Y pohybovala na obou dvou stranach stejne by mely zajistovat rotacni enkodery, ale neni problem pridat spojovaci remen a nechat to pohanet pouze jednim motorem.
Jak jsem jiz psal, momentalne se snazime poskladat a zprovoznit pouze osu Z, takze zmeny jsou urcite mozne, nic neni pevne dane.
Kdyby jsem nestal o vase nazory tak sem ani nelezu

Uvidime jak to dopadne, protoze mi chybi vyrobit pouze tri dily, ktere stejne vyuziju na stavbu osy Z at uz bude mit jakoukoliv podobu.
tak to jsi mě uklidnil když to drží pouze kuličkovej šroub a motorchetar píše: Ty bocnice prisroubovane pokazde jednim sroubem maji drzet pouze kulickove srouby, motory a snimace, neplni zadnou dalsi funkci.

když uděláš takovéhle Zko tak už budeš muset udělat i tu druhou osu takhle blbě.. a nebo to budeš muset celé předělat a pak nemá smysl dělat to Zko takhle.. vždyť to spolu navazuje..
to napojení na další osu, pokud tedy tu další osu uděláš rozumně tzn dáš vozíky či vedení jen v jedné rovině najednou obrobené, už budeš muset řešit zásah do té základní desky osy Z, tak aby to šlo sešroubovat...
výztuhy to je to nejmenší to se dá přidat v podstatě vždycky.. z hledika tuhosti máš lepší když ty vozíky a lineáry prohodíš na té ose Z, tak aby vozíky stály
výztuhy to je to nejmenší to se dá přidat v podstatě vždycky.. z hledika tuhosti máš lepší když ty vozíky a lineáry prohodíš na té ose Z, tak aby vozíky stály