kostka a šroub Soustruh CQ9318
Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
Dělám po večerech jak bulhar
pište si do SZ

Jsem rád že jsi se tím popral a sedí to.vjanecka píše:potraviny
strana B sedla přesně
strana A taky jen jsem musel šoupnout diry o 2 mm z důvodu že mě tam překážel hřeben.
Jinak je to super a ostatním to mohu jen doporučit.
Teď už ten díl A dělám bez té bočnice, protože každý má jinak silný ten hřeben. Takže je to už o něco málo užší a v liště bude ze spodní strany drážka 2,00mm a v držáku lišty je čep (jehla z ložiska 2,00mm) a ta zajišťuje posun lišty do stran, tedy do té jedné. Zkrátka aby lišta nedřela o lože.

Jinak dík za pochvalu.
- Zdenek Valter
Nějak si to pořád neumím představit. Můžete to ještě víc přiblížit ?potraviny píše:Ta drážka v liště vypadá nějak takto.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
Odpoledne blejsnu.
- Zdenek Valter
Moc dík už to chápupotraviny píše:Asi tak nějak.

Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
potraviny: Teď jsem dělal to samé. Co se rozměrů týká, tak jsem to dělal podle soustruhu, moc celočíselně mi to nevycházelo. Té zaměnitelnosti bych se docela bál. Tohle asi bude potřeba připasovat podle konkrétního kusu. Navíc jsem měl křivě ofrézovaný i ten odlitek, takže jsem přebrušoval i dosedací plochy na odlitku. Ty klíny chci udělat dneska, ale můj záměr je použít na štelování jen jeden šroub.
potraviny: Jaký jsi udělal úhel na klínu? Já mám na délce vedení 1,6mm. Jak jsem to teď zkoušel a postupně dobrušoval, tak si nedovedu představit udělat ten klín bez možnosti připasování na konkrétní lože. Ono mi vyšlo už dost rozdílné zasunutí klínu u přední a zadní strany soustruhu a to jsem to brousil vždy v páru. Jsem zvědavej na čínské tolerance u různých soustruhů.
Možná se pletu, ale klíny se často dělají v rozmezí 0,6 - 1,0 : 100
Tady je zhruba střední hodnota - 0,8:100 http://www.tumlikovo.cz/vymezovaci-klin ... ruhu-mn80/" onclick="window.open(this.href);return false; naměřená sinusovým pravítkem
Tady je zhruba střední hodnota - 0,8:100 http://www.tumlikovo.cz/vymezovaci-klin ... ruhu-mn80/" onclick="window.open(this.href);return false; naměřená sinusovým pravítkem
Tatka33: 0,6na100, to by bylo ještě citlivější na požadované tolerance různých soustruhů. Já mám udělané štelování jedním šroubem M6. Jedna otáčka šroubu mi zmenší mezeru o 0,02mm. Dejme tomu, že pootočím o 1/10 otáčky, to mi udělá 0,002mm. Takhle nějak jsem k té hodnotě došel. Ty dvě tisíciny mi připadají dostatečně citlivé "rozlišení". ....... ale nestudoval jsem jak se to běžně dělá, já jsem to jen odhadnul. Ale zase jsem koukal do tabulek na koeficient tření a dvojce ocel-litina má menší tření, než litina-litina, nebo litina-bronz. Tak jsem ten klín udělal kalený.
Já zvolil 0,8:100; klín litinový. Změřil jsem jeho nejtenčí část na soustruhu (stačí spároměrky + podložka) a udělal klín o 30 mm delší. Klín jsem nejdříve zaškrabal podle jeho držáku a lože a teprve pak do něj označil drážky pro šroub a drážky vyfrézoval.
Tatka33: Když to změříš, tak je to v pohodě. Já jsem zvědavej jak to bude fungovat bez toho měření. Na svém jsem to sice mohl odměřit také, ale raději jsem to udělal méně citlivé. Regulovat to na hodnoty pod 0,001 asi nepotřebuju. Uvidíme jak se to osvědčí.