Tak ucim se to za pochodu. Ale zkusim odpovedet.
Kdyz otocis vretenem, tak Horizontalne mas uchylku:
0,13-0,01 = 0,12
a
0,13+0,01 = 0,14 ?
Vykyv indikatoru od nuly. To znm +0,12 + (+0,14)= 0,26/2 =0,13 - 0,01 (hazivost u vretena) = 0,12 PLUS
Nestaci od vretene prejet na konec. Musi se otacet a zjistit maximalni a minimalni vykyv indikatoru od nuly.
V originalu je ((MinZ+MaxZ)/2)-(MinE+MaxE/2) = odchylka od rovnobeznosti
Da se to zjednodusit ze u vretena mas (MinZ+MaxZ)=0 nebo nejaka zanedbatelne cislo, nebo nastaveny hodinky aby ukazovali na jednu i druhou stranu stejnou hodnotu tzn u tebe -0.01 a +0,01 tim padem MinE+MaxE/2= odchykla od osy.
Kde MinZ a Max Z jsou odchylky u Vretena a MinE a MaxE odchylky u konce tyce (u koniku)
Presnejsi vzorec principu (kterymu teda ja moc nerozumim):
((Bar_radius + X) + (Bar_radius - X)) / 2 =
((Bar_radius + Bar_radius) + (X - X)) / 2 =
(2 * Bar_radius) / 2 =
Bar_radius
Orig dokument v anglictine.
http://neme-s.org/Rollie's_Dad's_Method.pdf
Poznamka: "Algebraically add (i.e. account for the signs) the minimum and maximum readings and divide by 2. The result is the vertical spindle axis error. "
Video:
http://www.youtube.com/watch?v=ZaIuHNFIFNw
A konecne, ja si to musel nakreslit a myslim ze to funguje, kdyz se na to kouknu takhle graficky. Stred kruhu ti opisuje nejakej kruh nebo sisojd, polovina toho kruhu, je tvoje uchylka.
Ale jelikoz nejsem dobrej v matice, mozna se pletu a pokud to nekdo jeste dovysvetli nebo opravi, budu rad.
Proma SPA500
- Přílohy
-
- rolliesdadmethod.jpg (7.54 KiB) Zobrazeno 6322 x
http://vimeo.com/martinpreiss
MN80
MN80
Nevím, jak Tvojí "pětistovku", ale mojí "třístovku" možná ano. Zdá se mně TEĎ, že je na ní špatně úplně všechnoBen Ash píše:... Pokud to nedělali úplní kokoti, ... přesnosti jako u schaublina stejně nikdy nedosáhnem.

Můj Asist už má mládí dávno za sebou a tak se mi nedaří (neumím) najít pevný bod, od kterého bych se pohnul. S přesným trnem od Tumlíka a po týdenním laborování jsem se z 15 setin dostal na cca 2 setiny od osy na 200mm směrem k noži a vzhůru.

Seřídit na Siegu 3 koníka adekvátně vřetenu - to je nad mé intelektuální i manuální schopnosti!

Ostatně, sama tuhost lože (natož celé sestavy stroje) je asi krajně nedostatečná a rád bych o ní něco četl od věci znalejších a zkušenějších seřizovačů a tunnerů Siegů. I při malém tlaku (nože) na obrobek nebo když se jen loktem opřu o stroj, se mně to celé hýbe v několika setinách.
Tumlíkovu obětavou a nezištnou pomoc bych tedy asi měl přehodnotit na milou pozornost čertovy babičky

Bene, já si ještě do konce týdne s těmi trny trochu pohraji a po neděli Ti je pošlu. Ať si taky uděláš trochu radosti ze života!

P.S. Jak jste na tom a jak s nimi žijete, co a jak měříte vy, milí majitelé klonů "třístovek"? Možná by si tato problematika "seřízování S3 -S4" zasloužila samostatné téma.

SNOWI-mu se omlouvám za zasírání jeho vlákna.
- Přílohy
-
- ilustrační foto.jpg (15.18 KiB) Zobrazeno 6254 x
Všechno, co může počkat do zítřka, klidně počká i do příštího týdne. ;-)
Ahoj ja som ho menil cca pred rokom ,ale original neviem presne aku mal kapacitu,dal som tam vtedy jaky som mal to jest 10mf ,ale zda sami ze original mal cca18mf ,ale uz si to presne nepamatam ,ale funguje je to aj stymto 10 mikrofarad

bernau1 píše:Zdravim všechny,mam prosbu,u mého SPA 500 začal hlučet motor a zjistil jsem,že je zničený spodní kondenzátor.Nelze přečíst hodnota,nemohl by se některý z majitelů tohoto soustruhu podívat?Mám rozpracovanou zakázku... Děkuji
- Ben Ash
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Neřešili jste už někdo výměnu motoru u tohohle kocoura? Teď jsem se vrátil z dílny a jsem trochu rozčarován. Původní záměr jednoduše přehodit motor za třífáz (orig 1f 370W za MEZ 750W 3f) naráží na větší rozměry nového motoru a nutnost předělat napínání řemenu. Originál to ti šikmáči mají udělané tak, že bez větší demontáže stroje, snad ten řemen ani napnout nejde (nebo jsem tupoun). Takže by se hodila nějaká idea, klidně i fotka jiného typu a řešení.
Per aspera ad astra
Jestli se nepletu říkal jsi, že je to tuti hotové - nebo jsi něco přehlédl? Myslím,že tě budu muset navštívit.Ben Ash píše:Neřešili jste už někdo výměnu motoru u tohohle kocoura? Teď jsem se vrátil z dílny a jsem trochu rozčarován. Původní záměr jednoduše přehodit motor za třífáz (orig 1f 370W za MEZ 750W 3f) naráží na větší rozměry nového motoru a nutnost předělat napínání řemenu. Originál to ti šikmáči mají udělané tak, že bez větší demontáže stroje, snad ten řemen ani napnout nejde (nebo jsem tupoun). Takže by se hodila nějaká idea, klidně i fotka jiného typu a řešení.
Ale konstruktivně, jsem si jist, že ti 550W 3F(!) bude zcela stačit a tam ten rozměr bude přijatelnější! Nebo dej SS 500W a máš vystaráno.
MN-80A, BF-20 Vario, MAHOS 22, Beiping PP-U3, Prusa i3-MK2
I cesta je cíl. - "Finis coronat opus"
I cesta je cíl. - "Finis coronat opus"
- Ben Ash
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
To neřeš, motor je doma, nebudu kvůli tomu kupovat jiný. Originál napínání nějak nenapínalo, takže bych si nepomohl. Nějakou ideu už mám, teď to jen co nejjednodušeji realizovat aby to zas netrvalo rok jak je u mne zvykem 

Per aspera ad astra
- Ben Ash
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Tak koukám, že nám ten čas nějak letí
Vlivem různých okolností ležel mazlík ladem až do dneška. Chtěl jsem dnes začít předělávat pohon a všiml jsem si, že vřeteník je k loži přichycen dvěma příložkama a dvěma imbusy M8, přičemž ten zadní byl povolený. Tak jsem ho chtěl dotáhnout a ejhle závit je v litině stržený. Nezbyde než to předělat - plán je tam dát 4x M8, místo tam jakštakš je. Ten stroj to je past vedle pasti...
----------------------------------------------------------------------
Tak jsem to převrtal, ale jestli to byl dobrý nápad to nevím. V tom místě není na skříni nálitek a stěna je tam tak 6-8mm silná. Zase v místě kde nálitek byl se to po ráně předchozímu majiteli vyrvalo... dost nerad bych kupoval novou skříň vřetena

----------------------------------------------------------------------
Tak jsem to převrtal, ale jestli to byl dobrý nápad to nevím. V tom místě není na skříni nálitek a stěna je tam tak 6-8mm silná. Zase v místě kde nálitek byl se to po ráně předchozímu majiteli vyrvalo... dost nerad bych kupoval novou skříň vřetena

Per aspera ad astra
Sakra chlape, koukám že jsi to "rozjel". Jestli to tak půjde dál, tak budeš do konce srpna (2015) hotovej! :
Teď ale vážně. Pokud budeš pokračovat skutečně zodpovědně, tak budeš opravovat a nebo předělávat, na co se podíváš. To je prostě "číňan".A na konec skutečně bude zase srpen ,ale 2015 a stejně nebudeš mít všechno, co by bylo potřeba, hotové. Jenže každému se nepoštěstí vlastnit Schaublina
Tak pokračuj, čas běží.....

- Ben Ash
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
No právě, mezi Schaublinem a soustruhem asijské produkce leží mariánský příkop a jak to tak sleduju tak mezi tím nic není. Nejlepším řešením by bylo žádné stroje (soustruh) nemít 

Per aspera ad astra