CNC by chetar

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
RaS

8. 8. 2014, 8:53

nemusí to být na kompresor může to být i na hydrauliku :D, nicméně kompresor je v každé dílně to je to nejmenší..
40kovej kužel je na ten tvůj stroj velká kráva, jdi max do 30ky nebo do 20ky podle mě optimální velikost na takovejhle stroj.. ale blbě se shání..
ta funkce se jmenuje ATC - automatic tool change, ve vřetenu je kleštinka se sloupcem talířovejch pružin které tu kleštinu tahají dovnitř, nástroj má na sobě hříbek kterej ta kleštinka chytí a vtahuje sama pružinama dovnitř.. takže bez vzduchu a ebz jakékoliv vnější síly to ten nástroj drží.. když chceš nástroj pustit musíš mít nějakej zdroj síly, která přetlačí ty pružiny a kleštinu vysune ven, ta se rozevře a nástrojovej kužel vysune a ten poté vypadne ven z vřetene.. tím zdrojem síly může být v podstatě cokoliv nejvíc se používá vzduch a hydraulika, čistě teoreticky by to šlo řešit i nějakým elektrickým pohonem, mechanickou pákou a co já vím co ještě.. dál se musíš rozhodnout jaké vřeteno chceš.. jestli elektrovřeteno kompaktní blok s motorem a nebo vřeteno s řemenicí které budeš hnát externím motorem a třeba i přes několik různejch řemenic budeš měnit otáčky.. každé má své + a - pro tvé různorodé požadavky, ocel vs hliník musíš mít buď hodně silné elektrovřeteno které bude mít sílu i v malejch otáčkách a nebo řemenice a přehodit to.. to má výhodu že nepotřebuješ tak silnej motor.. ale zpřevoduješ si to jak potřebuješ..

výrobců je víc třeba takhle vypadá elektrovřeteno.. jak jsem už tady někde psal dá se to koupit asi za 1000Euro v 30kové verzi na řemenici, v čínském provedení.. ale taky i za 5000E
dá se to i vyrobit.. ale když započítáš vše kolem a kolem tak se pod 1000Euro asi nedostaneš..

http://han-qi.en.alibaba.com/product/13 ... motor.html" onclick="window.open(this.href);return false;
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
chetar

9. 8. 2014, 1:39

jj, ty pismenka jsem omylem prehodil :)
popisu svoji situaci nyni, bydlim v 1+1 v Ostrave centru, takze tam mit stroj asi nebudu (maximalne neco maleho a nehlucneho), takze nemam ani kompresor.
Jedinne cim nyni disponuju je CO2 svarecka, kterou jsem vyvaroval dve auta a mistem, kde by se dalo svarovat. Pristi rok chci shanet pozemek a zacit stavet maly domecek a obrovskou garaz/dilnu a tam bych rad mel 2x CNC stroj, jeden na drevo (2000x1500mm - pojizdny portal) a druhy na ocel/hliník (600x300mm - pevny sloup nebo portal).
Takze prave proto resim jake vreteno zvolit a jestli kupovat nebo si jej vyrobit.
U toho na drevo bych asi zvolil ER20 a u toho na ocel prave BT40 (ISO40).
Prolezl jsem net a na ER20 jsem nasel za rozumne penize hridele hotove, ale na ISO40 ne. Taky jsem nasel jak vyrobit prave hridel pro ISO40.
Vyber motoru a prenos sily stale resim, ale samozrejme to zalezi taky na porizovaci cene. Libi se mi ta moznost menit otacky pomoci prevodu, coz asi bude pro me nejjednoduzsi varianta.
Ale stejne zbytek tohoto roka mam cas na premysleni, kalkulaci a kresleni nez se vrhnu do nejake poradne vyroby.
RaS

9. 8. 2014, 2:10

a proč 40kový kužele? to abys plnohodnotně využil, tak je tak na minimálně 3tunovou mašinu.. ten samotnej kužel váží v krátké variantě tak 1,5kg, v nějaké dlouhé klidně 3kg..celej vřeteník bude mít tak 10kg a na vejšku tak 350mm prostě hovado.. když použiješ 30kový kužely jsou o polovinu menší a spolehlivě na něj dáš ER32ku což je nástroj do 20mm rovněž hovado.. podle mě stačí ER25ka do 16mm, kterou má ISO20kový upínání.. to je takový rozumně velký..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
chetar

9. 8. 2014, 2:24

mas pravdu
co treba tohle vreteno? dobra cena, ikdyz zase za tu dopravu je to dost

http://www.aliexpress.com/item/EN053-Sp ... 79633.html" onclick="window.open(this.href);return false;
RaS

9. 8. 2014, 2:38

to je ale jen vřeteník bez ATC.. s ATC je to za jiné peníze..
RaS

9. 8. 2014, 2:45

teď tady vedle ve vlákně je na prodej vřeteník s ATCčkem a 30kovým kuželem.. za tu cenu pokud je to udělané tak jak má, to je super cena..

problémem těhle čínskejch vřetýnek jsou shitový ložiska a malá upínací síla kužele, prostě výrobce předepíše třeba upínací sílu 10500N a oni tam daj sotva polovinu.. ono jim to pak vyjde takový roztomile malý a levný.. když to navrhne EU výrobce tak je to o polovinu větší, je schopný se to otáčet 2x tak rychle a stojí 3x tolik :D
chetar

9. 8. 2014, 3:01

koukam na nej, je to parada, ale dat ted 11tis jenom za vreteno (byt kvalitni - snad) tak nemam co jist :D
jeste to budu muset hodne poradne promyslet
koudyxxx

9. 8. 2014, 3:13

To vypadá že to tam snad nějaký němec vyrábí. tady je jeho youtube kanál : https://www.youtube.com/user/BuBu19821/feed
RaS

9. 8. 2014, 5:56

to je dilema " jíst či frézovat" :D věř tomu že než dovečeříš bude pryč..

proč ani jeden z těch výrobců nemůže napsat, jestli je to nitridovaný/cementovaný broušený/soustružený jakej je materiál vřetena a jaký tam jsou ložiska, jak jsou uspořádaný a jaká je upínací síla ..
lubos
Sponzor fora

9. 8. 2014, 6:05

RaS píše:to je dilema " jíst či frézovat" :D věř tomu že než dovečeříš bude pryč..

proč ani jeden z těch výrobců nemůže napsat, jestli je to nitridovaný/cementovaný broušený/soustružený jakej je materiál vřetena a jaký tam jsou ložiska, jak jsou uspořádaný a jaká je upínací síla ..
Protože pak by jsis to asi nekoupil. Ten němec to má na ebay dost pravidelně. Pokud je to uděláno kvalitně a jsou tam ložiska taková jaká mají být tak to někde fušuje. Pochybuju že to půjde sehnat laciněji než za kolik to nabízí GeeSnake v inzerci, o výrobě ani nemluvě.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
RaS

9. 8. 2014, 6:18

já jsem přemejšlel o výrobě a ložiska, pružiny materiál je asi za 12000,- nitridace, zušlechtění cca 1500 broušení cca 3000-4000 (hřídel, vřeteník)vyvážení cca 1000 a nejdřív ještě hromada soustružení a frézování.. když levně tak za cca 3000 a je to cca 22000 což odpovídá té nejlevnější číně a člověk ví co tam je a jak je to udělané a může si přizpůsobit cokoliv na míru..
chetar

11. 8. 2014, 8:10

když se tu zmínila ta ložiska, co třeba použít automobilová ložiska na vřeteno? taky zvládají velké síly a jejich otáčky jdou přes 5,5tis/min v praxi.
nebo je to blbost a nemá smysl se nad tím ani zamýšlet?
měl jsem ze dvou aut spoustu válečkových ložisek SKF, ale už ne, tak mě to tak napadlo.
Na vysokootáčkový vřetena zřejmě ne, ale do těch 4-5tis/min by to mělo vydržet, když na vozidle na ložiska působí hmotnost minimálně 450Kg na každé
packa

11. 8. 2014, 8:48

chetar píše:když se tu zmínila ta ložiska, co třeba použít automobilová ložiska na vřeteno? taky zvládají velké síly a jejich otáčky jdou přes 5,5tis/min v praxi.
nebo je to blbost a nemá smysl se nad tím ani zamýšlet?
měl jsem ze dvou aut spoustu válečkových ložisek SKF, ale už ne, tak mě to tak napadlo.
Na vysokootáčkový vřetena zřejmě ne, ale do těch 4-5tis/min by to mělo vydržet, když na vozidle na ložiska působí hmotnost minimálně 450Kg na každé
Aut ložiska jsou naprosto mimo , mají hrozné vůle , a dnes už je skoro problém sehnat trochu kvalitní , těch replik je moc a oriinály stojí hodně
chetar

10. 9. 2014, 8:02

trochu tady oživím vlákno
nakonec jdu do verze BT30
teď jen udělat testovací kus na ověření správné mechaniky držení kužele a pak hurá na finální výrobek včetně kalení, nitridace a broušení.
001.png
chetar

30. 12. 2014, 9:31

Po hodně dlouhé době opět tady :wink:

Hledám vážné zájemce o hřídel vřetene s BT30 kuželem.
Vnitřní přídržný mechanismus bude obsahovat kleštiny (žádné kuličky z ložisek), pružinu z talířových podložek (přídržná síla 3,18kN a síla pro uvolnění nástroje 5,3kN, popř. podle požadavků zákazníka).
Materiál hřídele bude 14220. Soustružení na profi centru, tepelné zpracování, cementace povrchu a přesné broušení zajištěno.
Spodní dvojice ložisek 71910 a horní dvojice ložisek 71908 od firmy SNR (cena všech ložisek 15440,-). Maximální otáčky 19tis/min popř. 28tis/min. A nebo si tam každý pak dejte kdo co chce :twisted:
Cena za hřídel a drawbar se bude odvíjet od množství vyráběných kůsu, ale nečekejte že to bude za pár kaček.

Bližší informace, popis a nákresy brzo dodám.
Prosím pište SZ a nez**írejte mi tady vlákno, vážní zájemci piště i případně požadavky na vřeteno.
děkuji za pochopení :D
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“