Nějakou dobu mám už připraveny díly na novou frézku a nějak se mi to stále vrtalo hlavou jak zjistím jestli kolejnice jsou opravdu rovné .... četl jsem, zjišťoval, googlil ale každá z metod vyžadovala něco co nemám (přesný rovnací stůl, interverometr atd...) V úvahách jsem dospěl k bodu, že co může být rovnější, než paprsek světla? A tak jsem vymýšlel, kreslil a počítal no a tady je výsledek:
QMR (Quakův měřič rovinnosti)
Zatím je hotový hardware se kterým jsem pořídil pár testovacích fotografií a nyní přichází na řadu vytvořit odpovídající software, který provede analýzu fotek a vypočítá skutečné odchylky od roviny laserového paprsku...

Ve skutečnosti bude ale celá frézka na šroubových nožičkách... Konstrukce je vyrobena tak, že má sama o sobě bez kolejnice (která vlastnosti průhybu významně zlepší) a při váze portálu 20kg vypočtený průhyb 0,0088mm nyní kdy na vozík působí síla odpovídající cca 1,5kg je maximální průhyb 0,0013 mm... Tedy pro účely měření naprosto vyhovující
 Ve skutečnosti bude ale celá frézka na šroubových nožičkách... Konstrukce je vyrobena tak, že má sama o sobě bez kolejnice (která vlastnosti průhybu významně zlepší) a při váze portálu 20kg vypočtený průhyb 0,0088mm nyní kdy na vozík působí síla odpovídající cca 1,5kg je maximální průhyb 0,0013 mm... Tedy pro účely měření naprosto vyhovující 

tedy nezbývá než zkusit jinou metodu... Mám metodu, ale výpočet trvá několik minut pro jednu fotku.... Nějaký matfizák zde, který něco podobného už řešil ?
  tedy nezbývá než zkusit jinou metodu... Mám metodu, ale výpočet trvá několik minut pro jednu fotku.... Nějaký matfizák zde, který něco podobného už řešil ?